Bezár

Internet

A közép-európai régió legmodernebb biobankját fejlesztik a Szegedi Tudományegyetemen

A közép-európai régió legmodernebb biobankját fejlesztik a Szegedi Tudományegyetemen

2021. május 13.
2 perc

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a szegedi beruházás, elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad majd lehetőséget. Minőségi ugrás következik be az emberi szövetminták felhasználásával folyó kutatásokban.

Komoly hazai és nemzetközi orvosbiológiai, valamint rákkutatási tevékenységekhez biztosít szövetmintákat a közeljövőben a Szegedi Tudományegyetem – erről beszélt Széll Márta az egyetem stratégiai rektorhelyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


Közép-Európa legmodernebb biobankjában a napokban elkezdték összeszerelni azt a 2,5–3 milliárd forint értékű, robotizált mintatároló rendszert, amelyben emberi szövetek, váladékok kapnak helyet. A biobankban a különböző kutatásokhoz gyűjtenek anyagokat.


„Ezeken az anyagokon feltárt alapmechanizmusok révén lehetőség van arra, hogy diagnosztikai és terápiás fejlesztési folyamatokat indíthassanak el a kutatók” – mondta el Széll Márta rektorhelyettes.


A világban már zajlik az a folyamat, aminek köszönhetően a jövőben több betegség esetén előtérbe kerülnek a személyre szabott terápiák, a daganatos megbetegedések ráadásul kiemelkednek ebben a folyamatban.


A biobank hozzájárul ahhoz, hogy minél nagyobb számban alakítsanak ki személyre szabott terápiás lehetőségeket a Szegedi Tudományegyetemen.


A mintatároló rendszer a világ élvonalába tartozik, a tárolókban 19 millió minta fér el. Ezek között testváladékok, vér-, szövettani és tumorminták, valamint sejtek is megtalálhatók.


A fejlesztés mintákkal segíti a kutatásokat – amikor egy projekthez nagy mennyiségű mintára van szükség, a biobank biztosítja ezeket a konkrét kutatásokhoz.


Az utóbbi időben két labort is kialakítottak a biobankban, amik a koronavírus-fertőzöttek mintáinak tárolására alkalmasak, az intézmény ezzel segíti a járvány elleni védekezés orvosbiológiai kutatásait és diagnosztikáját.


A biobankot nem csak a hazai kutatók vehetik majd igénybe, jelentőségét jól mutatja, hogy a nemzetközi kutatóhálózatokból számos külföldi kutató munkáját is segíti majd a szegedi létesítmény.


Link: hirado.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek