Bezár

Internet

Mobil applikációt is fejleszt a Kar

Mobil applikációt is fejleszt a Kar

2017. április 11.
3 perc

A tudományos életből a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara aktívan kiveszi a részét. Ezt támasztotta alá a Rádió 7 keddi Napraforgója, amikor is egyrészt az országos gazdászversenyről, másrészt a versenyképesebb tejtermelés kutatási lehetőségeiről beszélgettünk meghívott vendégeinkkel, Dr. Benk Ákos főiskolai docenssel, Mikó Józsefné Dr. Jónás Edittel, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docensével, illetve Rigó Barbara és Tóth Zsanett mezőgazdasági mérnök hallgatókkal.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében évek óta megrendezik az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, ami ezúttal kibővül egy tavaszi, hódmezővásárhelyi fordulóval. Ezt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében szervezik meg, 2017. május 5-én. Innentől minden évben tavasszal Hódmezővásárhelyen, ősszel pedig Kaposváron lesz Gazdászverseny és a két forduló összesített eredménye alapján hirdetnek abszolút győztest. A csapatok Debrecenből, Gödöllőről, Kaposvárról, Keszthelyről és Mosonmagyaróvárról érkeznek, és persze a házigazdák is ringbe szállnak.


A 3 fős hallgatói csapatok a gazdálkodással, mezőgazdasággal kapcsolatos szakmai gyakorlati tudásukról adnak számot. A feladatok délelőtt szigorúan szakmaiak, délután azonban látványos ügyességi próbák lesznek, amelyek a kiállítás látogatói előtt fognak zajlani. A versenyt a Hód-Mezőgazda Zrt-vel, az SZTE Tangazdaság Kft-vel és a Kari Hallgatói Önkormányzattal közösen rendezik meg – tudtuk meg Dr. Benk Ákos főiskolai docenstől, a verseny szakmai vezetőjétől.


Rigó Barbara mezőgazdasági mérnök hallgató a verseny lebonyolításában segít. A diákok számára nagy öröm résztvenni egy ilyen rangos eseményen. Barbi nemcsak szervezőtudását csillogtathatja meg, aktívan részt vesz a tudományos életben is. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy az Országos Tudományos Diákköri Konferencián a dobogó 3. fokára állhatott fel.


A műsor második felében a hatékonyabb tejtermelés volt a téma. Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit, az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet főiskolai docense kifejtette, a tejtermelés és a tejelő tehéntartás nincs manapság könnyű helyzetben. A hatékonyság javításának lehetőségeit folyamatosan keresni kell a termelőknek, ha szeretnének versenyben maradni. A korszerű tejtermelés közepette a kar kutatja annak lehetőségeit, hogy miként lehet szakmailag megalapozott jó döntéseket hozni. Többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy meddig érdemes a termelést fokozni, mikor szükséges a gyengébben termelő állatot selejtezni. Ezek megválaszolásához informatikai módszereket, gazdasági optimalizáló modelleket használnak és együttműködnek más kutatócsoportokkal is. A kutatás egyik része, hogy egy újfajta fejőrendszer kezdte meg működését a SZTE Mezőgazdasági Karának tejelő szarvasmarha tanüzemében, Hódmezővásárhelyen. Az új technológia a tehenek számára is kellemesebbé teszi a fejést.


Az eddig használt fejőgépek megterhelték a tehenek tőgyét, és fájdalmas is lehetett az állatoknak. Az innovatív fejőkehely használatával viszont elkerülhetőek az esetleges sérülések a tőgyön, valamint a négylábúnak olyan érzést nyújt, mintha a kisborjú étkezne. A Vásárhelyen tesztelt új fejési technológiát a közönség a 2017-es Állattenyésztési Napokon már megtekintheti.


Tóth Zsanett mezőgazdasági mérnök hallgató az új technológiával kapcsolatosan végez kutatásokat. Azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a rendszer a tehenek tőgyére. Eddig 8 mérésen van túl, és már most látszik a javulás. Ezen kívül a Mezőgazdasági Kar egy másik kutatásba is bekapcsolódik a tejtermelés hatékonyabbá tételét illetően. Ezt az egyetem egy másik karával, a TTIK-val és azon belül is az informatikai csoporttal közösen folytatják. Egy optimalizációs rendszert tesztelnek jelenleg. Ez tulajdonképpen egy mobiltelefonos applikáció (neve: Buu), amelynek segítségével az adott telepre betáplált adatokat egy százszoros szimulációval értelmezi, és segítségével például könnyebben eldönthető lesz, hogy az adott telepen az adott egyedet érdemes például tovább tartani. Ennek első bemutatása a tudományos életben várható hamarosan.


Link: promenad.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek