Bezár

Internet

Több millió biológiai minta tárolására lesz képes az SZTE most épülő biobankja

Több millió biológiai minta tárolására lesz képes az SZTE most épülő biobankja

2020. november 27.

A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása.

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas. – írja a Szegedi Tudományegyetem közleményében.


A Biobank épületének alapkövét 2020. január 21–én tették le azzal a szándékkal, hogy egy éven belül világszínvonalú, modern, robotizált, igen alacsony, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes tárolórendszer épüljön meg a Szegedi Tudományegyetemen. A rendszer alkalmas lesz az egyetemen a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyors azonosítására és akár gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is.


A szállítást több hónapos nemzetközi kooperációban végzett műszaki és logisztikai szervezés előzte meg. A 12 tonnányi berendezés már november 10-én megérkezett. Markó-Varga György a Lundt-University professzora koordinálta és koordinálja a telepítést, aki Svédországból utazott Szegedre, hogy képviselje a Spartacus Cancer Foundationt és mint biobank vezető megossza tapasztalatait a berendezéssel kapcsolatban.


Az egyetem biobanki fejlesztése várhatóan december végén, január elején fejeződik be, ekkor kezdődik meg az üzembe helyezés és kalibrálás, lehűtés mintegy egy hónapos folyamata.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek