Bezár

Sajtószoba

Kariko_Katalin_STI_KJA-1817

Rendhagyó növényismereti órán vett részt az SZTE hallgatóival Karikó Katalin a Füvészkertben

Rendhagyó növényismereti órán vett részt az SZTE hallgatóival Karikó Katalin a Füvészkertben

2024. április 17.
4 perc

Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora szegedi látogatását színesítette az a rendhagyó növényismereti óra, amit a Füvészkertben tartottak a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. Az egyetem legújabb díját alapító kutatónő a tanóra után megismerkedett azokkal a botanikai ihletésű kerámiaszobor-tervekkel is, amelyek a Tudós nők ösvényét díszítik majd. Karikó Katalin a kukorica szimbólumot választotta magának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Nobel-díjas kutatónő, a Szegedi Tudományegyetem professzora 2024. április 17-én részt vett az SZTE TTIK másodéves biológia alapszakos hallgatók növényismereti óráján és az SZTE MGK által szervezett Erasmus hétre érkezett külföldi agrárkutatókkal is találkozott a Füvészkertben.

A növények vonzásában

A szegedi Hortus Botanicus ösvényeit rótta egykor a szegedi József Attila Tudományegyetem, a JATE biológia szakos hallgatójaként Karikó Katalin is. A növények iránti diákkori vonzalmáról ihletett módon vall az „Áttörések – Életem és a tudomány” című memoárjában. „Egész életemben növényeket tanulmányoztam. Imádtam a fiziológiájukat, azt, ahogyan minden növénynek megvannak a maga tulajdonságai, felhasználási módjai és helyei a nagyobb ökoszisztémában. Szerettem, hogy mindent, ami fontos az életünkben – a levegő, az élelem, a víz, a szépség –, a növényektől kapjuk.”

Kariko_Katalin_STI_KJA-1299web

Ez bebizonyosodott az egyedi növényismereti órán is, amit 17 szerencsés, másodéves biológus hallgatónak tartottak és a sztárvendége Karikó Katalin volt. A fiataloknak a mediterrán és szubtrópusi üvegházban tündérrózsa metszetet kellett készíteniük különböző mikroszkópokkal, miközben Karikó Katalint is kérdezhették. A kérdésekre adott válaszában felelevenítette a saját tanulmányait és elmondta, hogy a csoporttársaival a Hősök kapujához jártak a menzára, majd hazafelé rendszeresen útba ejtették a Füvészkertet is, ahol sok időt töltött, sokat tanult diákként.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1216web

Az óra előtt a hallgatók és a füvészkert vezetőségének társaságában a róla szóló kamara-kiállítást is megtekintette a Nobel-díjas kutatónő, amelyen növénylenyomatok mellett az egyetemista Karikó Katalin növényrajzai is megtekinthetők.

Karikó Kataliné lesz a kukorica kerámiaszobor

Az óra után az SZTE Füvészkert és a szegedi, Nők a nőkért jótékonysági női Partiscum Club bemutatta a Tudós nők ösvényének terveit. Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója köszöntötte a 300 rózsafajtát bemutató rosariumhoz érkezőket.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1727web

Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója.

A történelmi rózsák gyűjteménye szépségeit feltáró ösvényen Szűcs Anita Eszter iparművész, a Pataki Tiles Kft. vezető tervezője botanikai ihletésű kerámiaszobrai állítanak majd emléket a Szegedi Tudományegyetem jeles női tudósainak. E terveket tekintette meg Karikó Katalin és kiválasztotta magának a kukorica szimbólumot. Rajta kívül az elsők között kap emlékhelyet Banga Ilona biokémikus, Csapody Vera botanikus, Gábor Aranka gyógyszerész, Kopasz Márta grafikusművész, Ormos Mária történész és Wollemann Mária orvos-biokémikus.

Füvészkert: ahol az egyetem és a város lakossága találkozik

A Szegedi Tudományegyetemet Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes és Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató képviselte az eseményen. A most útjára indított kezdeményezést Prof. Dr. Széll Márta biológus professzor méltatta. Emlékeztetett arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata a régió lakosságával élő és nyitott, amelynek legszebb példája éppen a Füvészkert. Kifejezte örömét, hogy a szegedi Tudós nők ösvényének terveit az első, Nobel-díjjal elismert magyar nő, Karikó Katalin tekintette meg.

Kariko_Katalin_STI_KJA-1715web

Prof. Dr. Széll Márta: a Szegedi Tudományegyetem kapcsolata a régió lakosságával élő és nyitott, amelynek legszebb példája éppen a Füvészkert.

Karikó Katalin arról beszélt, hogy reméli, az ösvény nagyon hosszú lesz és bízik benne, hogy a jelenlévő hallgatók közül is bekerülnek majd néhányan a szabadtéri tárlat tagjai közé, illetve a jelenlévő gyerekekre utalva, már a következő generációból is lesznek sikeres, tudós hölgyek, akik gyarapíthatják az ösvény állomásait. Miután a gyerekeknek autogramokat osztogatott, felállt, és a borítóképünkön látható kislány, Hanga mellé lépve így szólt: "Itt vannak a jövő biológusai!"

Kariko_Katalin_STI_KJA-1647web

Különleges vendégek is részesei voltak a rendezvénynek. Hagyományteremtő szándékkal indult, de kétévente állandó kari programmá válhat az SZTE Mezőgazdasági Kar Erasmus Week nevű rendezvénysorozata, amelynek keretében több mint 40 külföldi hallgató és oktató érkezett, Martinique szigetéről, Franciaországból, illetve Romániából, a Temesvári Egyetemről is. Az Erasmus hét központi eleme az április 18-ai Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia.

Afiqah_MGK_1web

Az SZTE MGK egyik hallgatója, a maláj Afiqah Izzati Binti Sundusin ezt posztolta az Instagramon: „Nagyon megtisztelő találkozni Dr. Karikó Katalinnal és megölelni őt, a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjast. Ez egy álom, ami valóra vált, még egy aláírást is kaptam! Biztosan kiteszem a házunk falára.”

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek