SZTE magazin

Életmódváltás túlsúlyos gyerekeknél

Túlsúlyos gyermekek életmódváltásának hatásait kutatják az SZTE Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinikán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az elhízás nem betegség, hanem állapot – szögezi le dr. Kalmár Tibor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa. Most megvalósuló pilot projektjük lényege: azt vizsgálják, hogy a túlsúlyos gyermekek életmódváltásának hatására milyen visszafordítható, illetve visszafordíthatatlan kardiovaszkuláris elváltozások történnek a gyerekek szervezetében. Ezzel egy időben az életmód sikeres korrigálását befolyásoló szociológiai, társadalmi és gazdasági tényezőket is összegzik.


A kutatásban három szegedi általános iskola 7–12 éves diákjai és a gyerekek szülei vesznek részt. Az önkéntesen jelentkező – elsősorban túlsúlyos – gyerekeknél genetikai vizsgálatokat is végeznek majd vérből.


A kutatók azt már eddig is tudták, hogy a mikrobiom – a bennünk élő sok milliárd bacilus összessége – az étkezési szokások módosulásával változik, de a folyamat nem teljesen ismert. A kutatás révén a szakértők nagyobb felbontású, részletgazdag információt kaphatnak, amely segíthet a túlsúly kialakulásának és gyógyításának megértésében.


A programba bekapcsolódó túlsúlyos gyermekek és szüleik számára dietetikus állít össze személyre szabott étrendet.


A kutatók tisztában vannak azzal, hogy a túlsúly leadásához nincs egyetlen, általános megoldás, és abban bíznak, hogy eredményeik irányt mutatnak a későbbiekre nézve arról, hogy miként alakíthatók ki egyedi, személyre szabott programok.


* Ennek az EFOP 3.6.1 projektnek az elnevezése: „Az obezitás következtében kialakuló kardiovasculáris szövődmények prevenciója gyermekkorban. Az életmódváltás szerepe és komplex biológiai hatásainak vizsgálata intelligens élettani technológiák, valamint egészségügyi, egészségnevelési és egészségfejlesztési módszerek multidiszciplináris alkalmazásával”


Szöveg: Antal ÉvaCikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés
SZEM_2019_HUN_borito SZEM_2019_ENG_borito

klinika_magazin_2019_osz
SZEM_magyar_borito_2018_2SZEM_angol_borito_2018_2

SZEM_borito_HUN_2018 SZEM_2018_cover_eng