Bezár

Internet

Alzheimer-kutatásban is szerepet vállal az idei SZTE Alma Mater-díjas

Alzheimer-kutatásban is szerepet vállal az idei SZTE Alma Mater-díjas

2017. március 30.
2 perc

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater-díjat. A szegedi székhelyű cég számtalan ponton kapcsolódik a tudományegyetemhez, folyamatban lévő projektjük az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok feltérképezése.

A közel 40 főt foglalkoztató Monguz Információtechnológiai Kft. – melynek már Budapesten, Romániában és Lengyelországban is vannak irodái – munkatársainak csaknem fele a Szegedi Tudományegyetemen tanult. Kármán László, a cég ügyvezetője is SZTE-s diák volt, ebből kifolyólag is fontos feladatnak tartja, hogy a könyvtárak IT infrastruktúrájának fejlesztésével foglalkozó vállalat felkarolja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit, alternatívát mutasson számukra a munkaerő-piaci lehetőségeikről.

“Kollégáink jelentős része szoftverfejlesztő, akik a szegedi egyetemen tanultak, másik jelentős részük pedig az Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékhez kötődik. Számos szállal kötődünk az egyetemhez, szakterületünk a közgyűjteményi informatika, emellett pedig a tudásmenedzsment, amely szintén hasznosul e falakon belül, hiszen szoftvereinket többek között az egyetemi könyvtárban is használják. Kulturális turizmus informatikai hátterével is foglalkozunk, mely szintén kapcsolódási pontot jelent” – összegezte az ügyvezető, mivel érdemelte ki a Monguz Információtechnológiai Kft. az SZTE Alma Mater presztízsdíját.



A szegedi székhelyű cég különleges “olvasztótégelye” a bölcsészeknek és az informatikusoknak, itt mindkét tudományterületről megtalálják számításukat. Ezért is érdeklődnek olyan sokan a Monguz, egészen pontosan a mentorprogramban nyújtott lehetőségek iránt, mely révén a fiatalok betekintést nyerhetnek a vállalkozás működésébe. Csatlakozva az alumni mentorprogramhoz, a cégnél dolgozó volt SZTE-s hallgatók osztják meg tapasztalatikat szegedi egyetemistákkal, egyfajta közvetítői szerepet vállalva a céges és az egyetemi világ közötti átjárásban.



“Számos kutatás-fejlesztési projektben is részt veszünk. Volt egy szoftvertechnológiai projekt, melyet több informatikai céggel és a szegedi egyetemmel végeztünk. A saját szakterületünkön, a tudásmenedzsment területén és a kulturális informatika területén is vannak egyéb kutatási projektjeink, mi ezt a tudásmenedzsmenti hátteret adjuk a projektekhez. Az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok mesterséges intelligenciára épülő feltérképezés és hasznosítás egy folyamatban lévő pályázat, egy speciálisan a gyógyszeriparhoz kötődő kutatás. Mi az informatikai hátteret biztosítsuk, a tudományos forrásokat a mesterséges intelligencia segítségével modellezzük, ebben nagy tapasztalatra tettünk már szert” – zárta gondolatait az ügyvezető.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek