Bezár

SZTEhírek

Nyito__Kariko_NYU_diszdoktor_24-0610-373

A Yankee Stadionban Karikó Katalint a New York-i Egyetem díszdoktori talárjában ünnepelték

A Yankee Stadionban Karikó Katalint a New York-i Egyetem díszdoktori talárjában ünnepelték

2024. augusztus 31.
9 perc

18 egyetem tiszteletbeli doktori címét nyerte el eddig Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora. A felsőoktatási tanév kezdetén áttekintettük az alma mater, az SZTE 2021-es „Doctor honoris causa” címétől a 2024-es „Honorary Doctor of New York University” elismeréséig terjedő listát. A világ legrangosabb egyetemeihez kötik a szegedi universitast Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas alumnájának az elismerései.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nem hangsúlyozta sohasem, pedig 41 éve teheti neve mellé Karikó Katalin a Dr. és PhD rövidítést. Erre 1983-ban, az egyetemi oktatás legmagasabb szintje, a doktori vagy más néven PhD (Doctor of Philosophy) képzés zárásaként szerezte meg a jogot az SZTE elődintézményében, a JATE néven ismert szegedi József Attila Tudományegyetemen.

NYU_IMG_8442

Karikó Katalin a legutóbbi, azaz a 18. díszdoktori címét a New York-i Egyetemtől kapta. A Yankee Stadion ünnepségén öltötte magára a „Honorary Doctor of New York University” elismeréssel járó dísztalárt. Fotó: K. K.


Az ARWU csúcsain

A JATE biológia szakjáról indult biokémikus már mint világhírű mRNS-kutató az alma matere, a Szegedi Tudományegyetem 2021. szeptember 4-i tanévnyitó ünnepségén kapta meg első díszdoktori címét, ölthette fel először a dísztalárt. Azóta további 17 egyetem ismerte el munkásságát tiszteletbeli doktori címmel.

044A2770

A Szegedi Tudományegyetem az arra érdemes bel- és külföldi személyek kiemelkedő tudományos érdemeit a „tiszteletbeli doktor”, azaz Doctor Honoris Causa cím adományozásával ismeri el. A díszdoktori címről szóló oklevelet Prof. Dr. Rovó László rektor adta át Karikó Katalinnak, a világhírű biokémikusnak, az SZTE alumnájának, aki magára öltötte az SZTE TTIK professzori talárját. Fotó: Sahin-Tóth István

Magyarországon 2022-ben az ELTE jutalmazta díszdoktori címmel a csodálatos mRNS-molekulával foglalkozó tudóst. Európában 2021-ben az olasz Humanitas University; 2022-ben a hollandiai Radboud University, továbbá a belga Université libre de Bruxelles, illetve a svájci University of Geneva; 2023-ban az ír University College Cork ismerte el Karikó Katalin munkásságát a tiszteletbeli doktori címmel.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_3j

A hírvivő RNS-en alapuló innovatív kutatási eredményt és Karikó Katalinnak a Covid-19-járvány megfékezésére alkalmazott védőoltások kifejlesztésében játszott kulcsszerepét ismeri el az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény. Fotó: K. K.


Az Európán kívüli világ rangosabb egyetemeihez kötik a szegedi universitast Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas alumnájának az elismerései. A Közel-Keleten 2022-ben a Tel Aviv University; Ázsiában 2023-ban a Chinese University of Hong Kong (CUHK) dísztalárját ölthette magára.

CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_hongkongi_diakokkal_20230804

Fiatalokkal találkozott, kérdéseikre válaszolt, fényképezkedett a CUHK díszdoktori talárjába öltözött Karikó Katalin. A diákoknak szánt üzenetei közül a ceremóniáról is beszámoló tudósítók kiemelték: „Az mRNS vakcina alapítója (…) arra buzdítja a fiatalokat, hogy legyenek kíváncsiak és ne adják fel”. Fotó: K. K.


Az Amerikai Egyesült Államokban 2021-ben a Duke University; 2022-ben a Rockefeller University, illetve a Yale University; 2023-ban a Brandeis University és a Harvard University, valamint a Princeton University, továbbá a Rutgers University is megtisztelte a Honorary Doctor címmel. Legutóbb 2024 májusában New York két egyeteme ünnepelte az immár Nobel-díjas kutatónőt.

Kariko_katalin_Princeton_diszdoktora_20230530

„... Elkötelezettsége, eltökéltsége, kreativitása és rugalmassága mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy kitartsunk legmerészebb ötleteink mellett is” – vont tanulságot a Princeton Egyetem tiszteletbeli doktora, Karikó Katalin élettörténetéből a princeton.edu/news

A világegyetemek 2024-es tudományos rangsora (ARWU) csúcsain állomásozó intézményekkel kapcsolják egybe az e lista szerinti legjobb magyar egyetemet, a szegedi universitast Karikó Katalin díszdoktori elismerései. A ranglista élén 22. éve a Harvard Egyetem áll. A Top 10-be került, a 7. helyen szerepelt a Princeton. Például a Yale a 11., a Rockefeller a 29., a Duke a 39. a rangsorban.

Karikó Katalin korábbi munkahelye, a University of Pennsylvania 14. az ARWU-listán. Ez is láthatóvá teszi, hogy a Nobel-díjas kutatónak és eredményeinek jelentős szerepe van abban, hogy jelenlegi munkahelye és alma matere, a Szegedi Tudományegyetem az ARWU legjobb ötszáz egyeteme közé került, a magyar intézmények közül elsőként. Ezzel hazánk legjobb egyeteme az SZTE.

sztepontott2024_1182

A Szegedi Tudományegyetem az ARWU legjobb ötszáz egyeteme közé került, a magyar intézmények közül elsőként. Fotó: SZTE NKI


Jennifer Doudnától Tom Hanksig

A személyes kapcsolatháló számos új találkozási ponttal bővíthető a díszdoktori ceremóniákon. A Duke University és a Yale University díszdoktorává választották Karikó Katalin amerikai kutatótársát, Drew Weissmant, akivel számos díjat közösen kapott.


Diszdoktorok_Harward_j_052523_COM-2023-A_JC_1258-736x491

Karikó Katalin (balra fent), David Levering Lewis, Michael Mullen, Jennifer Doudna, Hugo Noé Morales Rosas és Tom Hanks – a Harvard díszdoktorai csatlakoztak Larry Bacow elnökhöz és Alan Garber préposthoz a Harvard Yardon. Fotó: Jennifer Carling/Harvard Magazine

A Nobel-díjas kutatók közül Jennifer Doudnával a Harvard Egyetem ceremóniáján találkozott. Ugyanitt ölelte meg a neves filmszínész, a Harvard Honorary Doctor címét elnyert Tom Hanks, aki több filmben is professzori szerepben aratott sikert. Mert díszdoktori címmel a tudományon kívüli világ jeles szereplőit is megtisztelhetik, mint például a Duke Egyetem az alumnusát, az orvosként az előadóművészettel is alma materében ismerkedő Ken Jeongot, a Másnaposok sztárját...

Ken_Jeong__Kariko_Katalin__Ken_Jeong_feleseg__Francia_Bela_20210926_Duke_University_IMG_0109_j

A Duke Egyetem ceremóniáján együtt fotózkodhatott a sztártudóssá lett Karikó Katalin és férje, Francia Béla a filmcsillag Ken Jeong és felesége társaságában. Fotó: K. K.


A Stony Brook Egyetem (SUNY) tudósítója szerint náluk egyedül „Karikó Katalin Nobel-díjas amerikai magyar biokémikus” részesült „a Tudományok Doktora kitüntetésben” a 2024. május 14-i doktori ünnepségén. Az állami egyetemen „felhajtás nélkül”, de nagy tisztelettel „ünnepelték azon erőfeszítéseit, amelyekkel hozzájárult a Pfizer/BioNTech és a Moderna COVID oltóanyag kifejlesztéséhez, ezzel sikerült megfékezni a járvány terjedését.” New York 67 éve alapított felsőoktatási intézménye végzős évfolyamában a 45 országból érkezett 7785 diplomást ünnepelték. A SUNY az Amerikai Egyetemek Szövetsége toplistáján a legjobb 71 oktatási intézet közé tartozik.

 

Három nő a porondon

A New York University (NYU) 2024-es évfolyama diplomaosztó ünnepségét a Yankee Stadionban tartották. A lila talárban tündöklő 14 ezer ünneplő között három nő részesült a NYU Honorary Degree elismerésében. A magánegyetem 2024. május 17-i ceremóniáján részt vett a Nobel-díjas Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora és a University of Pennsylvania adjunct professzora, valamint Martha Minow, a Harvard Egyetem ünnepelt jogtudósa, továbbá Ouided Bouchamaoui tunéziai üzletasszony, aki bekapcsolódott a 2015-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett munkájába.

NYU_Yankee_stadion_j

A NYU 191. ünnepségén a Yankee Stadionban a több mint 14 000 diák kapott egyetemi, posztgraduális és szakmai oklevelet. A friss diplomásokat 26 ezer személybőlcsaládtagokból, barátokból, öregdiákokból, oktatókból álló -közönség ünnepelte. Fotó: Krish Dev for WSN

– A patronom, Chandrika Tandon a NYU Tandon School of Engineering részlegének 100 millió dollárt adományozott. Ő mutatott be a „fundraising vacsorán”, mert egy ilyen magán egyetemnél hagyomány, hogy az ünnepség előtti estén összehívják a leggazdagabb embereket, akik adakoznak az intézményt támogatva – avatott be az amerikai magánegyetemek világának hagyományaiba Karikó Katalin.

NYU_CommencementPhoto6.png.img.620.high

A New York-i Egyetem kitüntetettjei nevében Martha Minow, a Harvard Egyetem jogtudósa mondott köszöntőt. Fotó: NYU

A NYU történetében először fordult elő, hogy kizárólag nőket tüntettek ki díszdoktori címmel – hangsúlyozta köszöntőjében a New Yorki Egyetem elnöke, Linda G. Mills. „Nagyra értékeljük három tiszteletbeli doktorunk munkáját: három különböző tudományágat – üzlet, tudomány és jog – képviselnek, és három egyedülálló országból – Tunéziából, Magyarországról és az Egyesült Államokból – érkeztek. A diplomaosztó ünnepségünk résztvevői láthatják, hogy mindegyikük mennyire elkötelezett amellett, hogy béketörekvéseik és kutatási felfedezéseik révén milliók életét változtatták meg. Együtt kell végeznünk azt a lankadatlan munkát, amely egy jobb világ létrehozásához szükséges. Különbségeikben újszerű gondolkodásmódokat tárnak fel, megteremtve azokat a kapcsolatokat, amelyeket mindannyiunknak oly égetően ki kell építenie.”

NYU_diszdoktor_3

A NYU laudációja szerint „a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) professzora ... és számos rangos kitüntetés, többek között a Japán-díj, a Horwitz-díj, a molekuláris orvostudományi Ross-díj kitüntetettje", aki a New York-i Egyetzem Honoris Causa doktori fokozatát is megkapta. Fotó: képernyőkép

A NYU honlapján Karikó Katalin laudációjához az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság fotósa, Sahin-Tóth István által készített portrét illesztették. Kiemelték: „a 2023-as élettani és orvosi Nobel-díj társdíjasa a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcinákban használt mRNS-technológia fejlesztésében a COVID-19 fertőzés megelőzésében nyújtott hozzájárulásáért; a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) professzora és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine idegsebészeti adjunktusa; és számos rangos kitüntetés, többek között a Japán-díj, a Horwitz-díj, a molekuláris orvostudományi Ross-díj kitüntetettje. Honoris causa doktori fokozatot kapott.”

KK_NYU_diszdoktor_24-0610-373_1

A New York-i Egyetem hatalmas alumnihálózatához is kapcsolódik immár a NYU tiszteletbeli doktora, az SZTE alumnája, díszdoktora és professzora, Karikó Katalin. Fotó: K. K.

„A világ legnagyobb városában élő tehetséges és ambiciózus emberek összekapcsolása” a NYU küldetése. Az 1831-ben alapított NYU a világ egyik legjelentősebb kutatóegyeteme. Több mint évi 1 milliárd dollárt költhet kutatásra, amivel 7. a magánegyetemek között. Az intézmény több mint egy tucat nagyvárosban – többek között – Abu Dhabiban, Sanghajban, Londonban, Párizsban és Firenzében is működtet diploma kiadására feljogosított oktatási egységet. A globális oktatásban élen járó intézménybe 133 országból érkeznek tanulni vágyó diákok. A 191. diplomaosztó ünnepsége előtt, a végzős diákok előtt tisztelegve lila színnel világították meg az Empire State Buildinget. Ez a gesztus is kifejezi, hogy a NYU hatalmas öregdiákhálózata a tudományoktól a művészeteken át a kormányzati szereplőkig számos szakma képviselőjét fogja össze, szerte a világon.

Újszászi Ilona

Fotók: Internet, képernyőkép

A Nobel-díjas Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

Korábban írtuk:

2021. január 26.

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

 

2021. szeptember 04.

Országos Felsőoktatási Tanévnyitó a szegedi egyetemen - Dr. Karikó Katalin díszdoktori címet vett át

 

2021. szeptember 27.

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

 

2021. december 13.

Karikó Katalin 6 tanácsa advent idején

 

2022. március 25.

Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

 

2022. május 12.

„Nagyszerű dolog tudósnak lenni!” – Karikó Katalin átvette a Tel-Aviv University díszdoktori címét is

 

2022. május 24.

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

 

2022. július 01.

Elsőként kapta meg a Szent Gizella-díjat, immár hét egyetem díszdoktora Karikó Katalin

 

2022. október 14.

Karikó Katalin 5 svájci napja = 2 előadás + 2 díjátadó + 1 díszdoktoravató

 

2023. április 26.

Írország két rangos egyeteme jutalmazta Karikó Katalint, az SZTE professzorát az Immunizációs Világhéten

 

2023. május 15.

Karikó Katalin, az SZTE professzora a Rutgers Egyetemen a „tudományok tiszteletbeli doktora”

 

2023. május 26.

A Harvard Egyetem díszdoktorrá avatta Karikó Katalint

 

2023. május 31.

A „csodálatos elmék” Princeton Egyeteme díszdoktorává választotta Karikó Katalint

 

2023. augusztus 08.

Karikó Katalin Hongkongban: 16. díszdoktori talárjában diákokkal beszélgetett a kutatás hasznáról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    sze
    7
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00

Kapcsolódó hírek