Bezár

Sajtószoba

KJA-Number-1033

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal

2024. május 29.
3 perc

Az egyre nagyobb számban Szegedre érkező külföldi hallgató ügyeinek intézése mind a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), mind az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) munkatársai számára jelentős kihívás. A hatóság és az egyetem közös munkáját új, még magasabb szintre emeli az az együttműködési megállapodás, amelyet 2024. május 28-án írtak alá az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE kiemelt stratégiai célja a nemzetköziesítés, amelynek során egyre nagyobb az érdeklődés a külföldről, illetve a harmadik országból érkező hallgatóktól az egyetem képzései iránt. Ezért is fontos, hogy az SZTE az idegenrendészeti hatósággal szoros és jó kapcsolatot ápoljon. Ennek megerősítéseként a Szegedi Tudományegyetem és az OIF együttműködési megállapodást írt alá 2024. május 28-án az SZTE Rektori Épületben. A megállapodás érinti többek között az SZTE által felvett hallgatók tanulmányi célú magyarországi tartózkodásával kapcsolatos ügyintézéseket, a harmadik országok állampolgárai számára szervezett felvételi eljárások kialakítását, szervezését és lebonyolítását.

KJA-Number-1018

Dr. Gömbös Sándor rendőr dandártábornok, az OIF főigazgatója és Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a cél egy jól definiált kapcsolat kiépítése az OIF-fal. Az az elvárás, hogy a szegedi egyetem minél nagyobb számban fogadjon nemzetközi hallgatókat. Ez az igény a következő években alighanem tovább fog bővülni, hiszen már két Nobel-díjas tudós lesz az SZTE kötelékében, ezáltal nemzetközileg még értékesebbé válhat az itt megszerezhető diploma. – Akkor tudjuk jól kontrollálni a folyamatokat a háborúval, migrációval nehezített helyzetben, ha egy ilyen szervezet van az egyetemünk mellett – érvelt az együttműködés fontossága mellett a rektor.

Több mint tízéves múltra visszatekintő gyakorlatot foglalt most írásba a két fél – emlékeztetett Dr. Gömbös Sándor rendőr dandártábornok, az OIF főigazgatója. Mint mondta, az elmúlt évben közel 25 ezer, felsőoktatási tanulmányai miatt érkező harmadik országbeli állampolgár ügyeit kellett intézniük. – Ez számunkra mindig komoly kihívást jelent, hiszen nem egyenletesen elosztva érkeznek a kérelmek, hanem elsősorban a nyári időszak végéhez közeledve. Így elkerülhetetlen, hogy hatékonyan működjünk együtt azokkal a felsőoktatási intézményekkel, amelyek jelentős számban fogadnak nemzetközi hallgatókat. Az SZTE ebből a szempontból is az élvonalba tartozik, hiszen a Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságunk illetékességi területén évente több ezer tanulmányi célú tartózkodási engedélyt kell kiadnunk – hallottuk Dr. Gömbös Sándortól. Az igazgatóság Szegeden mindig is különös figyelmet fordított a tanulmányi célú tartózkodási engedélyek kiadására; külön ügyfélszolgálati napokkal is várják „csúcsidőben” az ügyfeleket.

KJA-Number-0980

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja elmondta, az oktatás Magyarország egyik fontos exportcikke.

Az együtt munkálkodás egyik legfontosabb eleme a kölcsönös érzékenység – vélte Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. – Azt szeretnénk, ha minél több megbízható, jól tanuló, jól együttműködő hallgatónk lenne, ebben kell azt az egyensúlyt megtalálnunk, amely mind az egyetem, mind a hatóság számára kölcsönösen előnyös. Mivel az egyetem tevékenysége szerteágazó, az együttműködési területeink is változatosak. Néha egy kicsit össze is mosódik, hogy valaki oktatási, munkavállalási vagy betegellátási célból érkezik az országba. Az SZTE-nek erős gazdasági kényszere az, hogy bevételt termeljen a külföldi hallgatók felvételével, hiszen az oktatás Magyarország egyik fontos exportcikke – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit.

Az együttműködési megállapodást az SZTE részéről Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Rovó László rektor, az OIF részéről Dr. Gömbös Sándor főigazgató látta el a kézjegyével. Az eseményen részt vett Dr. Németh Krisztina rendőr alezredes, az OIF Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság igazgatója is.

KJA-Number-0955

A szegedi egyetemen jelenleg csaknem ötezer nemzetközi hallgató tanul több mint hetven nemzetközi diplomás képzésben több mint 130 országból. A legnagyobb számban az orvostudományi, a bölcsészettudományi, a természettudományi és bizonyos gazdasági képzésekben vesznek részt. Németország, Irán és Kína az a három ország, ahonnan arányaiban a legtöbb nemzetközi hallgató érkezik.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek