SZTE magazin

nyito_M_Toth_Tivadar_SZTE

„Minden eddiginél markánsabban szeretnénk jelen lenni Szeged zenei életében” – M. Tóth Tivadar az Universitas Szimfonikus Zenekar új vezetője

Az őszi szemesztertől az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezetője, Dr. M. Tóth Tivadar geológus, egyetemi tanár került az Universitas Szimfonikus Zenekar élére. Tervei között szerepel az amatőr zenekar népszerűsítése, valamint hosszú távú együttműködések kezdeményezése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. M. Tóth Tivadar 1991 óta erősíti az Universitas Szimfonikus Zenekar brácsa szólamát, így a zenekar egyik legrégebbi és egyben legaktívabb tagjaként választották elnöknek Gyimóthi Zoltán után. Az SZTE berkeiben működő együttes minden szemeszterben nagy sikerű, telt házas koncerteket ad. A következő, közönség által is várt hangversenyt decemberben tartják a Szent-Györgyi Albert Agórában, sok éve állandó karmesterük, Somorjai Péter vezetésével.

Az őszi és a tavaszi szemeszterben megvalósuló koncertek mellett Dr. M. Tóth Tivadar hosszú távú tervei között szerepel, hogy minden eddiginél markánsabban legyenek jelen Szeged zenei életében.

– Szeretnék az Egyetemi Énekkarral szorosabb fúziót kialakítani, és minden évben adni egy közös koncertet, amiben fellép az énekkar, a zenekar, és valamilyen közös produkciót is előadunk. Erről hosszan egyeztettünk Száz Krisztával, az Egyetemi Énekkar vezetőjével, aki nyitott volt erre a kezdeményezésre. Ezt mindenképpen hosszú távon szeretném megvalósítani, amire valószínűleg az őszi szemeszterek lesznek a megfelelőbbek. Valamint szeretnék együttműködni a Király-König Péter Zeneiskolával, ahol a reguláris zenei képzésben részt vevő gyerekek közül nagyon sok tehetség van. Határozott tervünk, hogy velük egyeztetve kis koncerteken négy-öt gyereknek lehetőséget adjunk arra, hogy zenekari kísérettel játsszák el az általuk megtanult versenyműtételt. Szerintem ez nagy mértékben hozzájárulna az elindulásukhoz. Ugyanakkor lássák azt is, hogy ha mégsem lesznek profi zenészek, akkor is ott ül mellettük a zenekarban harminc olyan ember, akik szintén más utat választottak, mégsem tudják elképzelni az életüket zene nélkül. Tehát az amatőr zenélésnek is nagyon fontos szerepe lehet az ember életében. Ez lenne a legfontosabb üzenet a gyerekeknek, a szüleiknek és a publikumnak – emelte ki Dr. M. Tóth Tivadar. A zenekar vezetője hozzátette az is, hogy a városban nagyon magas szintű, profi együttesek vannak, és ideje szélesíteni a palettát, mert az ilyen és ehhez hasonló amatőr együtteseknek helye kell legyen az egyetem falain kívül is.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar az őszi szemesztertől 16 új hallgatóval bővült, akiknek lehetőségük van arra, hogy egész egyetemi pályafutásuk alatt, vagy akár azon túl is zenésztársak maradjanak az együttesben.

A zenekarról bővebb információ az Universitas Szimfonikus Zenekar honlapján érhető el.

Császár Dorina

Borítókép: Kovács-Jerney Ádám


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01