Bezár

Sajtószoba

Aktuális sajtóközlemények

1 2 3 (4)> (8)>| 

GTK_plakatpalyazat

2024. május 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar az idei évben fennállásának 25. jubileumát ünnepli. Ez alkalomból plakátpályázatot hirdetett, amely mindenki számára nyitott volt a hallgatóktól az alumni közösségen át a dolgozók köréig.

Sorakozo_oszapocsalad

2024. május 10.
5 perc

Verebekkel, galambokkal a városi betondzsungelben is találkozhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban még több és változatosabb madárfajt szoktathatunk a környezetünkbe. A kis tollas élőlények nemcsak szép hangjukkal bűvölnek el minket, de hasznosak is – például elfogyasztják a legyeket és szúnyogokat. Szegeden és környékén tengelicek, széncinegék, meggyvágók és csízek is élnek. Hogyan tehetjük barátságossá számukra a környezetünket? – erről kérdeztük Dr. Tölgyesi Csabát, az SZTE ökológusát a Madarak és fák napja alkalmából.

nyito

2024. május 08.
3 perc

Négy alkalomból álló, ingyenes, a mesterséges intelligenciáról szóló kurzussorozatot szervezett vállalkozók számára az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Szoftverfejlesztés Tanszéke és a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. Az érdeklődők megismerkedhettek többek között a nagy nyelvi modellekkel, az intelligens adatelemzéssel és az MI segítségével működő ügyvitel automatizálással. A SZTE és a gazdasági önkormányzat folytatja a közös munkát.

KJA-Number-5109

2024. április 30.
2 perc

Megújult környezetben folytatja működését Szegeden a csecsemő és gyermek alapellátási ügyelet május 2-ától. A Gyermekklinika szakambulanciái is költöznek, május 6-tól a klinika melletti, lapos tetős épületben folytatják a rendelést.

Evszazados_tudassal_es_modern_kutatasokkal_a_Fold_elheto_jovoejeert_nyito

2024. április 29.
5 perc

Tudományos konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen „FÖLDRAJZ 100 Szeged - A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma” címmel 2024. április 26-án, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetében. A konferencia bemutatta a 2024 évben centenáriumát ünneplő földrajzos (földrajztanár és geográfus) képzés a Dél-Alföldi régió társadalmi, gazdasági fejlődésében betöltött szerepét.

rehab_ambulancia1

2024. április 26.
3 perc

Rehabilitációs Ambulanciát hozott létre az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika és a látássérült személyek Dél-Alföldi Rehabilitációs Központja. A két intézmény együttműködésének célja a látássérültek életminőségének javítása, társadalmi elszigetelődésének csökkentése.

SZTE_Allasborze_-_a_legrovidebb_ut_a_hallgatok_es_a_munkaltatok_kozott

2024. április 23.
3 perc

A régió és az ország meghatározó cégei várták az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban az SZTE huszonnyolcadik tavaszi állásbörzéjén. A hallgatók nyitott gyakornoki pozíciókról, állásajánlatokról és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről is tájékozódhattak.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

2024. április 17.
4 perc

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.

KJA-2207

2024. április 16.
7 perc

Prof. Dr. Karikó Katalin 2024. április 16-án, kedden délelőtt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) bejelentette, hogy felajánlotta Nobel-díját és a díjjal járó több mint félmillió dollárt a Szegedi Tudományegyetemnek. Az SZTE kutatóprofesszora élménybeszámolót is tartott a Nobel-díj átadását megelőző, svédországi eseményekről és a díjátadóról.

BL_zirzenjanka_osztondijak_01

2024. március 28.
2 perc

Átadták a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Szegedi Tudományegyetemen pedagógusi pályára készülő hallgatóknak. Az okleveleket Prof. Dr. Gellén Klárától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől és a karok képviselőitől vehették át a pályázók. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.

autorad

2024. március 19.
2 perc

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából egy vizualizált gerinc MR lelet megjelenítő rendszer, valamint egy intelligens leletkezelő alkalmazás megvalósítására került sor.

Uj_magyar_fejlesztesu_sportag_segitsegevel_fejleszthetik_magukat_mentalisan_es_fizikalisan_is_az_SZTE_hallgatoi_nyito

2024. március 18.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem szabadon választható kurzusai között jelent meg ebben a félévben az innovatív egészségfejlesztő edzések között a Water Skyball. A Fontanus Központ által létrehozott, sporttudományi szempontból is érdekes, fejlesztő labdajátékot az SZTE hallgatói február óta gyakorolják. A résztvevők egy kutatás részeseiként a fizikai és a mentális képességeik fejlődéséről is pontos képet kapnak a kurzus végén.

SZTE_tik

2024. március 14.
2 perc

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

pexels-pixabay-51947

2024. február 29.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb szakértőinek részvételével megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat – hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő és tökéletesen tudják pozícionálni a világpiacon.

atlantic-ocean-currents-tipping-point-united-states-global-weather-change-gulf-stream-slowdown-cooling

2024. február 22.
4 perc

Az utóbbi években az óceáni tengeráramlatok szerepét kiemelten kezdték el vizsgálni a tudósok és maguk is meglepődtek az eredményen. Az elmúlt bő egy év kutatásaira alapuló modellezések szerint a legkritikusabb terület a Grönland előtti bukóáramlat, amely olyan mértékben lassul, hogy leállása 2025-2095 között várható. Dr. Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének tanszékvezető docense magyarázta el, mi és miért várható a leállással kapcsolatban globálisan, illetve Európában.

Új megoldásokat keres a járomspórás gombafertőzésekre Dr. Nagy Gábor, az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója

2024. február 20.
7 perc

Új megoldásokat keres a járomspórás gombák által kiváltott betegség gyógyításában, miközben a tehetséges hallgatókat támogatja és jelenleg a HUN-REN-SZTE Gombafertőzések Patomechanizmusai Kutatócsoport tagja Dr. Nagy Gábor, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

Divat_mesterseges_intelligencia_es_doppingolo_deneverek_is_teritekre_kerulnek_az_SZTE_Szabadegyetem_tavaszi_eloadassorozataban

2024. február 12.
2 perc

Az SZTE Szabadegyetem XXXIII. szemeszterének előadássorozata a 2023/2024-es tanév második félévében február 14-én startol, szokás szerint a Házasság Hetén. A szerdánként, 18:00 órától, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében megtekinthető prezentációk sorát Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Mi ketten és a pénz című előadása nyitja.

sbo_toreki_annamaria_20200918_ba

2024. február 12.
2 perc

A Richter Anna Díjra sikeresen pályázók terveit 2024. február 12-én hozták nyilvánosságra. Az online szavazáson március 10-ig Te is voksolhatsz és így segítheted sikerre a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő két projekttervet!

Valora_valt_jovendolesek180_ev_foldrajzkonyveinek_digitalizalt_valtozata_valt_elerhetove_az_SZTE_honlapjan

2024. február 08.
4 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális gyűjteményében immár online is elérhető Dr. Szilassi Péter egyetemi docens földrajztankönyveket tartalmazó magángyűjteménye, mely az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete, az MTA és a Berlini Humboldt Egyetem együttműködése révén került az online térbe. A közel száz tankönyv és tanári segédlet kiváló korrajz, egyben keresztmetszet a bolygónkon utóbbi 180 évben végbement társadalmi, gazdasági és környezeti változásokról.

KJA-

2024. február 02.
5 perc

Idén 13. alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. Az online fordulóra annyian jelentkeztek, mint a több mint egy évtizedes megmérettetés során korábban még soha. 478 csapat, vagyis 956 középiskolás vesz részt az első rostán, ahonnan a legjobbak a személyes jelenléttel megrendezett középdöntőbe jutnak.

A_dragakotol_a_rubinlezerig_a_2024_ev_asvanya_a_korund

2024. január 29.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyűjteményében is megtalálható a korund (alumínium-oxid), amely a gyémánt után a legnagyobb keménységű ásvány. Az „Év fajai” programsorozathoz csatlakozva, a Magyarhoni Földtani Társulat, 2016-tól évente kihirdeti az „Év ásványa” cím nyertesét, ami a három jelöltből álló szavazás eredményeként 2024-ben a korund lett.

A_kozlekedes_a_hulladekkezeles_es_a_varosi_hoszigetek_kezelesere_szolgalo_zoldfeluletek_valamint_a_lakossagi_tajekoztatas_volt_a_tema_az_elso_szegedi_kozossegi_gyulesen

2024. január 17.
8 perc

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szeged Első Közösségi Gyűlését, az SZTE Phoenix H2020-as projektje keretében, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata partnerségében és az Enrawell Consulting Kft. szervezésében.

A_foldrajz_mindig_kulcsot_kinalt_a_vilag_megertesehez_megismeresehez.

2024. január 11.
10 perc

Éppen száz éve, 1924-ben alapították a Földrajzi Intézetet, a mai Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék és Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék elődjét a Szegedi Tudományegyetemen. Hetven éve folyamatosan, ugyanabban az épületben működik az Éghajlattani Tanszék is. Dr. Pál Molnár Elemérrel, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetőjével az intézet múltjáról, az oktatás és a tudományág fejlődéséről beszélgettünk.

fejlesztések, Szentes

2023. december 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-2.2.19-17-2017-00025 azonosítószámú projektben a járóbeteg ellátáshoz, szakrendelésekhez kapcsolódó műszer és eszközpark fejlesztését és a 6600 Szentes, Sima Ferenc utca 44-58. szám alatti centrum járóbeteg szakellátás infrastruktúrájának korszerűsítését valósította meg. A projekt a Széchenyi 2020 programban, 244,73 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

nyílt nap Nyíregyháza

2023. december 11.
2 perc

Nyíregyháza után a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban road show-zik tovább a Szegedi Tudományegyetem. A kihelyezett nyílt napra 2023. december 16-án, 10:00 és 14:00 óra között kerül sor. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

pontkalkulátor

2023. december 08.
3 perc

Ahogyan arról a 2023/24-es tanév elején beszámoltunk, elindult a Szegedi Tudományegyetemen 2024-es felvételi eljárásához fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/. Az egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. A kalkulátor több új funkcióval is bővült.

onkológiai eszközpark

2023. december 08.
6 perc

Az EFOP-2.2.23-21-2022-00001-es számú projekt keretében bruttó 799 113 073 forintból fejlesztette onkológiai eszközparkját az elmúlt egy évben a Szegedi Tudományegyetem. Az eszközöknek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika, a Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai részlege és Pathológiai Intézetének Molekuláris Pathológia szakmai csoportja veszi majd hasznát a daganatos megbetegedések és az örökletes betegségek gyógyítása, kutatása és oktatása kapcsán egyaránt.

Elen_a_fenntarthatosagban_az_SZTE_holtversenyben_a_legjobb_magyar_egyetem_a_QS_friss_rangsoran_cover

2023. december 05.
2 perc

A brit Quacquarelli Symonds (QS) december 5-én megjelent fenntarthatósági felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem megosztott első helyen végzett Magyarországon. A világ intézményeit környezeti, társadalmi és irányítási szempontok szerint mérő listán az SZTE a kiváló hazai helyezése mellett nemzetközi téren is remekelt: 122. lett európai, és 259. világviszonylatban.

CourseRUN_boritokep

2023. december 05.
3 perc

Lezárult az V. CourseRUN, a Coursera for SZTE négyhetes online tanulási bajnoksága. Soha nem látott népszerűségnek örvendett a megmérettetés a hallgatók körében, amelynek a Coursera, a világ legnagyobb online oktatási platformja adott helyet. Az eseményen legjobban teljesítő hallgatók számára egy ünnepélyes díjátadót szervezett a Szegedi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága.

KJA-1496

2023. december 05.
2 perc

Nem kell már minden esetben Szegedre utazniuk a szentesi betegeknek: november elején gyermeksebészeti szakrendelés indult a Kurca-parti város kórházában. A rendelésen a gyermekeket előjegyzés alapján fogadják, sebészeti és urológiai problémákkal. Lehetőség van például műtét utáni kontrollra, varratszedésre, folyamatos gondozásra is az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban.

Kariko_Katalin_SZTE_nobelhetek

2023. december 04.
6 perc

Útjára indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány. „Ahol a tudás és szándék találkozik” – az SZTE jelmondata jegyében szervezett programsorozat Szeged határain is túlnyúlik.

nyilt_nap_SZTE

2023. december 04.
2 perc

Pécs után a nyíregyházi Elixír Rendezvényház ad otthont 2023. december 9-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Nyito_Kariko_Katalin_Stockholmba_erkezik_J-KA

2023. december 04.
11 perc

Karikó Katalin elismerés-sorozata a Nobel-díj-bejelentés után is folytatódik. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora elmúlt két hónapjának történései közül kiemeltünk néhány epizódot: ismét ő a legbefolyásosabb tudós, változatlanul mentor, újabb kitüntetést kap, jeles személyiségekkel találkozik és cikkek jelennek meg sikeres önéletírásáról, az Áttörésekről.

KJA-4644

2023. december 01.
8 perc

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

Zöld Kémia projektzáró

2023. december 01.
4 perc

A kőolaj kitermelés hatékonyságának növelése kémiai módszerekkel, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére egy új analitikai módszer alkalmazása volt a célja a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ kialakításának, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumi együttműködésben. A projekt 5,427 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

ifi konferencia, JGYPK

2023. december 01.
3 perc

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel rendeztek konferenciát 2023. november 29-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az ez évben 11. alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.

SZTE Nyílt Nap 2023

2023. november 30.
3 perc

Idén is több ezer fiatal volt kíváncsi a Szegedi Tudományegyetem Nyílt napjára – az eseményen, melynek 2023. november 30-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, az Oktatási Hivatal munkatársai ismertették a felvételi eljárás menetét, bemutatkozott az egyetem 12 kara, Tanárképző Központja és az intézmény legkülönbözőbb egységei is. Az egésznapos rendezvényt Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese nyitotta meg.

endoszkópos labor, SZTE SZAKK

2023. november 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-2.2.19-17-2017-00053 azonosítószámú projektben a gasztroenterológiai betegségek diagnosztikai és terápiás ellátását biztosító endoszkópos műszer és eszközpark fejlesztését, és a Kálvária sugárút 57. szám alatti telephely járóbeteg labor infrastruktúrájának kialakítását valósította meg. A projekt a Széchenyi 2020 programban, 299,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

Gyermekpszichitria, SZTE

2023. november 23.
4 perc

2023. november 23-án átadták a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épületét. A beruházás csaknem három milliárd forintból valósult meg és minden szempontból megfelel a 21. századi követelményeknek, járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt alkalmas.

Atadtak_az_egeszsegtudomanyi_kepzesek_uj_fellegvarat_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

2023. november 21.
4 perc

Banga Ilonáról, fia és dédunokája jelenlétében nevezték el a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyet 2023. november 21-én, névadó és projektzáró ünnepség keretében, hivatalosan is átadtak. A teljesen felújított épületben az egészségtudományi szakterületen tanuló hallgatók mellett oktatóik ismerkedhetnek a legújabb eljárásokkal, technológiákkal és a régióban is egyedülálló képzésekben, kutatásokban vehetnek részt. Az esemény részeként átadták az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

Kisbuszok egy nagy ügyért

2023. november 14.
4 perc

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

401477562_764090685762562_7689633170177140531_n

2023. november 13.
2 perc

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Kardiometabolikus osztály, SZTE

2023. november 09.
3 perc

Európában is egyedülálló módon, telemedicinális rendszerre épülően teremtik meg az egészségügyi ellátás új dimenzióját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályán. Az ellátás fókuszában a betegségekkel való eredményesebb megküzdés támogatása áll.

Dr. Irinyi Tamás, SZTE

2023. november 08.
4 perc

Heti egy, meghatározott tematikára épülő csoportos foglalkozás segíti a különböző függőségekben szenvedő, öngyilkosságot elkövető vagy megkísérlő, skizofrén vagy épp demenciával küzdő betegek hozzátartozóit. Az egy, másfél órás találkozókat egy szakorvos és dr. Irinyi Tamás, a csoport megálmodója, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi okleveles ápolója vezeti.

img__tech-bemutatas-80

2023. november 07.
3 perc

Innovációs díjakat érő, környezetvédelmi szempontból is fontos újdonság az úgynevezett zöld tégla, amely szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. A katalitikus tégla a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.

ESN SZTE

2023. november 06.
5 perc

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

nyílt nap, SZTE

2023. november 06.
2 perc

A szolnoki Aba-Novák Agóra ad otthont 2023. november 11-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Urtechnologia_es_Urkutatas_-_BME_es_SZTE_egyuttmukodesben

2023. október 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem és Műegyetem kooperációját erősítette a szegedi delegáció látogatása az MRC-100 műhold vezérlésére szolgáló földi állomáson.

Nemzetkozi_raketaepito_versenyre_keszulnek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_hallgatoi

2023. október 24.
4 perc

A több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.

pexels-photo-221012

2023. október 16.
3 perc

Egyes tanulmányok szerint a Földön minden ember élettartama átlagosan három évvel hosszabbodna, ha minden légszennyezés megszűnne. Különösen komoly probléma ez a városokban, ahol a lakosság „láthatatlan gyilkosa” a magas portartalmú, szennyezett levegő.. A belélegzett por ugyanis légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket és ebből eredő halálozást is eredményezhet. Emellett emlékezetes, hogy az M1-es autópályán idén márciusban kialakult tömegbalesetet is a levegő magas portartalma (porvihar) miatt hirtelen lecsökkenő látótávolság okozta. A Szegedi Tudományegyetem geográfusai évek óta kutatják a porszennyezés okait, csökkentésének lehetőségeit.

1 2 3 (4)> (8)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek