Bezár

Sajtószoba

KJA-Number-5101

1,3 milliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet modernizálását

1,3 milliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet modernizálását

2024. július 11.
3 perc

Kiegészíti a magyar kormány a szükséges összeggel, 1,3 milliárd forinttal a szegedi gyermeksebészet felújításához szükséges pályázati forrást. Így összesen 3,2 milliárd forintból fejezik be a folyamatban lévő beruházást a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján, ahol egyebek mellett két panelműtőt és egy hat ágyas őrzőt hoznak létre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kormányhatározat jelent meg arról, hogy 1,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ gyermeksebészeti blokkjának felújítására. Így összesen 3,2 milliárd forintra nőtt a 21. századi gyermeksürgősségi és gyermek traumatológiai centrum kialakítására fordítható összeg – a korábbi EFOP-projekt 2016-ben elnyert 1,9 milliárd forintos keretét egészítette ki a kormányzat a hétfőn megjelent határozat szerint.

 

A megítélt állami forrás lehetővé teszi, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának gyermeksebészeti műtői és a hozzájuk tartozó ellátóhely megfeleljen az időközben szigorodó, korunk technológiai lehetőségeinek beépítését joggal elváró tárgyi minimumfeltételeknek.

 

A várhatóan 2025 közepére elkészülő beruházással, megszűnik az a helyzet, amelyben a gyermeksebészeti betegeket a központi sebészeti műtőkben látják el. Az átmeneti időszakban jelenleg az egyetem Semmelweis utca 8. szám alatti telephelyén, az „Újklinikán” jelöltek ki egy műtőt és egy önálló gyermekébredőt a megoperált gyermekek számára, akiket az épületek között az egyetem belső betegszállító mentőjárművei szállítanak.

 

– Az SZTE Gyermekklinika alkotja a dél-alföldi gyermekellátás gerincét, az itt folyó, nemzetközi szinten is elismert szakmai munka alapjait Altorjay István és Füzesi Kristóf professzorok tették le. A jelenlegi osztályvezetőnek, dr. Kovács Tamás tanár úrnak köszönhető, hogy többek között a kor elvárásainak megfelelő, minimális invazív sebészeti eljárásokat és modern gyermektraumatológiai ellátást tudunk biztosítani – hangsúlyozta Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora. – Köszönjük Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter támogatását; ez a nagy összegű beruházás az SZTE lehetőségeit messze meghaladta volna, de a kormány által megítélt összeggel kiegészítve XXI. századi körülményeket teremthetünk – tette hozzá Prof. Dr. Rovó László.

 

– A megítélt összeg, azon túl, hogy a Dél-Alföldi Régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása továbbra is a Klebelsberg Kuno által 100 éve felépíttetett klinikaépületben, de XXI. századi körülmények között valósul meg, lehetővé teszi a 2016-ban elnyert EFOP-pályázat indikátorainak teljesítését is. Ez azt jelenti, hogy a régió csaknem negyedmillió gyermeke baleset vagy műtéti beavatkozás esetén – hasonlóan a pályázatban érintett többi régió gyermekeihez – biztonságos és a legszakszerűbb ellátást kaphatják – mondta el a felújításról Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

 

A beruházásra adott 1,3 milliárd forint összeg biztosítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján olyan műtőblokkot alakítsanak ki, amely megfelel az élenjáró szakmai, technológiai és kórházhigiéniai elvárásoknak. A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magába.

 

Az új műtőblokkal és a korábban beszerzett eszközökkel a Dél-Alföldön csaknem negyedmillió, 0-18 év közötti gyermek progresszív III-as szintű gyermeksebészeti, gyermek traumatológiai, gyermekonkológiai, neonatológiai sebészeti és gyermeksürgősségi ellátása oldódik meg. A modernizált gyermeksebészet megfelelő hátteret jelent majd az országban másodikként létrehozandó országos politrauma centrum feladatainak ellátásához is.

SZTEinfo

Borítókép: A szegedi gyermekklinika épülete. Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek