Bezár

Sajtószoba

Aktuális sajtóközlemények

1 2 3 (4)> (7)>| 

endoszkópos labor, SZTE SZAKK

2023. november 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-2.2.19-17-2017-00053 azonosítószámú projektben a gasztroenterológiai betegségek diagnosztikai és terápiás ellátását biztosító endoszkópos műszer és eszközpark fejlesztését, és a Kálvária sugárút 57. szám alatti telephely járóbeteg labor infrastruktúrájának kialakítását valósította meg. A projekt a Széchenyi 2020 programban, 299,98 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

Gyermekpszichitria, SZTE

2023. november 23.
4 perc

2023. november 23-án átadták a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épületét. A beruházás csaknem három milliárd forintból valósult meg és minden szempontból megfelel a 21. századi követelményeknek, járó- és fekvőbeteg-ellátásra egyaránt alkalmas.

Atadtak_az_egeszsegtudomanyi_kepzesek_uj_fellegvarat_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

2023. november 21.
4 perc

Banga Ilonáról, fia és dédunokája jelenlétében nevezték el a Szegedi Tudományegyetem új, egészségtudományi képzési központját, amelyet 2023. november 21-én, névadó és projektzáró ünnepség keretében, hivatalosan is átadtak. A teljesen felújított épületben az egészségtudományi szakterületen tanuló hallgatók mellett oktatóik ismerkedhetnek a legújabb eljárásokkal, technológiákkal és a régióban is egyedülálló képzésekben, kutatásokban vehetnek részt. Az esemény részeként átadták az SZTE Innovációs Díjakat a győzteseknek.

SZTE kihelyezett nyílt nap

2023. november 20.
2 perc

Baja után a kecskeméti Aranyhomok Hotel ad otthont 2023. november 25-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem eddig nagy sikerrel futó és sok érdeklődővel bíró beiskolázási kampánya következő állomásának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Kisbuszok egy nagy ügyért

2023. november 14.
4 perc

A Tanítsunk Magyarországért! országos program keretében hét elektromos kisbusszal gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem. A járművek a mentorálási munkát segítik és hozzájárulnak a mobilitás javításához is a régióban.

401477562_764090685762562_7689633170177140531_n

2023. november 13.
2 perc

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Kardiometabolikus osztály, SZTE

2023. november 09.
3 perc

Európában is egyedülálló módon, telemedicinális rendszerre épülően teremtik meg az egészségügyi ellátás új dimenzióját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályán. Az ellátás fókuszában a betegségekkel való eredményesebb megküzdés támogatása áll.

Dr. Irinyi Tamás, SZTE

2023. november 08.
4 perc

Heti egy, meghatározott tematikára épülő csoportos foglalkozás segíti a különböző függőségekben szenvedő, öngyilkosságot elkövető vagy megkísérlő, skizofrén vagy épp demenciával küzdő betegek hozzátartozóit. Az egy, másfél órás találkozókat egy szakorvos és dr. Irinyi Tamás, a csoport megálmodója, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi okleveles ápolója vezeti.

img__tech-bemutatas-80

2023. november 07.
3 perc

Innovációs díjakat érő, környezetvédelmi szempontból is fontos újdonság az úgynevezett zöld tégla, amely szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. A katalitikus tégla a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.

ESN SZTE

2023. november 06.
5 perc

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

nyílt nap, SZTE

2023. november 06.
2 perc

A szolnoki Aba-Novák Agóra ad otthont 2023. november 11-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

Urtechnologia_es_Urkutatas_-_BME_es_SZTE_egyuttmukodesben

2023. október 26.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem és Műegyetem kooperációját erősítette a szegedi delegáció látogatása az MRC-100 műhold vezérlésére szolgáló földi állomáson.

Nemzetkozi_raketaepito_versenyre_keszulnek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_hallgatoi

2023. október 24.
4 perc

A több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.

pexels-photo-221012

2023. október 16.
3 perc

Egyes tanulmányok szerint a Földön minden ember élettartama átlagosan három évvel hosszabbodna, ha minden légszennyezés megszűnne. Különösen komoly probléma ez a városokban, ahol a lakosság „láthatatlan gyilkosa” a magas portartalmú, szennyezett levegő.. A belélegzett por ugyanis légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket és ebből eredő halálozást is eredményezhet. Emellett emlékezetes, hogy az M1-es autópályán idén márciusban kialakult tömegbalesetet is a levegő magas portartalma (porvihar) miatt hirtelen lecsökkenő látótávolság okozta. A Szegedi Tudományegyetem geográfusai évek óta kutatják a porszennyezés okait, csökkentésének lehetőségeit.

Szent-Gyorgyi_Albert_korabbi_dolgozoszobajat_kapta_Kariko_Katalin_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen1

2023. október 12.
5 perc

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és második Nobel-díjasa, akit tömeg és ünnepi ülés fogadott korábbi tanulmányai helyszínén.

állásbörze 2023 ősz

2023. október 11.
2 perc

2023. október 10-én ismét az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az őszi SZTE Állásbörzének, ahol rengetegen megfordultak. Az eseményt Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitotta meg. 51 cég mutatkozott be a hallgatóknak.

Újraélsztési rekorkísérlet, SZTE SBO

2023. október 09.
4 perc

Rekordkísérletre készülnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói, 2023. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján – céljuk több ezer szegedi általános és középiskolás diáknak megtanítani az újraélesztés technikáját.

szg

2023. szeptember 28.
4 perc

Robert Oppenheimer, Teller Ede és Szabó Gábor is a tóriumon alapuló atomenergia felhasználása mellett érvelt, illetve érvel. A kínaiak „leporolták”, amit az amerikai kutatócsoportok kezdtek el vizsgálni az 1960-as években és ezzel tiszta és lényegileg kimeríthetetlen energiaforráshoz juthatnak. Prof. Dr. Szabó Gábort arról is kérdeztük, milyen szerepe lehet ennek a világgazdaságra nézve és hogyan kapcsolódhat a fejlesztésekhez a Szegedi Tudományegyetem.

JGYPK_Szabadka

2023. szeptember 26.
2 perc

Először indított székhelyen kívüli akkreditált alapképzést az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szabadkán. A közösségszervező BA szak levelező munkarendű képzésére 24 hallgató nyert felvételt. A megszerzett alapszakos oklevelet a szerbiai hatóságok is elismerik és honosítják.

Az_Oktatas_Modernizacios_es_Innovacios_Klaszter_az_SZTE_oktatas_strategiainak_megvalositasaban

2023. szeptember 22.
5 perc

Országosan is egyedülálló átalakulás zajlik a Szegedi Tudományegyetemen, amely minden területet érint, így az oktatási struktúrát is. Az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) hat fő pillére közül az egyik az Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter, melynek szakmai vezetőjét, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettest kérdeztük a változás részleteiről.

A_legjobb_europai_egyetemek_kozott_az_SZTE_KJA

2023. szeptember 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között szerepelt.

Kutatók Éjszakája, SZTE 2023

2023. szeptember 19.
1 perc

Csaknem 400 programmal várja 2023. szeptember 29-én az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem – az ingyenes programokra néhány napja már regisztrálni is lehet. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseményen csupa izgalmat és érdekességet rejtő laborok, szobák, termek nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Nyito_2___Unnepseg_DSC_62991

2023. szeptember 18.
8 perc

Magyarország két városában is megtekinthető a Karikó Katalin életútját dokumentumokon és a díjain keresztül bemutató, a Szegedi Tudományegyetem gondozásában rendezett kiállítás. Az SZTE Balassagyarmaton és Budapesten is tematikus tárlatvezetésekkel segíti a tájékozódást.

Farkas Bertalan

2023. szeptember 18.
2 perc

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége? A magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a XXXII. alkalommal megrendezett SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad.

pontszamito_kalkulator_01

2023. szeptember 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

1200 külföldi hallgató

2023. szeptember 06.
2 perc

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Prof. Dr. Hegyi Péter kutatóorvos

2023. szeptember 06.
8 perc

Az akut hasnyálmirigy-gyulladással kórházba kerülő betegek 95-98 százalékának megmenthető az élete, de a gyógyult hazabocsátás utáni 3 hónapban szinte ugyanannyian halnak meg a gyulladással összefüggő más betegségekben, mint a kórházi időszakban. Erről szól az a magyar kutatás, amelynek eredményeit 2500 beteg követésének adataiból dolgozták fel a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport tagjai, Prof. Dr. Hegyi Péter vezetésével. A publikáció a szakterület legrangosabb folyóirata, a Gastroenterology 2023 szeptemberi címlapján szerepel. Beszélgetésünkben Hegyi Péter az akut pankreatitiszes betegek kórház utáni utókövetésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A gasztroenterológus professzor a Szegedi Tudományegyetemen kezdte hasnyálmirigy-gyulladással kapcsolatos kutatásait és jelenleg is kutatócsoportot vezet az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja keretében.

IMG_6104

2023. augusztus 28.
4 perc

Újfajta környezetbarát és fenntartható lehetőségeket keres, és közben a tehetséges hallgatókat is támogatja Gyulavári Tamás, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

Madácsy Tamara, SZTE

2023. augusztus 10.
3 perc

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, kezelésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat – a metilénkék lehet a megoldás?!

Nyito_CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_diakokkal_20230804

2023. augusztus 08.
6 perc

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, az első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe. A nemzetközi hírű kutató a világ egyik legjelentősebb gazdasági központjába látogatva is a tudományt népszerűsítette.

Abdullojon_Jurajev_panoramio-85749343_Zeravshan

2023. augusztus 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedícióra indul a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részébe. A kutatók magashegyi körülmények között, négy héten át gyűjtenek mintákat, eddig megoldatlan geomorfológiai kérdések megválaszolásához. A csapat tagjai nagy elődök, például Prinz Gyula által is vizsgált területen dolgoznak majd a Föld egyik legintenzívebben emelkedő térségében.

PontOtt_Parti_N-5010

2023. augusztus 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Nyito_Tang-dijasokk_DW_KK_PC_es_a_laudator_20230801

2023. augusztus 02.
6 perc

Átvette az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést, majd vezető kutatókkal és befektetőkkel tárgyalt, diákokkal találkozott, előadásokat tartott Karikó Katalin Tajvan „fővárosában”. Tajpej biotechnológiai program-sorozatának az ázsiai dinamika további ösztönzése a témája. Az innovációt, a piac és kínálat összefüggéseit, valamint a befektetést középpontba állító online-offline rendezvény sikeréhez a 2022-es Tang-díjas tudósok is hozzájárulnak. A díjátadó ceremónia és a hat kitüntetett kutató, köztük Karikó Katalin előadása a legnagyobb videomegosztó portálon követhető.

Nyito_Wurzburgban_Kariko

2023. július 28.
5 perc

Nyári buli zárta a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválját. A díszvendég, Karikó Katalin biokémikus 2023. július 26-án előadást tartott, majd átvette a 23 hónappal ezelőtt neki ítélt Theodor Boveri-díjat. A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

PontOtt_Parti_N-4876

2023. július 27.
5 perc

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

nyito_SZTE_OSZK

2023. július 18.
3 perc

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) átfogó és több területet érintő kutatási és könyvtári együttműködést kötött. A két intézmény sokrétű tevékenységét is jelképezi a ma aláírt megállapodás, amely érinti a humanizmus korszakát, innovatív és korszerű szövegelemzési módokat, de különösen izgalmas pontja az egyezségnek a Karikó Katalin munkásságával kapcsolatos webes tartalmak összegyűjtése.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_Del-alfoldi_Demografiai_Program_kereteben_tobb_szaz_parnak_ad_eselyt_a_csaladalapitasra_az_SZTE_Reprodukcios_Medicina_Intezet

2023. július 10.
3 perc

 

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország Kormánya döntése alapján egy éve vette át a Kaáli Intézet szegedi telephelyét. Azóta, az egyetem hátterének köszönhetően, megújult páciensbarát kényelmi szolgáltatásokkal, mindkét nemet érintő prevenciós tanácsadásokkal, széles spektrumú genetikai vizsgálatokkal, az egész régiót magába foglaló, minden egészségügyi intézményt bevonó betegútszervezéssel és szakmai fejlesztésekkel várja a dél-alföldi régió gyermekre vágyó szülőit.

Bekapcsoltak_a_szegedi_fejlesztesu_kiserletek_a_BME_muholdjan

2023. július 05.
6 perc

Mint azt korábban megírtuk az Szegedi Tudományegyetem űrkutatási tevékenységének fontos eleme, hogy minél több gyakorlati kutatásban részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói. A legutóbbi sikert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MRC-100 műholdja kapcsán érték el a szegediek, akiknek fejlesztései és kísérletei az űrben és a Földön is működnek.

IMG_4806

2023. július 04.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. kibővítette eddigi együttműködését. 2023. július 4-én az egyetem központi épületében írták alá azt a megállapodást, amely értelmében további közös kutatási és fejlesztési programokat hajtanak végre illetve az oktatás területén is fejlesztik a közös képzéseket.

szte_szakk

2023. július 03.
2 perc

Az országgyűlés 2023 májusában fogadta el az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében július elsejétől a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került.

szte_btk_csapobeno

2023. június 29.
9 perc

Prof. Dr. Csapó Benőt családja és hozzátartozói mellett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének és Neveléstudományi Doktori Iskolájának munkatársai, szerzőtársai, kollégái, pályatársai, barátai is gyászolják. A neveléstudományi kutatások fejlődését alapvetően meghatározó, széles körben hivatkozott tanulmányai, könyvei, gondolatai, értékrendje velünk maradnak, emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük. Isten nyugosztalja Professzor Urat, nyugodj békében, Benő!

SZTE_QS_rangsor_szerint_iden_is_az_SZTE_a_legjobb_magyar_egyetem

2023. június 28.
2 perc

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) frissen megjelent világranglistáján. Az idei értékeléshez a brit cég több változtatást is eszközölt rangsorolási gyakorlatán: új szempontokat vezetett be és módosította egyes indikátorai súlyozását. Az SZTE idén 601-610. helyen végzett a ranglistán, amelyre a Tisza-parti universitas mellett tíz magyar intézmény került fel.

Sajat_maga_epitett_muholdvevo_allomast_hogy_azzal_fogja_az_SZTE-s_fejlesztesu_eszkoz_jeleit_az_urbol_Kovacs-Jerney_Adam

2023. június 23.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem újabb területen kapcsolódott be az űrkutatásba azzal, hogy egy műholdon az űrbe juttatott informatikai eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói. Az Elon Musk rakétájával fellőtt műszer június 22-én elkezdte küldeni a jeleket, amelyeknek a földi vételére és feldolgozására alkalmas antennát épített Kiss Ádám, az SZTE PhD hallgatója, az SZTE diákmodul projektvezetője. A jeleket - Magyarországon az elsők között -sikerült is befogni a különleges antennával.

alairas

2023. június 20.
2 perc

Belső-Mongóliában és az Altáj régióban kezdhet meg hamarosan ásatásokat Dr. Neparáczki Endre, a szegedi egyetem kutatója egy új magyar-kínai együttműködésnek köszönhetően. A cél az ázsiai hunok régészeti és archeogenetikai kutatása. Az együttműködés csereprogramokra, magas szintű tehetséggondozásra és közös tudományos munkák publikálására is lehetőséget kínál.

Az_Emirates_Global_Aluminium_dubai_ceggel_egyuttmukodo__MASOST_kutatocsoport_Kovacs-Jerney_Adam

2023. június 15.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem MASOST kutatócsoportja, élén Dr. Sipos Pál professzorral, ipari kutatásai közül jelenleg a legnagyobb erőbedobással egy vörösiszappal kapcsolatos projekten dolgozik. Az Emirates Global Aluminium dubai céggel közös ipari együttműködésük célja, hogy ezt a nehezen kezelhető mellékterméket kémiai átalakításokkal hasznossá tegyék. Kutatásaik eredményeinek köszönhetően a sok kellemetlenséget okozó vörösiszap akár talajjavító anyagként is beforgathatóvá válhat. A szegedi kutatócsoport az egyetlen magyarországi partner az együttműködésben.

nyito

2023. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Szakképzési Centrummal 2023. június 14-én. Az SZTE Rektori Hivatalában aláírt dokumentum alapján szeptembertől a két intézmény még szorosabban működik együtt az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci értékének növeléséért, ezzel párhuzamosan pedig azért, hogy a Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók közül minél többen maradjanak a régióban tanulmányaik befejezése után is.

ÚNKP 2023 SZTE

2023. június 13.
2 perc

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.

Beke_igazsag_es_eros_intezmenyek_a_legjobb_100-ban_az_SZTE_a_Times_Higher_Education_fenntarthatosagi_rangsoran

2023. június 01.
3 perc

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett további nyolc kategóriában ért el Magyarországon vezető pozíciót, míg az összesített rangsorban a nemzetközi színtéren a mezőny jelentős bővülése mellett is megőrizte korábbi 401-600. helyezését.

Szuperhősök a Klinikán

2023. május 31.
2 perc

A "Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek" Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában igazán különleges mesekönyv jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. Kollár Árpád író és Maros Krisztina illusztrátor Szuperhősök a klinikán című mesekönyvének izgalmas gyógyulástörténetei bepillantást nyújtanak egy valódi intenzív osztály nem mindennapi életébe. Olyan világba, ahol nagybeteg kisgyerekek gyógyulnak, és minden napban benne van a csoda lehetősége és a remény a gyógyulásra.

1 2 3 (4)> (7)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek