Bezár

Internet

Véget ért a Live Longer program: a diagnosztikai eljárások és a terápiák fejlesztéséhez is hozzájárult az SZTE

Véget ért a Live Longer program: a diagnosztikai eljárások és a terápiák fejlesztéséhez is hozzájárult az SZTE

2020. december 22.

A gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedők gyógyítását, életkörülményeinek javítását és a betegségek korai felismerését is segítik a Live Longer program eredményei. A Szegedi, a Debreceni, a Pécsi és a Semmelweis Egyetemek 3 évvel ezelőtt indították a közös kutatási projektet, amely néhány hete zárult.

Az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból megvalósult kutatás eredményei a diagnosztikai eljárások és a terápiák fejlesztéséhez is hozzájárulnak. A pályázat fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedő betegek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése volt. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományi kutatások szinte teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködés valamint az alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer adott kiváló lehetőséget. Az egészségtudományi program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina, vagyis, hogy az eredmények a lehető leggyorsabb eljussanak a betegellátásba.


SZÁMOS TERÜLETET ÖLELT FEL A KUTATÁS

A Live Longer, azaz „élj hosszabban” mottójú pályázatban betegek bevonásával vizsgálták többek között a krónikus szívizom-károsodás és a vázizom rendszerrel kapcsolatba hozható inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, az idült hasnyálmirigy gyulladás genetikai hátterét, illetve a heveny hasnyálmirigy gyulladáshoz, az agyvérzéshez, az érelmeszesedéshez vezető kórélettani folyamatokat. Az eredmények hozzájárulnak a vizsgált betegségek kialakulási okainak megértéséhez segítik a korai felismerést, valamint terápiát is. A kutatási eredményeket nemzetközi publikációkban is ismertették már. Valamint 4 kutatási tématerületen, a projektben részt vevő hallgatók és kutatók hazai és nemzetközi konferenciákon is beszámoltak. Készségfejlesztési, kutatási módszertani kurzusokon vehetettek részt, nemzetközi tanulmányutakon keresztül építették kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhetően a hazai és külföldi kutatóhelyek közötti kapcsolat is erősödött.


A KUTATÓI ÉLETPÁLYA TÁMOGATÁSÁBAN IS SEGÍTETT A PROJEKT

A projekt a kutatói életpálya támogatásához is jelentősen hozzájárult a résztvevő egyetemeken: számos tudományos diákköri és Phd dolgozat születetett a kutatási tématerületekhez kapcsolódóan, valamint több fokozatszerzés (PhD, MTA doktori) és szintlépés is történt a célcsoport körében. A Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel szoros együttműködésben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázati konstrukcióján nyert el 1.470.046.015 Ft támogatást a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásból teljesült 2017. szeptember 1. és 2020. november 29. között.


Link: szeged365.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek