Bezár

Internet

Újonnan felvett hallgatóit várja az SZTE

Újonnan felvett hallgatóit várja az SZTE

2017. augusztus 30.
3 perc

Miután július végén megtörtént a ponthúzás és a leendő egyetemisták bizonyára méltó módon megünnepelték azt, most augusztus 28. és szeptember 2. között sor kerül a hivatalos beiratkozásokra is.

Valószínűleg a gimnáziumokból az egyetem padsorai közé kerülve új kihívások elé néznek a fiatal hallgatók, de előbb még át kell esniük az ilyenkor szokásos iratkozási procedúrán. A hallgatói jogviszony ugyanis csak ezután jön létre a tanuló és a felsőoktatási intézmény között. A központi beiratkozás elsődleges célja a gyors és viszonylag egyszerű adategyeztetés, a szerződéskötés, a nyilatkozattétel és a kötelező adminisztrációs teendők elvégzése. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) napra pontosan lebontotta az ügyintézés menetét. A Neptun regisztráció, mely a következő években az egyetemisták legfőbb ügyintéző felülete lesz, valamint a Moduloban az adategyeztető űrlap kitöltése, illetve az időpontfoglalás elengedhetetlen lépéseknek számítanak.


„Körülbelül 7 ezer hallgató került most be a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) ebből ezer külföldi. A héten beiratkozási rendezvényeket tartunk három helyszínen. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) az adminisztratív ügyintézés zajlik, előre foglalt időpontban érkeznek a hallgatók, és bemutatják a személyigazolványukat, érettségi bizonyítványukat, nyelvvizsga bizonyítványukat, és egy aláírással gyakorlatilag az SZTE hallgatói lesznek. Itt a TIK melletti parkban különböző programokon vehetnek részt, megismerkedhetnek életvezetési tanácsadóval, a karrierirodával, nemzetközi kapcsolatok igazgatóságával, illetve a karokon a szokásos bemutatkozókat és tájékoztatókat hallgathatják meg” – nyilatkozta hírportálunknak Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója.


Egy érvényben lévő kormányrendelet alapján, aki nem tud részt venni a beiratkozáson, az meghatalmazott képviselője útján is hallgatói jogviszonyt létesíthet. A meghatalmazás csak teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal történhet, amihez a nyomtatványt az SZTE HSZI honlapjáról lehet letölteni. Az iratkozás során a meghatalmazott személy köteles a meghatalmazó személyazonosságát igazoló és egyéb hivatalos okmányok, végzettséget igazoló okiratok eredeti példányát felmutatni. A Moduloban való regisztráció azért is fontos, mert minden egyetemista ezen keresztül pályázhat kollégiumi lakhatási helyre, valamint városi tanulóbérletre, amihez előtte ki kell tölteni az általános szociális helyzetfelmérő lapot. Új egyetemi állandó diákigazolványt az Okmányirodában kiállított Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) adatlap birtokában igényelhet a hallgató.


„A pótfelvételi során 316 hallgatót vettünk fel az SZTE-re, akik között a legnépszerűbb a jogi kar volt, majd ezt követték az informatikus és gazdaságtudományi képzések. Az orvos karra hagyományosan nagyon sokan jönnek Németországból, de Kínából, Nigériából, Azerbajdzsánból, Angliából és számos helyről várunk tanulókat. A hallgatóknak már elektronikus formában ellenőrizniük kellett a beiratkozás előtt az általuk a gólyarendszerből átadott adatokat, ez nyilván meggyorsította a feladatot, és így a helyszínen ezeknek csak a valódiságát kell ellenőriznie az ügyintézőnek. A héten minden nap délután hatig tartanak a programok. Határon túlról is jelentős hallgatói közösség érkezik, őket is szeretettel fogadjuk és támogatjuk” – összegezte hírportálunknak Szakál Péter.

„Ezt követően lépjen be a Moduloba, töltse ki a Diákigazolvány igénylés űrlapot, amelyhez csatolja a kapott NEK adatlap képét. A NEK adatlap eredeti példányát a beiratkozásra hozza magával és mutassa be munkatársunknak, hogy igénylését véglegesíteni tudjuk. A középiskolai diákigazolványa 2017. október 31-ig érvényes, használható. A diákigazolványról a HSZI honlapján a Szolgáltatások/Diákigazolvány kezelés menüpontban talál bővebb információt” – olvasható az SZTE Hallgatói Szolgáltató Irodájának honlapján.


Link: promenad.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek