Bezár

SZTE Magazin

Életmódváltás túlsúlyos gyerekeknél

Életmódváltás túlsúlyos gyerekeknél

2019. november 22.
2 perc

Túlsúlyos gyermekek életmódváltásának hatásait kutatják az SZTE Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinikán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az elhízás nem betegség, hanem állapot – szögezi le dr. Kalmár Tibor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa. Most megvalósuló pilot projektjük lényege: azt vizsgálják, hogy a túlsúlyos gyermekek életmódváltásának hatására milyen visszafordítható, illetve visszafordíthatatlan kardiovaszkuláris elváltozások történnek a gyerekek szervezetében. Ezzel egy időben az életmód sikeres korrigálását befolyásoló szociológiai, társadalmi és gazdasági tényezőket is összegzik.


A kutatásban három szegedi általános iskola 7–12 éves diákjai és a gyerekek szülei vesznek részt. Az önkéntesen jelentkező – elsősorban túlsúlyos – gyerekeknél genetikai vizsgálatokat is végeznek majd vérből.


A kutatók azt már eddig is tudták, hogy a mikrobiom – a bennünk élő sok milliárd bacilus összessége – az étkezési szokások módosulásával változik, de a folyamat nem teljesen ismert. A kutatás révén a szakértők nagyobb felbontású, részletgazdag információt kaphatnak, amely segíthet a túlsúly kialakulásának és gyógyításának megértésében.


A programba bekapcsolódó túlsúlyos gyermekek és szüleik számára dietetikus állít össze személyre szabott étrendet.


A kutatók tisztában vannak azzal, hogy a túlsúly leadásához nincs egyetlen, általános megoldás, és abban bíznak, hogy eredményeik irányt mutatnak a későbbiekre nézve arról, hogy miként alakíthatók ki egyedi, személyre szabott programok.


* Ennek az EFOP 3.6.1 projektnek az elnevezése: „Az obezitás következtében kialakuló kardiovasculáris szövődmények prevenciója gyermekkorban. Az életmódváltás szerepe és komplex biológiai hatásainak vizsgálata intelligens élettani technológiák, valamint egészségügyi, egészségnevelési és egészségfejlesztési módszerek multidiszciplináris alkalmazásával”


Szöveg: Antal Éva


További részletek: a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2019-es számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZEM aloldaláról.


eletmodvaltas


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2019-i számából:

Tudományos park épül az ELI körül

Európából Európába a legjobb hazai universitas

Világszínvonalú orvosi technika és kutatás

Ügyeletből az X-Faktorba

Szelénnel és Omega-3 zsírsavval dúsított élelmiszerek

Mester és tanítvány

Ösztöndíjözön a tanulásért és a munkáért

Tudomány és kikapcsolódás a Füvészkertben

Klebelsberg útja a szegedi nagytájtól a dómig

A mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan újul meg az SZTE MGK

Érték, család, kiválóság, tradíció az SZTE ÁJTK új dékánja, Görög Márta iránytűjében

Kiemelkedően fontosnak tartja az egészségmegőrzést az ÚNKP-ösztöndíjas Dinnyés Katalin

A zenei és a vizuális alkotók bölcsőhelye lesz az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek