Bezár

SZTEhírek

Az_SZTE_versenyen_kiderult_kik_a_legjobb_foldrajzos_kozepiskolasok_a_Karpat-medenceben_fot

Az SZTE versenyén kiderült, kik a legjobb földrajzos középiskolások a Kárpát-medencében

Az SZTE versenyén kiderült, kik a legjobb földrajzos középiskolások a Kárpát-medencében

2024. április 16.
3 perc

A Jakucs László Nemzetközi Középiskolai földrajzverseny Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulóját megmozgató földrajzversenye. Februárban 478 csapat 956 középiskolása vett részt az első iskolai fordulón, ahonnan a legjobb 96 tanuló jutott be az április 12-én és 13-án, Szegeden megrendezett döntőbe, ahova a környező országok magyar lakta területeiről és hazánk minden vármegyéjéből érkeztek versenyzők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete által idén is megszervezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny szervezői nem hisznek a számmisztikában, hisz az immár 13. alkalommal meghirdetett verseny döntőjére április 13-án került sor.

KJA-Number-2154


A 13-as szám már csak azért sem szerencsétlen a szervezők számára, mivel az idei Jakucs-verseny Magyarország, sőt az egész Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulót megmozgató földrajzversenye.

marikaneni

Jakucs Lászlónét, a verseny névadójának özvegyét köszöntötte a megnyitón Dr. Szilassi Péter, a verseny szakmai vezetője

Februárban 478 csapat, 956 középiskolás vett részt az első iskolai fordulón, ahonnan a legjobb 96 tanuló jutott be az április 12-én és 13-án Szegeden megrendezett döntőbe, ahova a szomszédos országok magyar lakta területeiről és hazánkból érkeztek versenyzők, idén először Horvátországból is.

A megnyitón részt vett Dr. Pfeiffer Ilona, az SZTE TTIK oktatási dékánhelyettese, Dr. Pál-Molnár Elemér, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet intézetvezetője, illetve Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja köszöntőjében kiemelte, hogy a földtudományok olyan diszciplína, amely egyre inkább fókuszba kerül, egyre jobban érinti a mindennapjainkat a klímaváltozástól az energiagazdálkodásig.

KJA-Number-2252

Hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetemen olyan szakembereket képeznek, akik ezeket a rendkívül aktuális és fontos területeket kutatják, alakítják. A kancellár hangsúlyozta, hogy az oktatás során a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet az egyetem, együttműködve olyan partnercégekkel, mint a MOL. Idén a középiskolai földrajz tananyagon túl a "vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében" témakörhöz kapcsolódó laborfeladatokkal, izgalmas szóbeli és írásbeli feladatokkal kellett megbírkózniuk a versenyzőknek.

KJA-Number-2171


Számos versenyfeladat is jól illusztrálta, hogy a földrajz által kínált komplex szemlélet elengedhetetlenül szükséges napjaink környezeti és klímaváltozással kapcsolatos problémáinak megoldásában. A kétnapos viadal során a felkészítő tanárokra és a versenyen túli élményekre is odafigyeltek a szervezők.

jakucsffikviz

– A kísérőprogramokkal célunk volt bemutatni az SZTE földtudomány, földrajz és geográfus képzéseit. Azt, hogy mivel is foglalkozik egy geográfus, hol lehet elhelyezkedni ezzel a szakmával, hogyan hasznosul a földrajzos tudás a gyakorlatban – mondta el a kétnapos verseny végén annak szakmai vezetője, Dr. Szilassi Péter, az SZTE TTIK FFI oktatója.

A versenyzők bepillantást nyerhettek az SZTE FFI tanszékeinek kutatásaiba is. A kísérő programok során például az aszály, a belvíz, az inváziós növények terjedése, vagy az árvízveszély csökkentésével kapcsolatos kutatások is bemutatásra kerültek.

jakucsffiterepasztal

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából öt csapat jutott a középdöntőbe, egy csapat a döntőbe. A szegedi páros, Báló Dávid Levente és Géczi Dániel kapta a legmagasabb pontot a szóbeli fordulóban, összesítésben a 14. helyet szerezték meg. Felkészítő tanáruk Izing Máté Antal.

A legjobbak könyvjutalommal és könyvutalvánnyal gazdagodtak, valamint SZTE tárgynyereményeket is kaptak. A döntőbe jutó versenyzők értékes felvételi intézményi pontokat szereztek, amelyeket az SZTE TTIK BSc képzésekre történő felvételi során is felhasználhatnak, illetve ingyenesen vehetnek részt az SZTE Geocamp-en.

 

A 13. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny dobogósai

 

1. Óbudai Árpád Gimnázium: Godó Loránd; Izsa Jenő Géza, felkészítő tanár: Kéri András

2. Egri Dobó István Gimnázium: Sütő Áron, Szabó Merse, felkészítő tanár: Dr. Veresné Kis Krisztina

3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium: Keresztesi-Kiss Máté; Kovách Márk, felkészítő tanár: Vizy Zsolt

A verseny egyre növekvő népszerűségének titka, hogy a színes kísérő programok, valamint a legjobbaknak ajánlott GEOCAMP tábor a földrajzos tudás mindennapi életben való hasznosíthatósága mellett a geográfus szakma műhelytitkaiba is beavatja a tanulókat.

KJA-Number-2306

Egyedivé teszi a Jakucs László Földrajzversenyt az is, hogy a szervezők között egyre több az egykori versenyző, akik itt ismerték és kedvelték meg a Szegedi Tudományegyetemet.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám és SZTE TTIK FFI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek