Bezár

SZTEhírek

A_mosolygo_zsonglor_borito

Könyvajánló: Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr

Könyvajánló: Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr

2024. február 19.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Úgy gondolom azonban, hogy a kapuőrök kora leáldozóban van. Még ha hinnék is abban, hogy rendelkezem valamiféle tudással arra nézvést, hogy merre is vezet az ideális útvonal odabenn, akkor sem adnám át. A magára hagyatottság felelősségét meg kell tapasztalni.”


Fekete I. Alfonz 1986-ban született Szabadkán, Szegeden, anglisztikán és irodalmi szerkesztésen szerezte alapfokú diplomáját, Budapesten pedig az anglisztika mesterszakos végzettségét. 2016-ban elnyerte a JAKKendő-díjat. Fantasyvel, tündérmesékkel és gyerekirodalommal foglalkozik. A mosolygó zsonglőr 2016-ban jelent meg. A borítót Labundy Katalin fotójának felhasználásával Szabó Péter tervezte.

Moskát Anita ajánlója a könyvhöz: Tessék, csak tessék! Nem csalás, nem ámítás, íme, a mosolygó zsonglőr első trükkjei! Nehogy azt higgyék, hogy papíron zsonglőrködni veszélytelen mutatvány. Fekete I. Alfonz felkap bármit, ami a keze ügyébe kerül, egyszerre játszik mágikussal és hétköznapival, hogy az egyik pillanatban még az éjszakai buszon zötykölődjünk a gyroszszagban, a másikban pedig már krétarajzzal bírjuk szóra a budapesti házakat. Ezen a porondon Kaczor király dörzsölt politikus, Róka Rudi pubertáskori problémákkal küzd, és megfér egymás mellett Vitéz László és Pancimanci, a középkori Bizánc és Kun Béla. Néha ikonikus, máskor a társadalom vagy az emlékezet pereméről verbuvált alakokért nyúl, akiknél biztosan lehetne találni dicsőbbeket, de pont ezzel a nyers őszinteséggel, ezzel az öniróniával tudnak legjobban beszélni az itt és mostról. Figyeljék a labdákat, figyeljék a kezét! Mondtam, hogy nem veszélytelen a mutatvány, de ne csak a zsonglőrért izguljanak. Felkavaró trükkök következnek. Nyomot hagynak abban is, aki nézi, aki forgatja.

A mosolygó zsonglőr című novellás kötet abszurd és fantasztikus világa teszi különlegessé a történeteket, amelyek a felszín alatt, rejtve mutatnak be olyan figurákat és eseményeket, amelyek a magyar folklórból merítve új életre kelnek. A kötet sokszínűségét és gazdagságát kiemeli az a tény, hogy a szerző képes összekapcsolni a történelmi, mesei és fantasztikus elemeket, mindezt egyedi hangon és eszköztárral. A novellák nem csupán izgalmas történetek, hanem egyfajta múltidézés és társadalomkritika is egyben, ami még inkább mélyebb rétegeket nyit meg az olvasó számára.

 

Lázárné Csernus Anikó

SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek