Bezár

Sajtószoba

pexels-mabelamber-133682

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az integrált vízgazdálkodást támogató közös intézkedések a Tisza folyó mentén

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az integrált vízgazdálkodást támogató közös intézkedések a Tisza folyó mentén

2024. október 10.
2 perc

Az SZTE és partnerei az ADAPTisa elnevezésű projektben kialakítják a Tisza folyó integrált vízgazdálkodási platformját, és felkészülnek, hogy könnyebben reagálhassanak az időjárási szélsőségekre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, együttműködve az Újvidéki Egyetem Műszaki Karával, a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapjával, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatósággal és a „Vode Vojvodine” Újvidéki Vízgazdálkodási Közvállalattal az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia program (2021 – 2027) keretében 1.205.317,13 EUR támogatással, „Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és az integrált vízgazdálkodást támogató közös intézkedések a Tisza folyó mentén” címmel, HUSRB/23R/11/006 azonosítószámmal közös szakmai projektet valósít meg 2024. szeptember 1. – 2026. augusztus 31. között.

Az ADAPTisa projekt fő célja a Tisza folyó integrált vízgazdálkodási platformjának kialakítása innovatív eszközökkel és a vízügyi és katasztrófavédelmi szereplők közötti kommunikáció és együttműködés fokozásával, ily módon segítve az időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodást és a hidrológiai kockázatok mérséklését. A projekt emellett olyan megoldásokat keres, amelyek segítik a jövőbeni beruházások kapcsán az éghajlatváltozás hatásainak kezelését és a hosszabb távú alkalmazkodást, hozzájárulva ezzel egy zöldebb és fenntarthatóbb régió kialakításához.

Az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia program a 2021-2027-es Európai Unió pénzügyi keretén belül, az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia „megosztott irányítási rendszere” alapján a program finanszírozza és támogatja a programterületen található szervezetek együttműködési projektjeit: Magyarországon Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyékben, valamint Szerbiában Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség közigazgatási területein.

A program segíti a stabil és együttműködő régió kialakulását és az általános életminőséget a határrégióban. Lehetővé teszi a két ország szervezeteinek gazdasági együttműködését, ápolja a határrégió közös identitását, kulturális és történelmi örökségét, hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.hungary-serbia.eu oldalra.

Borítókép: pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek