Bezár

SZTEhírek

boritokep__22_192001

Grecsó Krisztián is visszatér Szegedre a Radnóti-estek vendégeként

Grecsó Krisztián is visszatér Szegedre a Radnóti-estek vendégeként

2024. február 20.
3 perc

Az egyetemi szorgalmi időszakkal együtt a bölcsészkar Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata is elindul. A mostani, ötödik évadban, a szerda esti, kávéházi beszélgetések középpontjában a meghívott vendégek és az ő életútjaik lesznek. Ellátogat a Café Radnótiba Szilasi László író, Földényi F. László Széchenyi-díjas esztéta, Baráth Katalin, Mészöly Ágnes és Patkó Ágnes krimiírók és visszatér Szegedre az egykori bölcsészhallgató, mára már ismert íróvá lett Grecsó Krisztián is. A rendezvények bárki számára látogathatók, a belépés minden alkalommal ingyenes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2024. február 21., szerda, este 6 óra

Saját életeinkSzilasi Lászlóval beszélget Balog József

Szilasi Lászlónak, az SZTE BTK docensének, a Kreatív írás specializáció meghatározó tanárának, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írónak a legutóbbi kötete, a Saját élet tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál. Erről, de nemcsak erről kérdezi őt Balog József, aki a következőt írta a beszélgetés elé: „Nem osztálytársak voltunk, nem is, hogy évfolyam. Békéscsabán voltunk, ennyi legyen elég. Elég is az. Elég is hozzá, hogy közös pontokon biztosan nem mondjuk ugyan és azt. Mert, ő, (igen, ő!) mondta a verset, amit kicsivel előtte írtam a gimnáziumi periodikába. Szavalt engem. Nekem a Laci egy periódusos rendszer, aminek alapján tájékozódom. Elsősorban – Dubszkyné! – földrajzilag. Egyszer voltam Jaminában. Ez úgy hangzik, akár egy fenyegetés. Csupán csak így van. Fényes. Így hívták a vendéglőt a határon. Iskola. Persze.”

 

2024. március 20., szerda, este 6 óra

Hosszú árnyékok - Földényi F. Lászlóval beszélget Gyenge Zoltán

A Széchenyi-díjas esztéta, művészeti író, egyetemi tanár legutóbbi kötete, A guillotine hosszú árnyéka – Párizsi életképek a 19. századból 2023-ban jelent meg, a Jelenkor Kiadó gondozásában. Ez a kötet lesz a beszélgetés apropója, de messze nem az egyetlen témája. Gyenge Zoltán filozófus kérdezi Földényi F. Lászlót a modernitásról, a 19. században kialakuló fragmentált látásról, érzékelésről, a fotóról és a filmről mint ennek adekvát művészi megnyilvánulásáról. A 250. évforduló kapcsán pedig Caspar David Friedrichről és a melankóliáról, meg általában festészeti kérdésekről. De szóba került majd Franz Kafka is, aki idén száz éve halt meg.

 

2024. április 10., szerda, este 6 óra

Női nyomozók, női krimik? - Baráth Katalinnal, Patkó Ágnessel és Mészöly Ágnessel beszélget Kálai Sándor

Baráth Katalin (Dávid Veron-sorozat, Arkangyal éjjel), Mészöly Ágnes (Szabó Ágota-krimik) és Patkó Ágnes (Halálos rozé) beszélgetése Kálai Sándor krimikutatóval krimiről, női nyomozókról, női olvasókról és női műfajokról, avagy arról, kell-e arról beszélni egyáltalán, hogy nőként írunk krimit.

 

2024. május 8, szerda, este 6 óra

Vágyálmok netovábbja: Szeged - Grecsó Krisztiánnal beszélget Szilágyi Zsófia

Grecsó Krisztián visszatér: az egykori, szegedi egyetemista, aki ma már Szegeden íródó szakdolgozatok tárgya, végre a Radnóti-esték vendége lesz. Milyen emlékei vannak a szegedi bölcsészkarról, a városról, amelyről azt nyilatkozta egyszer, hogy „vágyálmai netovábbja” volt? Miként jutott el a Lányos apa című kötetétől addig az aparegényig, amelyen jelenleg is dolgozik? És milyen az Egy életem című stand up esten beszélni az életéről, közönség előtt, színpadon, ahol nem lehet elrejtőzni?

 

A Radnóti-estek 2022 tavaszán indult el az akkor újonnan nyíló kari kávézóban, a Café Radnótiban. A rendezvénysorozat célja, hogy impozáns vendégeivel, érdekes témáival az ismeretterjesztés mellett szórakozási, kapcsolódási lehetőséget teremtsen a szegedieknek és környékén élőknek. A szervezők a félévek során mindig négy alkalommal készülnek, sokszor egy-egy téma köré csoportosítva az alkalmakat, máskor pedig a vendégeket, az ő életútjukat a középpontba állítva. Ebben a szemeszterben inkább az utóbbi kerül reflektorfénybe.

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek