Bezár

Sajtószoba

Aktuális sajtóközlemények

1 2 3 4 (5)> (8)>| 

Farkas Bertalan

2023. szeptember 18.
2 perc

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége? A magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a XXXII. alkalommal megrendezett SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad.

pontszamito_kalkulator_01

2023. szeptember 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen elindult a 2024-es felvételi eljáráshoz fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/ A szegedi egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.

1200 külföldi hallgató

2023. szeptember 06.
2 perc

Több mint 1200 külföldi hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem. Jelenleg több mint 130 országból tanulnak hallgatók az SZTE-n, ezzel országosan is egyedülállóan sokszínű közösséget alkotnak a szegedi egyetemisták. Beilleszkedésüket, tanulmányaik elkezdését orientációs napokkal segíti az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Prof. Dr. Hegyi Péter kutatóorvos

2023. szeptember 06.
8 perc

Az akut hasnyálmirigy-gyulladással kórházba kerülő betegek 95-98 százalékának megmenthető az élete, de a gyógyult hazabocsátás utáni 3 hónapban szinte ugyanannyian halnak meg a gyulladással összefüggő más betegségekben, mint a kórházi időszakban. Erről szól az a magyar kutatás, amelynek eredményeit 2500 beteg követésének adataiból dolgozták fel a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport tagjai, Prof. Dr. Hegyi Péter vezetésével. A publikáció a szakterület legrangosabb folyóirata, a Gastroenterology 2023 szeptemberi címlapján szerepel. Beszélgetésünkben Hegyi Péter az akut pankreatitiszes betegek kórház utáni utókövetésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A gasztroenterológus professzor a Szegedi Tudományegyetemen kezdte hasnyálmirigy-gyulladással kapcsolatos kutatásait és jelenleg is kutatócsoportot vezet az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja keretében.

IMG_6104

2023. augusztus 28.
4 perc

Újfajta környezetbarát és fenntartható lehetőségeket keres, és közben a tehetséges hallgatókat is támogatja Gyulavári Tamás, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

Madácsy Tamara, SZTE

2023. augusztus 10.
3 perc

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, kezelésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat – a metilénkék lehet a megoldás?!

Nyito_CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_diakokkal_20230804

2023. augusztus 08.
6 perc

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, az első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe. A nemzetközi hírű kutató a világ egyik legjelentősebb gazdasági központjába látogatva is a tudományt népszerűsítette.

Abdullojon_Jurajev_panoramio-85749343_Zeravshan

2023. augusztus 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedícióra indul a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részébe. A kutatók magashegyi körülmények között, négy héten át gyűjtenek mintákat, eddig megoldatlan geomorfológiai kérdések megválaszolásához. A csapat tagjai nagy elődök, például Prinz Gyula által is vizsgált területen dolgoznak majd a Föld egyik legintenzívebben emelkedő térségében.

PontOtt_Parti_N-5010

2023. augusztus 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Nyito_Tang-dijasokk_DW_KK_PC_es_a_laudator_20230801

2023. augusztus 02.
6 perc

Átvette az ázsiai Nobel-díjnak nevezett Tang Prize kitüntetést, majd vezető kutatókkal és befektetőkkel tárgyalt, diákokkal találkozott, előadásokat tartott Karikó Katalin Tajvan „fővárosában”. Tajpej biotechnológiai program-sorozatának az ázsiai dinamika további ösztönzése a témája. Az innovációt, a piac és kínálat összefüggéseit, valamint a befektetést középpontba állító online-offline rendezvény sikeréhez a 2022-es Tang-díjas tudósok is hozzájárulnak. A díjátadó ceremónia és a hat kitüntetett kutató, köztük Karikó Katalin előadása a legnagyobb videomegosztó portálon követhető.

Nyito_Wurzburgban_Kariko

2023. július 28.
5 perc

Nyári buli zárta a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválját. A díszvendég, Karikó Katalin biokémikus 2023. július 26-án előadást tartott, majd átvette a 23 hónappal ezelőtt neki ítélt Theodor Boveri-díjat. A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

PontOtt_Parti_N-4876

2023. július 27.
5 perc

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

nyito_SZTE_OSZK

2023. július 18.
3 perc

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) átfogó és több területet érintő kutatási és könyvtári együttműködést kötött. A két intézmény sokrétű tevékenységét is jelképezi a ma aláírt megállapodás, amely érinti a humanizmus korszakát, innovatív és korszerű szövegelemzési módokat, de különösen izgalmas pontja az egyezségnek a Karikó Katalin munkásságával kapcsolatos webes tartalmak összegyűjtése.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_Del-alfoldi_Demografiai_Program_kereteben_tobb_szaz_parnak_ad_eselyt_a_csaladalapitasra_az_SZTE_Reprodukcios_Medicina_Intezet

2023. július 10.
3 perc

 

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország Kormánya döntése alapján egy éve vette át a Kaáli Intézet szegedi telephelyét. Azóta, az egyetem hátterének köszönhetően, megújult páciensbarát kényelmi szolgáltatásokkal, mindkét nemet érintő prevenciós tanácsadásokkal, széles spektrumú genetikai vizsgálatokkal, az egész régiót magába foglaló, minden egészségügyi intézményt bevonó betegútszervezéssel és szakmai fejlesztésekkel várja a dél-alföldi régió gyermekre vágyó szülőit.

Bekapcsoltak_a_szegedi_fejlesztesu_kiserletek_a_BME_muholdjan

2023. július 05.
6 perc

Mint azt korábban megírtuk az Szegedi Tudományegyetem űrkutatási tevékenységének fontos eleme, hogy minél több gyakorlati kutatásban részt vegyenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói. A legutóbbi sikert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MRC-100 műholdja kapcsán érték el a szegediek, akiknek fejlesztései és kísérletei az űrben és a Földön is működnek.

IMG_4806

2023. július 04.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. kibővítette eddigi együttműködését. 2023. július 4-én az egyetem központi épületében írták alá azt a megállapodást, amely értelmében további közös kutatási és fejlesztési programokat hajtanak végre illetve az oktatás területén is fejlesztik a közös képzéseket.

szte_szakk

2023. július 03.
2 perc

Az országgyűlés 2023 májusában fogadta el az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében július elsejétől a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került.

szte_btk_csapobeno

2023. június 29.
9 perc

Prof. Dr. Csapó Benőt családja és hozzátartozói mellett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének és Neveléstudományi Doktori Iskolájának munkatársai, szerzőtársai, kollégái, pályatársai, barátai is gyászolják. A neveléstudományi kutatások fejlődését alapvetően meghatározó, széles körben hivatkozott tanulmányai, könyvei, gondolatai, értékrendje velünk maradnak, emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük. Isten nyugosztalja Professzor Urat, nyugodj békében, Benő!

SZTE_QS_rangsor_szerint_iden_is_az_SZTE_a_legjobb_magyar_egyetem

2023. június 28.
2 perc

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) frissen megjelent világranglistáján. Az idei értékeléshez a brit cég több változtatást is eszközölt rangsorolási gyakorlatán: új szempontokat vezetett be és módosította egyes indikátorai súlyozását. Az SZTE idén 601-610. helyen végzett a ranglistán, amelyre a Tisza-parti universitas mellett tíz magyar intézmény került fel.

Sajat_maga_epitett_muholdvevo_allomast_hogy_azzal_fogja_az_SZTE-s_fejlesztesu_eszkoz_jeleit_az_urbol_Kovacs-Jerney_Adam

2023. június 23.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem újabb területen kapcsolódott be az űrkutatásba azzal, hogy egy műholdon az űrbe juttatott informatikai eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói. Az Elon Musk rakétájával fellőtt műszer június 22-én elkezdte küldeni a jeleket, amelyeknek a földi vételére és feldolgozására alkalmas antennát épített Kiss Ádám, az SZTE PhD hallgatója, az SZTE diákmodul projektvezetője. A jeleket - Magyarországon az elsők között -sikerült is befogni a különleges antennával.

alairas

2023. június 20.
2 perc

Belső-Mongóliában és az Altáj régióban kezdhet meg hamarosan ásatásokat Dr. Neparáczki Endre, a szegedi egyetem kutatója egy új magyar-kínai együttműködésnek köszönhetően. A cél az ázsiai hunok régészeti és archeogenetikai kutatása. Az együttműködés csereprogramokra, magas szintű tehetséggondozásra és közös tudományos munkák publikálására is lehetőséget kínál.

Az_Emirates_Global_Aluminium_dubai_ceggel_egyuttmukodo__MASOST_kutatocsoport_Kovacs-Jerney_Adam

2023. június 15.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem MASOST kutatócsoportja, élén Dr. Sipos Pál professzorral, ipari kutatásai közül jelenleg a legnagyobb erőbedobással egy vörösiszappal kapcsolatos projekten dolgozik. Az Emirates Global Aluminium dubai céggel közös ipari együttműködésük célja, hogy ezt a nehezen kezelhető mellékterméket kémiai átalakításokkal hasznossá tegyék. Kutatásaik eredményeinek köszönhetően a sok kellemetlenséget okozó vörösiszap akár talajjavító anyagként is beforgathatóvá válhat. A szegedi kutatócsoport az egyetlen magyarországi partner az együttműködésben.

nyito

2023. június 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Szakképzési Centrummal 2023. június 14-én. Az SZTE Rektori Hivatalában aláírt dokumentum alapján szeptembertől a két intézmény még szorosabban működik együtt az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci értékének növeléséért, ezzel párhuzamosan pedig azért, hogy a Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók közül minél többen maradjanak a régióban tanulmányaik befejezése után is.

ÚNKP 2023 SZTE

2023. június 13.
2 perc

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait köszöntötték 2023. június 13-án a Szegedi Tudományegyetemen. Idén 322 hallgató részesült elismerésben.

Beke_igazsag_es_eros_intezmenyek_a_legjobb_100-ban_az_SZTE_a_Times_Higher_Education_fenntarthatosagi_rangsoran

2023. június 01.
3 perc

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett további nyolc kategóriában ért el Magyarországon vezető pozíciót, míg az összesített rangsorban a nemzetközi színtéren a mezőny jelentős bővülése mellett is megőrizte korábbi 401-600. helyezését.

Szuperhősök a Klinikán

2023. május 31.
2 perc

A "Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek" Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában igazán különleges mesekönyv jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. Kollár Árpád író és Maros Krisztina illusztrátor Szuperhősök a klinikán című mesekönyvének izgalmas gyógyulástörténetei bepillantást nyújtanak egy valódi intenzív osztály nem mindennapi életébe. Olyan világba, ahol nagybeteg kisgyerekek gyógyulnak, és minden napban benne van a csoda lehetősége és a remény a gyógyulásra.

Kizarolag_az_SZTE_fogadhat_reszkepzesre_indonez_hallgatokat_az_IISMA_programban

2023. május 24.
3 perc

Az Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA programmal részképzéses tanulmányokra a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag a Szegedi Tudományegyetemre érkezhetnek diákok. A 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 indonéz hallgató érkezik az SZTE-re. A program hatékonyságát mérő felmérések szerint a Szegedi Tudományegyetemet 100%-ban ajánlanák társaiknak az indonéz hallgatók.

Eloszor_rendeztek_meg_Szegeden_a_Karpat-medence_legfontosabb_kornyezettudomanyi_konferenciajat

2023. május 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adott otthont a XVIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciának, amely majdnem két évtizede, egyre bővülő formában foglalkozik a térséget és a térségben élőket érintő környezeti változásokkal. A háromnapos eseményen külön szekcióval emlékeztek meg az SZTE közelmúltban elhunyt oktatójáról, Dr. Farsang Andreáról, aki a konferencia előkészítésében még részt vett.

A_legjobb_magyar_egyetem_az_SZTE_a_legfrissebb_CWUR_ragsorban_az_oktatoi_es_kutatoi_kivalosag_alapjan

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

Ujabb_merfoldkohoz_erkezett_az_SZTE_a_ritka_szivbetegsegek_ellatasa_es_kutatasa_teruleten

2023. május 11.
6 perc

Az örökletes szívizombetegségek és ioncsatorna-betegségek ellátásában és kutatásában ért újabb mérföldkőhöz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. Az Európai Unió Kiválósági Központ Hálózatában, az Európai Referencia Hálózatban (European Reference Networks - ERN) elnyert teljes jogú tagság nyújt lehetőséget arra, hogy az SZTE orvosai, kutatói a tématerület legkiválóbb európai szakértőivel közösen alakítsanak ki együttműködési formákat.

Berenyi_Antal_es_kutatocsoportja

2023. május 09.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetemen, Dr. Berényi Antal által vezetett MTA-SZTE „Lendület” Oszcillatorikus Neuronhálózatok laboratóriumában végzett kutatás új terápiás lehetőségeket jelenthet a depresszió kezelésében. A Neuron folyóiratban közzétett tanulmány szerint az agyi gamma oszcillációk helyreállítása a szaglógumóban és az ahhoz kapcsolódó, a szaglás és az érzelmek feldolgozásáért felelős limbikus rendszerben képes lehet enyhíteni a depresszió tüneteit.

Ujabb_teruleten_kapcsolodik_be_az_urkutatasba_a_Szegedi_Tudomanyegyetem

2023. május 09.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetemen korábban is voltak űrkutatáshoz kapcsolódó projektek – például mikrogravitációban végzett kísérletek, illetve űr-orvoslással is foglalkozott az orvosi kar – most pedig az informatika területén, egy műholdon az űrbe juttatott eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói.

Dr. Bagosi Zsolt endokrinológus. Fotó: Molnár Dóra

2023. május 02.
12 perc

Ha valakinek egyszer eszébe jut irodalmi műveket biokémiai szempontból elemezni, abban az elemzésben a neuropeptideknek kulcsszerepe lesz. Dr. Bagosi Zsolt neuroendokrinológussal, az SZTE SZAOK Kórélettani Intézet egyetemi docensével a neuropeptidek vágyat, vonzalmat, kötődést, szorongást és depressziót kiváltó hatásáról beszélgettünk. Az SZTE kutatója jelenleg az alkohol és a nikotin hatásait vizsgálja kísérleti állatokban és arról elmélkedik, hogy mi a hasonlóság egerek és emberek közt.

dontestamogato_rendszer

2023. április 27.
3 perc

Az új NOVA rendszer, csatlakozva az ERP és más szakmai rendszerekhez, jogtárakhoz, különböző komplex pénzügyi problémák megoldásában és feladatok optimalizálásában segíti a cégcsoportok és nagyvállalatok vezetőségeit. A döntéstámogató rendszerrel a vezetők szabadszöveges társalgás formájában beszélgethetnek. A rendszer képes arra, hogy szóban ismertesse a szakértők által összeállított szabálygyűjtemény elemeit, döntéstámogató területeket, elemzési módszereket. Ennek hatására a mesterséges intelligencia, ha szükséges, visszakérdez, további paramétereket kér és pontosítja az adatokat, majd elindítja a kívánt elemzést, amelynek eredményeit, diagramjait megjeleníti és szóban is közli.

Veruket_adjak_betegeikert_a_szegedi_gasztroenterologusok

2023. április 20.
2 perc

Nemes cél érdekében gyűltek össze 2023. április 20-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályán és Ambulanciáján dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók, akik közül többen is vérüket adták a betegeikért. Az akció a Szegedi Regionális Vérellátó Központ támogatásával jött létre.

Nyito_Breakthrough_prize_Kariko_Weissman_IMG_2161

2023. április 18.
8 perc

A Harcosok klubja című filmből Edward Norton is Karikó Katalinnal fényképezkedett a 2023. április 15-i Breakthrough Prize ceremónián. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzjutalommal együtt járó tudományos díja hollywoodi átadóján a világhírű kutatókat, köztük a top-vendég Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát filmcsillagok, médiasztárok és celebek is ünnepelték.

SZTE Alma Mater Díj 2023

2023. április 18.
4 perc

Mintegy 80 kiállító kínált gyakornoki pozíciót és álláslehetőséget a Szegedi Tudományegyetem Karriernapján, ahol az idei Alma Mater Díjat a Goodwill Pharma Nyrt. képviselője vehette át. A rendezvényen részt vevő vállalatok megismerkedtek az SZTE hallgatóival, frissdiplomásaival, és informálták őket a legfontosabb tudnivalókról.

A_parizsi_Pasteur_Intezet_az_SZTE_legujabb_csucskategorias_tudomanyos_partnere

2023. április 18.
3 perc

Magyarországon egyedülálló együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású egészségügyi kutatóbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről 2023. április 18-án, Szegeden állapodtak meg a felek.

Prof._Dr._Molnar_Tamas_belgyogyasz-gasztroenterologus_szakorvos

2023. április 17.
2 perc

Nem csak tudásukat, 2023. április 20-án vérüket is adják betegeikért a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia Osztályán dolgozó orvosok, orvostanhallgatók és egészségügyi szakdolgozók – a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai ezzel az akcióval szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a véradás jelentőségére.

Stroke_nyito

2023. április 12.
6 perc

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget.

nyito_2023_ET

2023. április 04.
2 perc

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2023. április 5. és május 31. között 70 helyszínen mintegy 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

dobogos_helyen_vegzett_az_szte_csapata_a_xii._jakucs_laszlo_nemzetkozi_kozepiskolai_foldrajzversenyen

2023. április 03.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetben folyó kutatások és oktatás megismertetése is nagy hangsúlyt kapott a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen, amelyet a Kárpát-medence legtehetségesebb középiskolás diákjai számára rendeztek. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata révén a hazaiak egy harmadik helyezéssel gazdagodtak.

Terenyi_Zoltan

2023. március 30.
4 perc

Keresett, eredményes, költséghatékony, rugalmas és innovatív az az Online Pszichoterápiás Osztály, amely a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikáján jött létre 2021-ben. A virtuális térben folytatott terápiák csoportokban, meghatározott tematikára épülve zajlanak, csökkentve ezáltal a klinika járó- és fekvőbeteg ellátásának forgalmát.

Negy_kontinensrol_erkeztek_kutatok_az_SZTE_termeszeti_veszelyekkel_foglalkozo_konferenciajara

2023. március 24.
4 perc

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.

Nyito_Kariko-Sahin-Tureci_Meyenburg-dij

2023. március 22.
4 perc

„Abszolút kivételes tudósok” kapták meg a 100 ezer eurós Meyenburg-díjat. Karikó Katalin (Szegedi Tudományegyetem, Pennsylvaniai Egyetem), Özlem Türeci és Uǧur Șahin (BioNTech AG és Universitätsmedizin Mainz) a rák elleni védőoltások és immunterápiák továbbfejlesztőjeként nyerte el a kitüntetést. A tudós-trió a közös munka városában, Mainzban, a HI-TRON éves szimpóziumán, 2023. március 21-én vette át a 2020/2021-es Meyenburg-díjat.

IMG_8933

2023. március 16.
2 perc

Az archeogenetikai vizsgálatokat jelentősen megkönnyítő új módszert közöltek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika kutatói, az SZTE Genetikai Tanszékével és az MKI Archeogenetikai Kutatóközpontjával együttműködésben.

FAO SZTE

2023. március 14.
3 perc

Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerre, tudatosabb fogyasztásra és környezettudatosabb életmódra lenne szükség ahhoz, hogy a világ idővel egészségesebb és élhetőbb hely legyen – többek között erről is szó esett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) legutóbbi eseményén, amelyen a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Prof. Dr. Bánáti Diána, rektori megbízott, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának tudományos dékánhelyettese is részt vett.

M1_porvihar_okai_klimavaltozas_foldmuveles

2023. március 14.
6 perc

Az utóbbi idők legnagyobb tömegbalesetét porvihar okozta Magyarországon. A porviharok kialakulása részben a klímaváltozásra részben pedig a nem körültekintő területhasználatra vezethető vissza. Az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet geográfusai több oldalról vizsgálták meg az eseményt és azt is tudják, hogy lehet elkerülni, hogy a jövőben hasonlóak történjenek.

1 2 3 4 (5)> (8)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek