Bezár

Sajtószoba

IMG_1243

Márciustól saját kezelésben látja el a betegélelmezést az SZTE

Márciustól saját kezelésben látja el a betegélelmezést az SZTE

2025. március 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2025. március 1-jétől saját kezelésbe veszi az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegélelmezését. A döntéstől az Egyetem a deszki és szentesi telephelyein szerzett tapasztalatai alapján a betegelégedettség növekedését várja. Az egyetem saját erőforrásainak felhasználásával a tervek alapján évi 400 millió Ft-tal kedvezőbb költséggel végzi a jövőben. A szolgáltatás átvétele az ellátást biztosító és a minőségjavítást célzó beruházásokat figyelembe véve is már az első évben megtakarítást eredményez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetem a 2023-as vármegyei integrációval már átvette a volt deszki Tüdőgyógyászati Kórház főzőkonyháját, amely kiváló minőségben látja el jelenleg is a betegeket. 2024-ben pedig az SZTE a Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum telephelyén a szolgáltató szerződésének lejárata után döntött a betegélelmezés saját hatáskörben történő ellátása mellett. Ez a döntés eredményesnek bizonyult, az ellátás minősége jelentősen javult, miközben a fajlagos költségek csökkentek.

A Szegedi Tudományegyetem az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a tapasztalatokat elemezve úgy döntött, hogy Szegeden is saját szervezésben valósítja meg a betegélelmezési szolgáltatást.

Az SZTE 2025 nyarán fel is újítja a Klinikai Központ konyhájának épületét, továbbá korszerű tálaló rendszert szerez be a szolgáltatás fejlesztése érdekében. A tervezett közel kétezer darab új thermotálca a hozzá tartozó edényzettel és szállító konténerekkel a betegek biztonságos, kulturált kiszolgálását és komfortérzetét javítja.

Az egyetem az idei év során a klinikai dietetikus kollegák bevonásával egységesíti a három telephely élelmezési szolgáltatását, hogy a betegek a mai szakmai ismereteknek megfelelő minőségű és változatos étkeztetésben részesülhessenek. Ez a visszaszervezés arra is megfelelő hátteret biztosít, hogy a dietetikai szakma az oktatás és a táplálkozástudomány fejlesztése terén is további gyakorlati oktatóhelyekkel bővüljön.

Az SZTE a saját kezelésben ellátott feladat ellátása érdekében jogfolytonosan átveszi a betegétkeztetést végző jelenlegi szakemberállományt, így nem lesz fennakadás a szolgáltatásban. A minőségbiztosítást az Egyetem szakemberei végzik mind egészségügyi, mind logisztikai oldalról.

A szolgáltatás átszervezése nélkül, egy élelmezési nap személyenként közel ötezer forintba kerülne, ami évente csaknem két milliárd forintot tenne ki. Ehhez képest, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági számításai alapján, a feladat belső megszervezése jelentős, évi közel félmilliárd forintos megtakarítást eredményez, ami fedezetet biztosít a fejlesztésekre és az élelmezés minőségének javítására. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy saját szervezésben a jelentős munakerő-költségű szolgáltatás 27%-os ÁFA-tartalmát nem kell megfizetni (az Egyetem nem ÁFA-visszaigénylő) és közvetlenül vásárolhatjuk a régió termelőitől az alapanyagokat.

A betegélelmezési szolgáltatás visszaszervezésének legnagyobb nyertesei terveink szerint a betegek lesznek, akik az eddigieknél is szebb tálalással, még nagyobb szakmai kontrollal az eddigieknél finomabb ételt kapnak majd az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ konyhájáról.

SZTE Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek