Bezár

Internet

Itt a rangsor, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

Itt a rangsor, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

2021. június 09.
2 perc

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb egyetem lett.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit Quacquarelli Symonds (QS) 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A június 8-án közzétett legfrissebb rangsorhoz (QS World University Rankings 2022) 145 új belépő csatlakozott, mintegy 100 intézménnyel több a tavalyi évhez képest.


A friss QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS listán a Szegedi Tudományegyetem az 551-560. helyezést érte el, amely magyarországi viszonylatban a legjobb eredmény. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját, és 2012 óta folyamatosan az első magyar egyetem a QS világrangsorán.


A globális listára kerülés feltételei: több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás. Az ezeknek megfelelt intézmények közül 1300, a tavalyi évhez képest közel 300-al több intézmény kapott a világrangsorban helyezést, amelyet hat szempont alapján állítottak össze. Az alábbiakat vették figyelembe:

  • 40 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét,
  • 10 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit,
  • 20-20 százalékos súlyozás mellett értékelték az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a tudományos munkák idézettségét,
  • további 5-5 százalékkal számított a végeredménybe a nemzetközi hallgatók és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya.

A Szegedi Tudományegyetem kiváló oktatási-kutatási tevékenységét mutatja, hogy a tavalyi évhez viszonyítva szinte minden mérőszáma emelkedett. Az ezekből számolt indikátorértékek alapján jelentősen nőtt az intézmény munkáltatói elismertsége, míg legerősebb indikátora a nemzetközi hallgatók arányát mérő mutató.


A teljes lista ide kattintva érhető el.


Link: origo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek