Bezár

Internet

Bereményi és Grecsó kapta a Libri irodalmi díjakat

Bereményi és Grecsó kapta a Libri irodalmi díjakat

2021. május 10.
2 perc

A Libri irodalmi díjak az előző év legjobb szépirodalmi könyveit helyezik előtérbe. 2021-ben a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül.

A Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta. A díjak ünnepélyes átadóját május 10-én este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén is – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

 

„Nem elég akarni a szabadságot, sokszor mázli is kell, hogy megtaláljuk” - a díj apropóján készült interjúnk Bereményi Gézával itt olvasható.

 

„A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen ismerhessék meg a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. A Libri büszke arra, hogy az általa alapított díj 10 döntős könyvére idén közel 21 ezren szavaztak. A díjakkal járó jutalom összege kétmillió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak” – mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

 

A 10-es listára öt regény, négy novelláskötet és egy verseskötet került fel:

 

Bereményi Géza: Magyar Copperfield (Magvető)

Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)

Halász Rita: Mély levegő (Jelenkor)

Háy János: A cégvezető (Európa)

Jászberényi Sándor: A varjúkirály - Nyugati történetek (Kalligram)

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj (Magvető)

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun (Magvető)

Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk (Jelenkor)

Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat (Magvető)

Tompa Andrea: Haza (Jelenkor)


Link: hvg.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek