Bezár

Internet

Sokáig nem kötötték Pulitzert Makóhoz

Sokáig nem kötötték Pulitzert Makóhoz

2017. április 10.
2 perc

Hosszú évtizedeken keresztül nem tudta a világ, hogy Pulitzer József Makón született. Dr. Csillag András kutatómunkájának köszönhetően azonban végre fény derült az igazságra. A szegedi főiskolai tanár a nyugalmazott makói múzeumigazgatóval, dr. Halmágyi Pállal írt erről egy könyvet. A Pulitzer József emlékezete című kötetet hétfőn mutatták be a Maros-parti város múzeumában.

Dr. Csillag András és dr. Halmágyi Pál szerzőpáros könyvét, a Pulitzer József emlékezetét hétfő délután mutatták be a makói József Attila Múzeumban. A Maros-parti városban született, s később az Egyesült Államokban médiabirodalmat kiépítő Pulitzer tiszteletére emléknapokat szervezett az önkormányzat, s ez az esemény is ennek a programsorozatnak volt a része. Már Pulitzer pontos szülőhelye is kérdéseket rejt, ugyanis évtizedeken keresztül nem is sejtette a világ, hogy ezen az alföldi településen látta meg a napvilágot. Hogy pontosan miért is volt így, azt Halmágyi Pál itt részletezi:


- Napjainkra szép lassan tudatosul mindenkiben, hogy a médamágnás makói volt, hamarosan olyan lesz, mint Puskás Öcsi bácsi, hiszen bárhol felmerül a neve, azonnal tudják róla, hogy magyar, előbb-utóbb így lesz Pulitzerrel is, vagyis szerte a világban beszélnek róla, azonnal kapcsolnak, hogy makói, mint Galamb József - vélekedett Halmágyi Pál. A nyugalmazott múzeumigazgató elmondta: ezért is született meg ez a 2 nyelvű, vagyis angol és magyar nyelven íródott könyv, hogy ne csak az amerikai karrierjét ismertesse, hanem a szép lassan felépülő makói kultuszát is.

A Szegedi Tudományegyetem főiskolai tanára, dr. Csillag András az 1980-as évek eleje óta foglalkozik Pulitzer Józseffel.
- Az egy dolog, hogy a világhírű újságírót eleinte nem kötötték Makóhoz, de sokáig a makóiaknak is csak kevés ismerete volt róla, annyit tudtak, hogy itt született és Amerikában lett belőle milliomos - sorolta a kutató. Ez és még más is arra ösztönözte Csillag Andrást, hogy mélyebbre ássa magát Pulitzer életébe és munkásságába. De mi is volt az, ami inspirálta, azt tőle itt hallja:
A szorgos kutatómunkának nem csupán az lett az eredménye, hogy a világ végre Makóhoz köthette az újságkirályt, hanem az is, hogy a Maros-parti város önkormányzata felkarolta és minél szélesebb körben megismerteti az emberekkel Pulitzer Józsefet. Ennek is köszönhetően vált belőle Hírös Makai, illetve emléknapokat szerveztek a tiszteletére.


Link: promenad.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek