Bezár

SZTEhírek

KJA-Number-4995

Bizalom, empátia és segítő szándék – személyes tanácsadással is támogatják az SZTE hallgatóit

Bizalom, empátia és segítő szándék – személyes tanácsadással is támogatják az SZTE hallgatóit

2024. július 17.
3 perc

Öt alkalmas személyes tanácsadásra jelentkezhet az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központnál bármely szegedi egyetemi hallgató, aki úgy érzi, hogy szívesen kérne segítséget egy szakembertől akár családi, párkapcsolati, akár tanulmányi nehézségek miatt. A visszajelzések azt mutatják, hogy a tanácsadóban dolgozó szakmai csapat mindent megtesz azért, hogy a fiatalok útját egyengessék, lélekben támogassák őket a legnehezebb időszakokban. Tajti Péter irodavezető mutatta be a központ munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Leginkább párkapcsolati és családi problémákkal jönnek a hallgatók, tehát abszolút személyes és nagyon mély gondolatokkal fordulnak hozzánk – mondta el Tajti Péter, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ (EÉTK) irodavezetője. – A tanulmányi elakadás, motivációvesztés körülbelül harmadik vagy negyedik helyen van a leggyakoribb problématípusok között – fűzte hozzá.

KJA-Number-5035

Tajti Péter irodavezető beszélt a központ munkájáról. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Miben segíthet, mire jelenthet megoldást az öt alkalmas személyes tanácsadás, amire az SZTE hallgatói jelentkezhetnek? Tajti Péter úgy véli, a hozzájuk forduló fiatalok általában nagyon bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy az adott nehézséget hogyan lehetne megoldani, ez a bizonytalanság pedig szorongással jár. Az egyéni életvezetési tanácsadás irányt mutat abban, hogy hogyan érdemes tovább dolgozni az adott problémán. Persze van sok olyan nehézség is, amelyeknek a megoldása hosszú ideig tart, viszont segítenek rálépni arra az útra, amelyen aztán érdemes haladni.

Komoly szakmai csapat dolgozik az EÉTK-nál: mentálhigiénikusok, pszichológusok, klinikai szakpszichológusok és pszichiáterek. A 2023/2024-es tanév őszi félévében 406, a tavaszi félévben 353 hallgatóval foglalkoztak, akiknek a tíz százaléka volt külföldi hallgató. A személyes tanácsadáson résztvevők kétharmada nő, egyharmada férfi. – A várólista hossza nagyon függ attól, hogy milyen időszakról beszélünk. Nyáron visszafogottabb a jelentkezés, de október-novemberben, amikor a hallgatók életében egyébként is nagy a nyomás, akkor hozzánk is többen fordulnak – hallottuk Tajti Pétertől.

KJA-Number-5051

Komfortos körülmények között beszélhetnek a hallgatók lelki problémáikról. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Mi egy rendkívül érzékeny dologgal, a hallgatók bizalmával dolgozunk, illetve mély és nehéz témákat hoznak ide az egyetemisták, ebből fakadóan nagyon vigyázunk arra, hogy minél komfortosabb közegben tudják kifejteni problémáikat. Azt látom a visszajelzésekből, hogy a legtöbbször ez a komfortélmény megvan számukra – mondta az irodavezető. Egy visszajelző kérdőívvel folyamatosan mérik, hogy ki mennyire elégedett a munkájukkal, illetve van-e valamilyen kritikája. A hallgatók általában egymásnak ajánlják az Életvezetési Tanácsadó Központot, talán nem is kell ennél jobb megerősítés, hogy amit tesznek, az hasznos a fiatalok számára.

„Megbízhatóak, bizalommal kezelnek. Kiváló szakemberhez kerültem, empátiája, megértése és segíteni akarása sokat segített nekem, örülök, hogy megtettem ezt a lépést” – írta egy hallgató az elégedettségi kérdőívben. „Azt éreztem, képtelen leszek túljutni a vizsgáimon, ehhez képest ebben a félévben mindegyik elsőre sikerült, még a rettegett anatómia szigorlat is” – számolt be egy másik.

KJA-Number-5060

A tanácsadó szobákon kívül a csoportos megbeszéléseknek is van helye az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban. Képünkön Tessényi Judit igazgató és Tajti Péter irodavezető. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Aki tanácsadásra jelentkezne, a tanacsado@szte.hu e-mail címen teheti ezt meg, ahol felveszik a legfontosabb adatait, megkérdezik, hogy milyen problématípussal jelentkezik, időpontot egyeztetnek, és eldöntik, hogy milyen szakemberhez kerüljön. A hallgató is jelezheti, ha van bármilyen elvárása a segítő személyével kapcsolatban, mert van, amikor ez fontos. Bizonyos esetekben a hallgató számára nem komfortos e-mailben jelentkezni, ilyenkor behívják egy interjúra, és megbeszélik, hogyan tovább.

Amennyiben úgy érzed, szükséged van pszichológusra és az őszi félévben már összeállt az órarended, fordulj bátran az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársaihoz.

 

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek