SZTE magazin

_MG_9704

Tudomány és kikapcsolódás a Füvészkertben

A tudományos kutatások mellett az ismeretterjesztés, a kikapcsolódási lehetőségek biztosítása és a gyakorlati tapasztalatok átadása is kiemelt célja a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének. Az egyetem zöld szigete – a növényfajmegmentő projekt mellett – változatos rendezvényekkel és kertészkedős programsorozattal várja a látogatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kutatóhelyként kiemelkedő szerepet vállal az SZTE Füvészkert a fokozottan védett növények szaporításában és fenntartásában. A kert ideális helyszíne az ex situ, azaz élőhelytől távoli növényszaporításnak, mert egy helyen adott a szakmai tapasztalat és a növényneveléshez szükséges minden technikai feltétel.


A mezőgazdasági művelés intenzívvé válásával felgyorsult a löszgyepek és az ott élő növényzet pusztulása. Ezért a Körös-Maros Nemzeti Park 2012-ben löszgyep-rehabilitációs projektet indított, amely a veszélyeztetett vagy védett, löszgyepekre jellemző növényfajok szaporítását és visszatelepítését célozza meg. A projektben az SZTE Füvészkert 83 löszgyepi növényfaj szaporítóképleteinek – ez legtöbbször magot jelent – terepi begyűjtését vállalta. A nemzetközi szinten is élen járó munka során a begyűjtött magok egy részét szórással juttatják ki a regenerációra kijelölt területekre. 2018 őszén 30 faj összesen 65 300 darab magját vetették el ilyen módon. Más fajok esetében kiültetésre alkalmas egyedeket nevelnek, és a palántákat telepítik ki előre meghatározott hálózatba, a természetes növénytársulások mintázatát utánozva. Az első kitelepítés során 46 növényfaj 9867 egyedét ültették ki a nemzeti park három területegységére. A megőrizendő növények közé tartozik például a magyar szegfű, a ligeti zsálya, a kései pitypang és a parlagi rózsa is.


IMG_3081


Az ismeretterjesztés szintén vállalt feladata a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének. E küldetés jegyében szerveznek a kertészkedőknek is programokat. A „Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben!” programsorozat például öt héten keresztül kínál ismeretterjesztő előadásokat a kertészkedni vágyóknak. Adott a lehetőség, hogy az elméleti ismereteket rögtön a gyakorlatban is kipróbálják a jelentkezők. A résztvevők megismerkedhetnek a különböző talajtípusokkal, a komposztálás titkaival, a növényvédelemmel, a balkonkertészet alapjaival, emellett kerttervezési ötleteket is kapnak.


A füvészkerti növények virágzásához igazodva szórakoztató programokkal is várják a pihenni vágyókat. Az egyetem zöld szigetén, hagyományosan június végén, Levendula Napokat szerveznek, melynek középpontjában az ezerarcú levendula és a mediterrán stílus áll. A rendezvényt színpadi programok, zene és kézműves vásár színesíti. Az indiai lótusz virágzásának tiszteletére szervezett, hagyományos Lótusz Napokon távol-keleti hangulattal, zenével és ízekkel fűszerezve várják az érdeklődőket. Ősszel is érdemes kilátogatni a Füvészkertbe: szeptemberben és októberben a rovarfogó növények rejtélyes világával, a gombákkal, a tökfaragással és tökös ínyencségekkel ismerkedhetnek meg a természetbarátok.


Szöveg: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés
SZEM_2019_HUN_borito SZEM_2019_ENG_borito

klinika_magazin_2019_osz
SZEM_magyar_borito_2018_2SZEM_angol_borito_2018_2

SZEM_borito_HUN_2018 SZEM_2018_cover_eng