Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

|<(1) <(3) 4 5 6 7 8 (9)> (46)>| 

Hangrol_hangra

2022. április 22.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA és a Szeged Városi Kórusegyesület ünnepi kórushangversenyt szervez 2022. április 25-én, hétfőn, 18:00 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban. A programon az SZTE BBMK oktatójának Prof. Dr. Tóth Péter Pünkösdi kantáta című, erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatóján túl, a Szegedi Tudományegyetem több kórusa és énekkara is képviselteti magát.

Tudos_hobbik__Dr._Hodur_Cecilia

2022. április 22.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi tanárával beszélgettünk.

Borito_veradas_Rajztabla_1

2022. április 22.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XIII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. április 27-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

csvnyit

2022. április 22.

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozat részeként mától, péntekenként különleges estékre várják a látogatókat egészen május végéig a Szegedi Csillagvizsgálóban. A Föld Napján (04.22.) induló sorozatra, az SZTE polgárai számára a belépés ingyenes.

laboratory-5721244_1280

2022. április 21.

Titokzatos robotok, drónok, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk és környezetbarát energiaforrások a tudomány szolgálatában – április 28-án, a Lányok Napján 65 különböző program közül válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok annak érdekében, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz.

knyny

2022. április 20.

2022. március 13-án második alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Konfuciusz Tanterem a „Kínai Nyelv Napja” konferenciát a kínai nyelvoktatásról.

Irodalmi_seta_nyito

2022. április 20.

A 17. Egyetemi Tavasz programjaként megrendezett klasszikus irodalmi körsétán résztvevők megismerhették azokat az irodalomtörténeti helyszíneket, ahol Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, József Attila, de még maga Petőfi Sándor is megfordult. Az esemény során versbetétekkel és megmosolyogtató legendákkal is gazdagodhattak az érdeklődők.

Image00010

2022. április 19.

2022. április 23-án alapításának 100. évfordulóját ünnepli az SZTE Füvészkert. Az intézmény a centenárium jegyében a Föld Napjához kapcsolódva egy Családi Nappal köti egybe az eseményt, melyre kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programokkal várnak.

ERC

2022. április 19.

Első helyezést ért el az SZTE Mérnöki Karának csapata az Edutus Egyetem által meghirdetett Edu Robotics Cup versenyen.

ICOSTE-02_Cover

2022. április 14.

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar fennállásának 60. évfordulójával is egybe esett az 2022-es ICOSTEE szakmai konferencia, amit március 24-én rendeztek meg. A konferencia célja, hogy összekapcsolja az agrár és műszaki témák iránt érdeklődő tudósokat, mérnököket, más területek szakértőivel. A konferencia sikerességét fémjelzi, hogy egy nap alatt 120 előadást tartottak.

adomany_borito_

2022. április 14.

Baba pelenkák, bébi ételek, nassolni valók, játékok, ruhaneműk – az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztálya is gyűjtést szervezett az orosz-ukrán háború, ukrán elszenvedőinek. A csomagok, a Dr. Kereskényi Sándor által vezetett, szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösség jóvoltából kerülnek majd a húsvéti ünnepek után a megfelelő helyre.

csoportkep4

2022. április 13.

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar negyedik alkalommal rendezte meg a Herba Medica Tanulmányi Versenyt. Idén a határon túlról is érkeztek diákok a döntőre, amelyen a több mint 100 indulóból végül a legjobb 12 mérhette össze tudását.

IMG_9241

2022. április 13.

A Szegedi Tudományegyetem Doktori Intézete és Doktorandusz Önkormányzata 2022. április 13-án először, hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a Doktori Képzések Nyílt Napját. Az eseményt Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

felhivas_mora_tehetseggondozo_tabor

2022. április 13.

10-12. évfolyamosok számára szervez tehetséggondozó tábort 2022. július 18-tól 24-ig az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium.

vese_450x330

2022. április 13.

A szegedi transzplantációs centrum már évtizedek óta kiemelt szerepet tölt be a magyarországi szerv transzplantációban. 1962-ben Szegeden végezték el az első kelet-európai, a világon pedig a 38. vese transzplantációt. A centrum, szerénytelenség nélkül mondhatjuk: azóta is előkelő helyet foglal el az országban.

SZIIV_Cover

2022. április 12.

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete 2022. 04. 08-án rendezte meg a VIII. Szegedi Innovatív Informatika Verseny döntőjét. A megmérettetés a fiatal feltalálók körében nagy sikert aratott, az idei eseményre rekordszámú, 30 csapat jelentkezett. A résztvevő középiskolás diákok műszaki informatikai és informatikai szekciókban mutathatták be megoldásaikat az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban.

GeoArt_Cover

2022. április 12.

Jó pár éve az európai tavaszok elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, amely az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet (EUGEO) vezetésével 2022-ben április 1-jén került megrendezésre. Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete 2018-ban csatlakozott először az akkor már európai szintű kezdeményezéshez.

psat_nyito_

2022. április 11.

2022-ben a Szegedi Tudományegyetem ad otthont a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága tudományos konferenciájának. Az eseményre mától lehet regisztrálni.

cherpomnyit

2022. április 11.

A Szegedi Tudományegyetemnek van cheerleader és pompom csapata is. Mindkettő komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban. Az SZTE Testkultúra Koncepciójának fontos eleme, a karokon átívelő, közösségi élmény megteremtése a sporteseményeken és versenyeken. A programba tökéletesen illeszkednek a SZOTE Cheerleaders és az SZTE-SZRSC PomPom Girls csapatok, amelyek erősítik az összetartozás érzését a hallgatók számára.

044A5985

2022. április 11.

A Mathias Corvinus Collegium szegedi központja ingyenes, személyre szabott, színvonalas képzésekkel és térítésmentes belvárosi lakhatással várja azokat a hallgatókat, akik első vagy második egyetemi évüket a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében fejezik be a Szegedi Tudományegyetemen. Április 24-ig lehet jelentkezni a különböző Iskolák ingyenes jogi, nemzetközi, közgazdasági, média, társadalom- és történelemtudomány, valamint pszichológia képzéseire.

uvegteto

2022. április 11.

A Szegedi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata és Doktori Intézete idén először hagyományteremtő jelleggel rendezi meg az SZTE Doktori Képzések Nyílt Napja rendezvényét 2022. április 13-án, szerdán a Rektori Hivatal Dugonics téri épületében.

Nyito_NTA_kollegium_nevadon_Varro_A_es_B_Sakmann_IMG_6325

2022. április 09.

Névadó és alapkőletételi ünnepség is része volt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” program-sorozatának. A rendezvény fölött őrködő Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetséges egyetemistákat befogadó kollégiumát a Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el. A hamarosan új szárnnyal bővülő épületben tartott ünnepségen az elmúlt tíz év Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő történéseiről, a kutatói utánpótlásról, a következő évtizedek reményeiről is szó esett.

SZE_ZalaZone_2022_41_Majer_Csaba_Jozsef

2022. április 08.

„Szintetikus üzemanyagok előállítása és validálása nagyvállalati és egyetemi együttműködésben” valamint „Hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása és széndioxid megkötésének kísérleti alkalmazása” címen kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Szegedi Tudományegyetemmel, a győri, Széchenyi István Egyetemmel és az Audival 2022. április 7-én, Zalaegerszegen. Az SZTE-t Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese képviselte.

IMG_8432

2022. április 08.

Előadásokat tartott, workshopokon vett részt, interjúkat adott és találkozott a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel is Barbara Oakley, akinek a tanulást segítő Learning How to Learn című Coursera kurzusa, a világ legnépszerűbb tananyagainak egyike. Az amerikai mérnök professzor volt az SZTE által szervezett nemzetközi hét sztárkutatója. Programjaira az SZTE Nemzetközi- és Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai is elkísérték. Információk, fotók és viedó az összefoglalóban.

Nyito_IMG_8117

2022. április 08.

Szimultán laboratóriumi gyakorlat, ami egyben rekordkísérlet is: több mint 300 középiskolás kísérletezett a „genetikai ujjlenyomat” meghatározásával. Ez volt a leglátványosabb program a 2022. április 4-7. között megrendezett „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozóján”. A Szegedi Tudományegyetemre felvételiző diákokat és mentoraikat kérdeztük.

megint-hetfo-a-munkahelyi-kieges-problemaja-okok-es-lehetosegek-dr-szabo-eva-eloadasa

2022. április 07.

2022. április 12-én, kedden este többek között ezt is megtudhatjuk dr. Szabó Éva, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet vezetőjének nagyszerű lélektani előadásából, melyet a Mentor(h)áló vendégeként tart az IH Rendezvényközpontban.

Screenshot_2022-04-05_at_18-51-38_2022_Canada_Gairdner_Awards_Recognize_World-Renowned_Scientists_For_Transformative_Contributions_To_Research_Impacting_Human_Health_-_Gairdner_Foundation

2022. április 06.

A Canada Gairdner International Awards kitüntetéssel ismerték el az mRNS Covid-19-oltóanyagai mögött meghúzódó alaptechnológiák három kifejlesztőjét. Az SZTE professzora, Karikó Katalin mellett amerikai és kanadai kutatótársa, Drew Weissman és Pieter Cullis 2022. április 5-én interaktív online programon „találkozott” és beszélgetett a 2022-es Canada Gairdner Díjak nyerteseivel.

Vezeto_asztrofizikai_szaklap_kozli_a_Szeged-Szombathely_egyuttmukodes_legujabb_exobolygokutatasi_eredmenyet

2022. április 06.

Gyümölcsöző a Szombathely-Szeged asztrofizikai együttműködés - a legújabb kutatási eredmény szerzői korábban mind az SZTE-n szerezték csillagász illetve fizikus diplomájukat, a szerzőlistán pedig jelenlegi SZTE-s hallgatóink is szerepelnek. Az 1968 óta fennálló európai csillagászati-asztrofizikai szaklap, az Astronomy & Astrophysics tette közzé azt a szakcikket, amelyben, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpontban dolgozó tudósok és a Szegedi Tudományegyetem csillagászai publikálták legújabb eredményeiket.

20220405_Kozgyules_05

2022. április 06.

Kimagasló képzőművészeti publikációs tevékenységéért, művészeti írói munkássága elismeréséül Magyarország egyik legrangosabb szakmai elismerését a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díját vehette át tegnap Dr. Nátyi Róbert az SZTE BBMK dékánja.

Nyito_Cover_karikokatalinYoutube_Cover

2022. április 05.

Az mRNS-technológia feltalálójaként vette át Karikó Katalin legújabb kitüntetését. A svédországi Lund városában 2022. április 4-én délután tartották a 2021-es és a 2022-es Lipid Science Prize ceremóniát.

IMG_7925

2022. április 05.

Április első napjaiban pezseg az élet az SZTE-n, száznál több külföldi vendég, egyetemisták, oktatók és adminisztratív munkatársak látogatnak el a Tisza-parti egyetemre.

pexels-pixabay-159866

2022. április 04.

A Radnóti-estek elnevezést kapta az a beszélgetéssorozat, amelyet idén tavasszal – áprilisban és májusban – rendez meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szerdánként, fél 6-tól, a Café Radnótiban. A négy alkalmon Zalán Tibor, Tverdota György, Solymosi Bálint és Szajbély Mihály mesélnek majd munkásságukról a kar nemrég nyílt, irodalmi tematikájú közösségi terében. Az esteken való részvétel mindenki számára ingyenes.

Nyito

2022. április 01.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar idén is megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb tanulói létszámot megmozgató, nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. A XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny minden eddiginél komolyabb nyereményekért zajlik április 1-én és 2-án, valamint a középdöntő és a döntő közti estén kapcsolódik a Földrajz Éjszakája programsorozathoz.

IMG_3815

2022. április 01.

2022. március 31-én, negyedik alkalommal rendezték meg Szegeden változatos és izgalmas előadások és egy információban gazdag kiállítás kíséretében a Tech Trend Showt - az eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont.

a_honap_alma_mater_tagja_3_1

2022. április 01.

A Hónap Alma Mater Tagja márciusban: Hatvany Viktória, a JATE munkaügyi kapcsolatok öregdiákja.

kzsdijnyito

2022. március 31.

Az SZTE hallgatói közül Kónya Zsófia vehetett át Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a Parlament kupolacsarnokában.

Beharangozo_cover

2022. március 31.

Az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet, az EUGEO, 2022. április 1-én egy országhatárokon és kultúrákon átívelő nemzetközi rendezvénysorozatot szervez.

Nyito_Solvay-dij_ceremonia_20220329

2022. március 30.

Az első kémiai világkonferencia centenáriumán átvette a Solvay-díjat Karikó Katalin. Tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott. Az ULB díszdoktorává fogadta. A belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott. Így köszöntötte Brüsszel 2022. március 23-30. között az SZTE kutatóprofesszorát, aki legutóbb 1977-ben, a szegedi egyetem hallgatójaként járt Belgium és Flandria fővárosában.

helyesiras_cover

2022. március 30.

A 35. alkalommal megrendezett, Implom Józsefről elnevezett hazai és határon túli versenyzőket tömörítő középiskolai helyesírási verseny, az egyik legrangosabb megmérettetés a helyesírás iránt érdeklődő diákok körében. A versenyen a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának 9. évfolyamos tanulója, Farkas Dorka Hanna érte el a legjobb teljesítményt a 119 döntős közül az egész Kárpát-medencében.

sztevl
2022. március 30.

Gödöllőn rendezték meg az EATON Magyar Egyetemi és Főiskolai Vízilabda Bajnokság selejtezőjét, amelyen a Szegedi Tudományegyetem férfi csapata mellett, másik 14 egyetemi együttes szállt harcba a továbbjutásért.

IMG_3750

2022. március 30.

Komlósi Ildikó, Rálik Szilvia, Temesi Mária, Kálnay Zsófia, Kiss András, Pataki Bence, Kónya Krisztina és Andrejcsik István is színesíti majd többek között azon előadók sorát, akik 2022. április 11-én, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar szervezésében fellépnek az „Operacsillagok” című, jótékonysági gálaesten.

_mg_7698

2022. március 30.

Graduális és doktori képzésben résztvevő hallgatóik részére hirdet centenáriumi tanulmányírásra pályázatot az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara - a pályázat kiírásának célja a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a Magyar Királyi Kolozsvári Tudományegyetem – mely később Ferenc József nevét viselte – alapításának 150. és Szegedre költözésének 100. évfordulójára emlékezve, a Kar hallgatóinak bevonása a tudományos programok körébe.

0

2022. március 29.

Kincskeresésen, műholdképfal-bemutatón vehettek részt és élelmiszeripari kísérleteket próbálhattak ki, de az ELI-ALPS Lézerközpontot is meglátogathatták többek között azok a középiskolások, akik osztálykirándulásra érkeztek a Szegedi Tudományegyetem által kínált programokra. A kezdeményezés célja, hogy a diákok szegedi élményekkel gazdagodjanak, miközben különböző tudományterületekkel ismerkednek meg.

SZTE_Testkultura_nyit

2022. március 29.

Sikeres volt az a Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett megbeszélés, amelyen a régió sportegyesületeinek vezetői számára prezentálta az SZTE átfogó testkultúra koncepciójának egyik fontos elemét, a kettős életpályamodellt Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja és Dr. habil. Fritz Péter, rektori és kancellári megbízott.

Kun_Agi_3

2022. március 29.

Dr. Kun Ágnes 2012-ben végzett az SZTE Geográfus MSc szakán Táj- és környezetföldrajz szakirányon. 2014 óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjában dolgozik Szarvason, tudományos munkatársként. Kutatói tevékenysége mellett 2021 óta oktatási feladatokat is ellát. 2015-től PhD tanulmányokat folytatott az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében, amelynek során a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözéses hasznosítását kutatta különböző növénykultúrákban, illetve energiaültetvényben. Doktori fokozatszerzése (2018) után pedig témafelelőse lett ennek a jelenleg is tartó szarvasi projektnek.

Solvay-dij_2

2022. március 28.

A tudományt és a kutatót együtt ünnepelhetjük a 2022-es Solvay-díjat elnyert Karikó Katalin kitüntetési ceremóniáján. Nézzük együtt 2022. március 29-én 16 óra 30 perctől az élőben közvetített ünnepséget!

IMG_2952

2022. március 28.

Legidősebb oktatója 90. születésnapja alkalmából állófogadást szervezett március 24-én az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A méltatásokat és az emlékeket felidéző előadásokat követően az ünnepelt is megosztotta gondolatait az elmúlt 90 évről és meghatottan mesélt az egyetemi évekről is.

kiallnyito

2022. március 25.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár egy budapesti múzeumnak adta kölcsön Bálint Gábor és Ligeti Lajos hagyatékának néhány egyedülálló dokumentumát. Több keleti – köztük mongol – nyelven írt különlegességekkel és fotókkal is találkozhatnak a fővárosban a „Jurták és kolostorok Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban” című kiállításra látogatók 2023. január 15-ig.

Dr._Tore_Godal_Profs._Drew_Weissman__Prof_Katalin_Kariko_honored_with_first_IVI__SK_bioscience_Park_MahnHoon_Award

2022. március 26.

Az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Dr. Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Dr. Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja – jelentették be Szöulban. A tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85.000 amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

|<(1) <(3) 4 5 6 7 8 (9)> (46)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek