Bezár

Internet

2017.

1 2 3 
2017. augusztus 30.

Miután július végén megtörtént a ponthúzás és a leendő egyetemisták bizonyára méltó módon megünnepelték azt, most augusztus 28. és szeptember 2. között sor kerül a hivatalos beiratkozásokra is.

2017. augusztus 28.

Az anyagok felületén zajló atomi szintű folyamatokat vizsgálja mintegy négyszáz kutató a Szegeden hétfőn kezdődő 33. Európai Felülettudományi Konferencián (33rd European Conference on Surface Science - ECOSS) - közölte Berkó András, a tanácskozás elnöke.

2017. augusztus 22.

Új dékánokat neveztek ki a Szegedi Tudományegyetemen még a nyári szünetben.

2017. augusztus 19.

A dunaújvárosi Nyerki Emilről, a Szegedi Tudományegyetem molekuláris bionika szakos hallgatójáról tavaly tavasszal hallottunk először, amikor is beválogatták a legjelentősebb tehetséggondozó programba.

2017. július 12.

Az egyetemi továbbtanulást, ezen belül természettudományos, mérnöki és informatikai képzéseket népszerűsítő programot indított európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2017. július 04.

A levendula jegyében telt az elmúlt hétvége a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Tíz fajta levendula, gasztronómiai ínyencségek, kézművesvásár és kulturális programok várták a látogatókat.

2017. június 30.

A szegedi egyetemen több mint hétszáz doktorandusz tanul, közel negyedük külföldi.

2017. június 29.

Élet-, anyagtudományi és környezetfizikai kutatások során is alkalmazható új nanoszkópiai eljárások és módszerek fejlesztésén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei egy 796 millió forintos uniós támogatással indult projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. június 27.

Vietnami felsőoktatási intézményekkel kötött oktatási és kutatási együttműködésről szóló megállapodást a Szegedi Tudományegyetem.

2017. június 26.

Magyar Örökség Díjat kapott szombaton Budapesten a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.

2017. június 26.

Megszületett az eredmény: két külön szavazás alapján a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem kampusza a legszebb a hazai kampuszok közül. Szoros versenyek alakultak ki az egyetemek között, de végül megvan a kettő, aki elnyerte az első helyet.

2017. június 16.

A tervek szerint 2019-ben nyílhatnak meg az első intézmények a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos ipari parkban – közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora a Tisza-parti városban.

2017. június 15.

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd – jelentette be a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

2017. június 02.

A legjobb márkákat minősítő Superbrands 2017 díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem. A szakmai szempontok és a fogyasztók körében végzett márkaismertségi és -kedveltségi kutatás alapján odaítélt elismerés visszajelzés az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységről.

2017. május 31.

Közel 200 tehetséges hallgató részesült több millió forint értékű ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem hagyományos díjkiosztó ünnepségén, május 30-án. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is.

2017. május 30.

Oktatási és kutatási együttműködésről kötött stratégiai megállapodást az Audi Hungária Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kedden a felsőoktatási intézmény innovációs napján.

2017. május 24.

A szegedi lézerközpont Magyarország modern kori történetének legnagyobb tudományos beruházása - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök a kutatóközpont épületkomplexumának átadásán kedden. A miniszterelnök azt mondta: a kutatóközpont nem olyan beruházás, mellyel felzárkózhatunk Európához, hanem olyan, mellyel Európa felzárkózik a világhoz.

2017. május 20.

Sikeres vállalkozók ösztönzik és mentorálják a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit ötleteik megvalósításában 2017 szeptemberétől. Az SZTE Gazdaságtudományi Karán induló új kurzus célja a vállalkozói lét ösztönzése és a hallgatói ötletek megvalósításának elősegítése.

2017. május 18.

Buday Árpád és Buday György tiszteletére rendez kétnapos rendezvénysorozatot a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai, valamint Régészeti Tanszéke.

2017. május 12.

Egykori közös elődintézményük alapításának évfordulóján egyetemtörténeti kutatásokról és többéves hallgatói csereprogramról kötött együttműködési megállapodásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

2017. május 12.

A napfényt használják olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítja át tüzelőanyaggá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei.

2017. május 09.

Veszélyekkel járhat a parlagfűkészítmények hosszú távú fogyasztása, mutatták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói vizsgálatsorozatukban, amelynek eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban ismertették – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

2017. május 08.

A Legszebb karosszéria díjával tértek haza vasárnap az Airrari Szeged tagjai a X. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyről, Egerből.

2017. május 08.

Tüdőrákos betegek tüdőlebenyének eltávolítását célzó új műtéti eljárást vezettek be a Szegedi Tudományegyetem sebészetén. Az új módszerrel a beavatkozás után kevesebb ápolást igényelnek majd a betegek, a felépülésük is gyorsabb lehet, valamint a rehabilitációjuk is korábban megkezdődhet.

2017. május 04.

A Facebook tulajdonában lévő közösségi képmegosztó alkalmazás, az Instagram felületén kezdett kísérletezésbe a szegedi egyetem kutatócsoportjának két tagja, Sebestény Csilla és Dragon Zoltán. Arra voltak kíváncsiak, hogyan lehet marketingtevékenységet folytatni a platformon eladási szándék nélkül, figyelembe véve az algoritmus működését és az esztétikai trendek terjedését.

2017. május 04.

Már több mint 11 ezer feldolgozott cikk érhető el a szegedi és a teljes magyar szellemi élet egyik fontos, idén hetvenéves folyóirata, a Tiszatáj online archívumában. A Tiszatáj online archívumot Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai hoztak létre - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

2017. május 03.

Április 28-án a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége főszervezésében és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet társszervezésében a szegedi IH Rendezvényközpontban rendezték meg a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjét, amelynek témája „Tanulj kínaiul, és nyiss a világ felé”.

2017. április 25.

Mobiltelefonos applikációt fejleszt az SZTE Mezőgazdasági Kara az egyetem Informatikai Intézetével közösen a tejtermelés hatékonyabbá tétele érdekében.A Buu elnevezésű fejlesztés segítségével például könnyebben eldönthető lesz, hogy az adott telepen az adott tehenet érdemes-e tovább tartani. Az SZTE Tangazdaság Kft. tejelő szarvasmarha telepén egy újfajta fejőrendszert is üzembe helyeztek. A technológia lényege, hogy a rendszer a borjú szopását utánozva a tehenek számára természetszerűbbé teszi a fejést.

2017. április 20.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói 18 kategóriában értek el helyezést és többen különdíjban részesültek pályamunkáikkal a csütörtökön véget ért XXXIII. OTDK 13. Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióján.

2017. április 18.

Kiosztották a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet idén egy szegedi kutatónő kapta.

2017. április 11.

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium, amelyek - állami források bevonásával és a részt vevő intézmények hozzájárulásával együtt - összesen több mint 20 milliárd forintból hoznak létre kutatási kiválósági központokat az országban - közölte a konzorciumokat koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az MTI-vel kedden.

2017. április 11.

A tudományos életből a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara aktívan kiveszi a részét. Ezt támasztotta alá a Rádió 7 keddi Napraforgója, amikor is egyrészt az országos gazdászversenyről, másrészt a versenyképesebb tejtermelés kutatási lehetőségeiről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, Dr. Benk Ákos főiskolai docenssel, Mikó Józsefné Dr. Jónás Edittel, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docensével, illetve Rigó Barbara és Tóth Zsanett mezőgazdasági mérnök hallgatókkal.

2017. április 10.

Hosszú évtizedeken keresztül nem tudta a világ, hogy Pulitzer József Makón született. Dr. Csillag András kutatómunkájának köszönhetően azonban végre fény derült az igazságra. A szegedi főiskolai tanár a nyugalmazott makói múzeumigazgatóval, dr. Halmágyi Pállal írt erről egy könyvet. A Pulitzer József emlékezete című kötetet hétfőn mutatták be a Maros-parti város múzeumában.

2017. április 10.

Kilencedik alkalommal adják át a tudományos elismerést. Csaknem 20 évvel ezelőtt magántőkéből jött létre a Bolyai-díj Alapítvány azzal a céllal, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket. Április 23-án a Bolyai-díjat immáron kilencedik alkalommal ítélik oda egy olyan, a tudományok területén meghatározó szereplőnek, akit a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság egyöntetűen érdemesnek tart az 100 ezer euróval járó elismerésre. A díjátadónak ezúttal is a Magyar Tudományos Akadémia ad helyet.

2017. április 08.

Szeged - Különös drón Sopronból. Intelligens, ˝tanulásra˝ is képes fűtési rendszer Paksról. Vízzel hajtott rakéta Csongrádról. Érdekes robotokra és szoftverekre csodálkoztak rá még az egyetem oktatói is tegnap, a harmadik Szegedi Innovatív Informatikai Versenyen.

2017. április 07.

Március 29-31. Között Veszprémben, a Pannon Egyetemen tartották a XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. A verseny kiírója a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM), a verseny rendezője a Pannon Egyetem, szervezője pedig a Műszaki Informatikai Kar és a Mérnöki Kar volt.

2017. április 07.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport hívta találkozóra csütörtökön az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi általános és középiskolák történelemtanárait. A megbeszélésen a szakemberek a második világháború, a holokauszt és az ötvenhatos forradalom és szabadságharc tanításának módszereit járták körbe.

2017. április 07.

Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel - mondta az oktatási államtitkár csütörtökön egy szombathelyi tanácskozáson.

2017. április 03.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) agrárképzése a brit QS World University Rankings világegyetemi rangsorában idén ismét a 151-200. helyre került.

2017. április 03.

Szegeden havonta átlagosan 200 ezer forintot költenek el fejenként a külföldi egyetemi hallgatók egy róluk szóló felmérés szerint.

2017. március 31.

Magyarországon hiánypótló és nemzetközileg is kiemelkedő anyagtudományi felületvizsgáló központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) uniós támogatással – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2017. március 31.

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem az Egyetemi Tavasz programsorozatot április 10. és május 18. között. A programban tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák szerepelnek egyetemi és városi helyszíneken – szinte minden, ami a szorosan vett oktatáson, kutatáson kívül az egyetemen történik, és érdekes lehet a közönség számára.

2017. március 30.

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater-díjat. A szegedi székhelyű cég számtalan ponton kapcsolódik a tudományegyetemhez, folyamatban lévő projektjük az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok feltérképezése.

2017. március 29.

A Szegedi Tudományegyetem álláskereső fóruma a régió legnagyobbja, melyen ezúttal minden eddiginél több, összesen 70 kiállítóval ismerkedhettek meg az egyetemisták, valamint az álláskereső diplomások. Helyi és nemzetközi cégek, munkaerő-közvetítők és életvezetési tanácsadók várták az érdeklődőket.

2017. március 28.

Tandíjjal együtt évente mintegy 43 milliárd forintot költ a debreceni, szegedi és pécsi egyetemen tanuló mintegy 11 ezer külföldi hallgató a három megyeszékhelyen.

2017. március 28.

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

2017. március 28.

Sófi József, a fiatal tehetségeket támogató alapítvány alapítója szerint az idei évben kifejezetten nehéz dolga volt a bírálóknak, ugyanis számos kiváló hallgató pályázta meg a Sófi-ösztöndíjat. A SZEGEDma.hu hírportálon már hagyomány, hogy a díjazottakat külön cikkekben mutatjuk be.

2017. március 27.

Csaknem hetven kiállító vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerdai állásbörzéjén.

2017. március 24.

Különleges Radnóti-estet láthatunk a Mozsár Műhelyben március 24-én, Balog József előadásában, Dégi János rendezésében. Balog Józsefet a budapesti közönség talán a hangjáról ismerheti leginkább, hiszen évtizedeken át szerkesztett és vezetett műsorokat a Magyar Rádióban, illetve a Klubrádióban. Nem mellesleg a szegedi MASZK (Magyarországi Alternatív Színházi Központ Színházi Szaktevékenységeket Támogató) Egyesület elnöke és művészeti vezetője, a szegedi Thealter Fesztivál egyik szervezője. A Radnóti-műsor apropóján beszélgettünk vele.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek