Bezár

Internet

Zöld egyetemek: a szegedi 912 intézmény közül került a 86. helyre

Zöld egyetemek: a szegedi 912 intézmény közül került a 86. helyre

2020. december 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem lett a hazai felsőoktatási intézmények közül a második legzöldebb egyetem. A regisztrált 84 ország 912 egyeteme között a szegedi a 86. helyet szerezte meg, a hazai egyetemek közül csak Pécsi Tudományegyetem előzi meg az 59. hellyel.

A „Zöld Egyetem” magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.


A világ egyetemeinek zöld rangsorát tíz éve, 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására.


A Green Metric Ranking of World Universities listájára felkerülés fő szempontjai között szerepel többek között, hogy mekkora zöld területek találhatók az egyes campusokon, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket.


A felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, tavaly viszont már 780 felsőoktatási intézmény mérettette meg magát, idén pedig az ezret is megközelítette ez a szám, 84 országot képviselve.


A legzöldebb egyetemek világlistáján

  • a Pécsi Tudományegyetem 59.,
  • a Szegedi Egyetem a 86.,
  • az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 162.,
  • a Debreceni Egyetem a 236.,
  • a Budapesti Üzleti Főiskola az 505.,
  • a Soproni Egyetem az 590.,
  • a Miskolci Egyetem a 608.,
  • a Budapesti Metropolitan a 804. helyre került.

A lista szerint a világ legzöldebb egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Oxford, illetve a szintén brit Nottingham University követ.


A teljes lista itt érhető el.


Link: szeged.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek