Bezár

Internet

Új szárnnyal bővült a szegedi fül-orr-gégészeti klinika

Új szárnnyal bővült a szegedi fül-orr-gégészeti klinika

2020. december 15.

Háromszintes szárnnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az MTI-nek kedden a helyszínen elmondta, a klinika új szárnya a 21. századi igényeknek megfelelő műtőkkel, betegellátó és kiszolgáló egységekkel az intézmény működésében funkcionálisan is újat hozott.

Javult a Szegeden és a térségben élő páciensek ellátása, az itt dolgozók munkakörülményei is jobbá váltak - közölte az államtitkár, hozzátéve a klinikán olyan beavatkozásokat is végeznek, amelyekre a határon túlról is érkeznek betegek.

Rovó László rektor, fül-orr-gégész professzor felidézte, a klinikát az 1960-as években az egykori gyermek fertőzőosztályból alakították ki. A folyamatos fejlesztések ellenére az évente mintegy 100 ezer beteget ellátó intézmény "hotel szolgáltatásai" elmaradtak a páciensek által elvártaktól, és a műtőkben is nehezen tudták már elhelyezni a korszerű berendezéseket.

A beruházásnak köszönhetően nemcsak a klinika területe növekedett csaknem kétszeresére, hanem két korszerű műtőt is kialakítottak. A műtőkben egy - az országban egyedülálló - kis energiájú röntgen készülék is rendelkezésre áll, ennek segítségével a beavatkozások közben folyamatosan nyomon tudják követni a belső fülbe beültetett implantátum pontos helyét és útját, amely jelentősen növeli a betegbiztonságot - közölte a szakember.

A szegedi klinika európai szinten is élen jár az idegi típusú halláscsökkenés esetén alkalmazható cochleáris implantátumok beültetésében, évente 60-100 ilyen műtétet végeznek. Az új szárnyban olyan központot alakítottak ki, ahol korszerű körülmények között tudják elvégezni a beültetést követően az implantátumok beállítását.

A mintegy 900 négyzetméteres új szárny földszintjén kaptak helyet az ambulanciák, valamint az új cochleáris implantációs centrum és egy hallásvizsgáló helyiség. Az első emeleten mintegy 300 négyzetméteres fülészeti és gégészeti műtőblokkot, valamint két korszerű sterilizálót, valamint előkészítő helyiséget is kialakítottak. Az új épületszárny második emeletén kilenc kétágyas, saját vizesblokkal ellátott kórteremben helyezhetik el a betegeket.


Link: webradio.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek