Bezár

SZTEhírek

bhnyj

Egyetlen magyarként képviselte Magyarországot és az SZTE-t az egyetemi világbajnokságon Bíró Hanna

Egyetlen magyarként képviselte Magyarországot és az SZTE-t az egyetemi világbajnokságon Bíró Hanna

2024. március 26.
5 perc

Bíró Hanna az SZTE JGYPK edző és aerobik szakos, 2. évfolyamos hallgatója. Egy nehéz felkészülési időszak után nyert magyar bajnoki címet, majd az U23-as gyorskorcsolya világbajnokságon 4. helyezést ért el. Formába lendülése olyan jól sikerült, hogy új egyéni rekordot állított fel és egyedüli magyar versenyzőként képviselhette hazánkat és a Szegedi Tudományegyetemet az Egyetemi Gyorskorcsolya Világbajnokságon, Norvégiában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bíró Hanna amellett, hogy a Szegedi Tudományegyetemen végzi edzői és aerobik tanulmányait a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, az élsportban is remekel, ráadásul több sportágban. A szegedi Tornádó Team versenyzője, a gyorskorcsolya idei szezon Sprint Felnőtt Országos Bajnoka és U23 Világkupa 4. helyezettje lehetőséget kapott, hogy 2024. február 22-25. között, a Norvégiában megrendezett Egyetemi Világbajnokságon képviselje a Szegedi Tudományegyetemet. Négy távon állt rajthoz a norvégiai Hamarban és az 500 méteres versenyszámon sikerült a top 10-be verekednie magát az erős felnőtt mezőnyben. 500 méteren 8. helyen zárt úgy, hogy kevesebb, mint egy másodpercre volt a dobogósoktól. 1000 méteren a 14., míg 1500 méteren a 13. helyet szerezte meg, a tömegrajtos versenyszámban pedig 13. helyen végzett.

– Miért éppen edző, aerobik szakon tanulsz a Szegedi Tudományegyetemen?

– Mindig is tudtam, hogy amikor „nagy leszek”, emberekkel szeretnék foglalkozni, főleg a konditeremben. Az egészséges életmódban a fitnesz aerobik egy szuper eszköz, mivel egy sportról beszélünk, amit bármilyen korosztály bátran űzhet. Az aerobik edzői diploma olyan tudást jelent és egy olyan fantasztikus eszköz lesz a kezemben, amivel könnyedén fogok tudni segíteni az embereknek egyéni céljaik elérésében. A diploma megszerzésével lehetőségem nyílik arra, hogy kifejezettem személyi edzőnek tanulhassak, ezzel tovább színesítsem a tudáspalettám. Minél több tudást tudok hasznosítani, annál többféle problémára sikerül megoldást nyújtani másoknak, akik hozzám jönnek és az én szaktudásomban bíznak.

bhny

Egyetemi VB, Hamar, Készítette: @fisuspeedskating (instagram)

– Milyen út vezetett az Egyetemi Világbajnokságig?

– Magyarországon nincsenek meg a megfelelő edzési körülmények a 400 m-es jégcsarnok hiányában, így már 11 éves korom óta több hetet kint töltöttem Németországban az őszi, téli hónapokban, majd amikor 16 éves lettem és bekerültem a Magyar Gyorskorcsolya Válogatott csapatba, a hetekből hónapok lettek és most már az egész téli szezont (szeptember-február) Németországban töltjük. Ez természetesen nagyok sok lemondással jár, többek között azzal, hogy az egyetemen nem tudok személyesen részt venni az órákon. Egy igen nehéz szezonon vagyok túl, hiszen a „nyári jégen” júliusban egy szerencsétlen baleset következtében elvágtam a bokám a korcsolyám pengéjével és a varratok kiszedése után is egy hosszabb felépülési időszak várt rám, majd amikor októberben elkezdődtek a versenyek, elkaptam a koronavírust, ami szintén visszavetette a teljesítményem. Ezek után novemberben tudtam először versenyezni az U23-as Felnőtt Világbajnokságon, ahol a 4. helyezést sikerült megszereznem a kedvenc távomon, az 500 m-en. Ezt az eredményt a Felnőtt Sprint Országos Bajnoki cím követte januárban, de még itt sem voltam 100%-os a szezon eleji megpróbáltatások miatt. Januárban és februárban szorgalmasan edzettem, hogy a szezon végére felerősödjek. Több hétvégén is rajthoz álltam Németországban a nemzetközi versenyeken és hétvégéről hétvégére jobb és jobb volt az eredményem, valamint a legtöbb távon elsőként értem célba. Egyszer csak megdöntöttem az egyik egyéni csúcsomat, amit 2021-ben állítottam fel, és itt már nem volt kérdés, hogy újra jó erőben vagyok és ebben a szezonban még kell valami nagyot alkotni. Ezért jóval a jelentkezési határidő után, 2 héttel az Egyetemi Világbajnokság megkezdése előtt kérdeztük meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséget, hogy a körülményeket figyelembe véve, volna-e lehetőségem elindulni a versenyen. A válasz egy nap múlva meg is érkezet: IGEN! Hajdúné dr. Petrovszki Zita, az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézményvezetője és egyben az aerobik tanárnőm, készségesen segített és a szükséges papírokat azonnal intézte nekem, így egy héttel a verseny előtt, pont időben minden készen is állt.

– Mennyire vagy elégedett a világbajnokságon nyújtott teljesítményeddel?

– A tavalyi szezonban még junior korosztályban versenyeztem és a mostani, szezon eleji megpróbáltatások miatt nem volt lehetőségem annyit versenyezni, így ez volt az első verseny, amikor az idősebb felnőtt, profi nemzetközi mezőnnyel versenyezhettem. Nagyon elégedett vagyok az időeredményeimmel és a helyezésekkel, főleg a 8. hellyel az 500 m-en, ahol közel 1 másodpercre voltam a dobogós helyezésektől. Bebizonyítottam magamnak, hogy vagyok olyan jó, mint az élmezőny, sőt én is oda tartozom. Egy ilyen zűrös szezont fantasztikus érzés volt ezekkel a szuper eredményekkel zárni és ezzel a lendülettel várni a 2024/25-ös versenyeket.

bh_ob

Felnőtt Magyar Sprint Országos Bajnokság Inzell, Készítette: Marovcsik Fecskés Orsolya

– Az SZTE milyen módon segített a felkészülésben?

– Az egyetem engedélyezte az egyéni tanrendi kérelmet, amivel többek között a megengedettnél több óráról hiányozhatok. A tanáraim készségesen segítettek, hogy lépést tudjak tartani a tananyaggal Németországból és volt, akitől külön feladatot is kaptam otthonra, hogy még többet tudjak gyakorolni és jól sikerüljön félév végi vizsga. A vizsgaidőszakban csak öt napot voltam Magyarországon és jóval több tantárgyam volt annál, így nagyon jól esett, amikor több tanárom is felajánlotta a videóhívásban történő vizsgázás lehetőségét, így nem kellett egyetlen napon három tantárgyból is vizsgáznom.

bh2

Felnőtt Magyar Sprint Országos Bajnokság Inzell, Készítette: Marovcsik Fecskés Orsolya

– Görkorcsolya szezonban mi vár rád idén?

– A görkorcsolya szezon az egyetemi tanulmányaim szempontjából sokkal könnyebb, mivel Szegeden van a görkorcsolyapálya, így az edzések mellett részt tudok venni az órákon is. Idén több Európa Kupa, az Európa-bajnokság és a világbajnokság is a tervek között szerepel. Az első Európa Kupára április közepén kerül sor Németországban, majd Ausztria és Belgium következik a versenynaptárban. Most egy kis pihenő következett a jeges szezon után, március végétől újra teljes sebességgel készülünk a görkorcsolya versenyekre.

Lévai Ferenc

Nyitókép: U23 VB Baselga de Piné, készítette: Niclas Mastrup

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek