Bezár

Internet

„Kacagni is hallottuk őt” – Barna Gábor néprajztudós vall Bálint Sándorról

„Kacagni is hallottuk őt” – Barna Gábor néprajztudós vall Bálint Sándorról

2021. június 03.
2 perc

Ferenc pápa május 22-én engedélyezte a Bálint Sándor hősies erénygyakorlásának iratait is tartalmazó dekrétum közzétételét, ami egy lépéssel közelebb visz a néprajztudós boldoggá avatásához. Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem tanára személyes hangvételű visszaemlékezését olvashatjuk az egykori barátról és kollégáról.

„Boldog izgatottságot, egyúttal megnyugvást váltott ki bennem a hír, hogy a Szentatya május 22-én elismerte az erények hősies gyakorlását Bálint Sándor életében. Mégsem volt hiábavaló sokunk imádsága, csendes munkálkodása! Bálint Sándor boldoggá avatásának eljárása újabb állomáshoz érkezett. Talán az illetékes egyházmegyei hatóságok is komolyan veszik végre az ügyet, összegyűjtik és jegyzőkönyvezik az imameghallgatásokat!


Sokfelé hívtak az elmúlt évtizedekben előadást tartani Bálint Sándorról. Ezeken mindig a hűségét és szolgáló szeretetét emeltem ki. Most azonban a hír hallatán ‒ számomra is meglepő módon ‒ erényei közül derűje és szelídsége jutott eszembe. Így összekapcsolva, a kettő együtt. Az örömteli izgalom még éjjel sem hagyott aludni. Róla, kapcsolatunkról gondolkodtam. Felidéztem hosszabb-rövidebb beszélgetéseinket, lemezhallgatásainkat Tömörkény utcai otthonában, szegedi városnéző sétáinkat, a nagyobb társaságban együtt töltött kunszentmártoni estéket, ahol még kacagni is hallottuk őt. Így csak azok tudnak viselkedni, felszabadultan és őszintén, akik feltétlenül bíznak Istenben. Akik tudják, hogy az élet nemcsak kötelesség, hanem szépségekkel teli ajándék is. Hogy sorsunk ugyan gyakran megpróbálhat bennünket, de az Úr mindig ad elég erőt a nehézségek elviseléséhez. Akik azt is tudják, hogy az „én” a másikért adatott, s hogy a másik ember önzetlen és szerető szolgálatában lehet olyan harmóniát kialakítani, amelyben élnünk érdemes.


Ez a tudat adta derűjét. Hűséggel szolgált családot, szülőföldet, tanítványt, nemzetet, egyházat, tudományt. Mindenkihez és mindenkiről volt néhány jó szava. Csak jó szava. Mellette valahogy megnyugvást érzett az ember, a lelki tisztaság vonzó kisugárzását.


Zaklatott, harmóniát nélkülöző, minden hagyományos értéket megkérdőjelező világunkban az ő példáján okulni lehet. Tanárként, professzorként, tudós kutatóként, családapaként, férjként, gyermeket felelősséggel nevelő apaként olyan életet tudott élni, amilyet mindannyiunknak élni kellene. Élete példája és közbejárása segítsen ebben mindannyiunknak!”


Link: magyarkurir.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek