Bezár

SZTE Magazin

IMG_3359
Világszínvonalú orvosi technika és kutatás

Világszínvonalú orvosi technika és kutatás

2019. november 15.
3 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ klinikáin folyó magas szintű betegellátás színvonalát tovább emeli, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, innovatív, forradalmian újszerű orvosszakmai lehetőséget biztosít a Szegedi Tudományegyetem több beruházása, fejlesztése és kutatási projektje.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A szegedi egyetem több klinikáján tervezett fejlesztések illeszkednek az Innovációs és Technológiai Minisztérium egészségipari fejlesztési terveibe, és a legmodernebb technológiák egyetemeken történő bevezetésének koncepciójához. Mindezt már a közeljövőben láthatjuk a nemzetközi szintű képalkotó diagnosztikában. Izgatottan várjuk a sebészeti robotok megjelenését, és a további folyamatban lévő egészségügyi fejlesztéseket – fogalmazott prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikán 2019. október 5-én átadott világszínvonalú, robotkarral működő hibridműtő sajtóeseményén. A műtőkomplexumot egy dedikált gerinc- és egy fej-nyaksebészeti hibrid műtő alkotja – az SZTE 2,5 milliárd forintos fejlesztésének köszönhetően.


IMG_3229


– Világszínvonalú tudományos műhelyt kívánunk létrehozni a szegedi klinikán – hangsúlyozta prof. dr. Barzó Pál. Az SZTE Idegsebészeti Klinika igazgatója elmondta: cél, hogy a betegeket a legmodernebb diagnosztikai készülékekkel tudják átvizsgálni, és a kórképeknek megfelelően optimális kezelésben tudják részesíteni. Az új műtőben bonyolult, csak több lépcsőben vagy csak igen nagy kockázattal ellátható megbetegedéseket gyógyíthatnak meg. Ilyennek számítanak a kiterjedt és a fő verőereket beszűkítő és károsító bázistumorok, a nagy kiterjedésű vagy az életet közvetlenül veszélyeztető értágulatok, érgomolyagok vagy az igen vérzékeny daganatok.


Magyarország első robotkarral működő, Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezése került abba a világszínvonalú, idegsebészeti beavatkozások elvégzését kiszolgáló hibridműtőkomplexumba, melynek átadásán a professzor hangsúlyozta: „A világon nincsen olyan idegsebészeti beavatkozás, amit mi a világ legmagasabb színvonalán ne tudnánk elvégezni.”


IMG_3361


Az orvostudomány másik forradalmian új innovációs projektje a Szegedi Tudományegyetemen a leggyakoribb daganatos megbetegedések vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztikáját megvalósító Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ létrehozása. Az SZTE és a Molekuláris Ujjlenyomat Központ Nonprofit Kft. együttműködési megállapodása alapján az egyetemen működtett centrum részeként biobankot alakítanak ki a felsőoktatási intézményben. A projekt tudományos célja, hogy a leggyakoribb rákos megbetegedések – így különösen, de nem kizárólagosan az emlő, a tüdő- és a prosztatarák – vérben hagyott molekuláris ujjlenyomatán keresztül fejleszthessék az onkológiai diagnosztikát.


További részletek: a Szegedi Egyetem Magazin 2019 számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZEM aloldaláról.


SZEM_magazin 


Szöveg: Lévay Gizella

Fotó: Bobkó Anna


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2019-i számából:

Európából Európába a legjobb hazai universitas

Ügyeletből az X-Faktorba

Szelénnel és Omega-3 zsírsavval dúsított élelmiszerek

Életmódváltás túlsúlyos gyerekeknél

Mester és tanítvány

Ösztöndíjözön a tanulásért és a munkáért

Tudomány és kikapcsolódás a Füvészkertben

Klebelsberg útja a szegedi nagytájtól a dómig

A mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan újul meg az SZTE MGK

Érték, család, kiválóság, tradíció az SZTE ÁJTK új dékánja, Görög Márta iránytűjében

Kiemelkedően fontosnak tartja az egészségmegőrzést az ÚNKP-ösztöndíjas Dinnyés Katalin

A zenei és a vizuális alkotók bölcsőhelye lesz az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

Tudományos park épül az ELI körül



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek