Bezár

Internet

Méltányosság a kollégiumokban: sokan nem tudták megoldani a kiköltözést

Méltányosság a kollégiumokban: sokan nem tudták megoldani a kiköltözést

2020. december 01.
2 perc

Az egyetemeket kérdeztük arról, hogy hányan kérelmezték, hogy maradhassanak, és mit lehet tudni arról, hogy jelenleg mennyien laknak kollégiumokban?

November közepe óta online oktatás zajlik az egyetemeken, a kollégiumokat is ki kellett üríteni. Nem sokkal a bezárások után az ITM frissítette az egyetemekre és a kollégiumokra kiadott eljárásrendet, mely szerint a rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból, egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről. Most az egyetemeket kérdeztük arról, hogy mit lehet tudni, hányan kérelmezték, hogy maradhassanak és hány diák lakik most kollégiumban.


A Szegedi Tudományegyetemtől azt a választ kaptuk, hogy 610 hallgató kért és kapott is rektori méltányosságból kollégiumi elhelyezést, senkit nem küldtek haza, aki ezt nem tudta megoldani. Maradtak külföldi hallgatók is, illetve olyan diákok, akiknek veszélyeztetett családtagjuk van és olyanok, akik a hazaköltözéssel elvesztették volna szegedi munkahelyüket. Azok a hallgatók is maradhattak a kollégiumokban, akik a szűrési és klinikai ellátásban részt vesznek. Hozzátették, hogy amennyiben egy hallgató igényli, bármikor kérhet kollégiumi elhelyezést, rugalmasan alkalmazkodnak a pillanatnyi helyzethez.


A Budapesti Gazdasági Egyetem kérdésünkre azt válaszolta, hogy 3 kollégiumukban jelenleg összesen 125 hallgató lakik méltányossági kérelem alapján, ebből 47 külföldi hallgató.


Az ELTE kollégiumban lakó hallgatói közül 820-an adtak be méltányossági kérelmet, melyek elbírálása megtörtént, és a megfelelő indokkal ellátott igények jóváhagyásra kerültek.


A Corvinushoz mindössze két méltányossági kérés érkezett. Mindkettőt elfogadta az egyetem rektora, így mindkét hallgató a Kinizsi Kollégiumban kapott ideiglenesen férőhelyet a veszélyhelyzet idejére.


Link: eduline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek