Bezár

SZTE Magazin

baby-lying-on-white-fur-with-brown-blanket-1973270

Szelénnel és Omega-3 zsírsavval dúsított élelmiszerek

Szelénnel és Omega-3 zsírsavval dúsított élelmiszerek

2019. november 20.
3 perc

Az egészséges gyermekvállalást és az egészséges gyermekek megszületését célozza meg az az európai uniós támogatású projekt, amelynek szakmai vezetője dr. Nagy Nikoletta, az SZTE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Orvosi Genetikai Intézet adjunktusa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A szerteágazó kutatás célja olyan, terhesség előtti, alatti és utáni szűrő- és diagnosztikus vizsgálatok kidolgozása, melyek a várandós nő és a magzat testi-lelki jólétét biztosítják, ezáltal hozzájárulnak az egészséges gyermekek születéséhez. Ennek egyik része az újszülöttkori bőrgyógyászati elváltozások szűrése. E terület eddig kevés figyelmet kapott. A kutatást dr. Csoma Zsanett, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika docense vezeti – mondta dr. Nagy Nikoletta. – A másik fő terület a genetikai rendellenességek vizsgálata. E témakörben a szegedi egyetem több karával, egységével dolgozunk együtt, ugyanis ezen betegségek szűrésének közgazdasági és társadalmi hatásaira is kíváncsiak vagyunk. A projekt szintén fontos területe a funkcionális élelmiszerek fejlesztése, amelyet az SZTE Mérnöki Kar végez dr. Szabó Balázs egyetemi docens vezetésével.


brown-pastry-with-leaves-1346216-001


A funkcionális élelmiszerekre egyre nagyobb az igény. Ezek olyan termékek, amelyek különleges táplálkozási igényeket elégítenek ki. Ebbe a körbe tartoznak az egészséges táplálkozást biztosító, valamint a különböző ételallergiákban szenvedők számára gyártott termékek is. Az SZTE MK kutatócsoportja olyan kenyereket, pékárut és kekszféléket szeretne előállítani, amelyek tartalmazzák a várandósság alatt fontos vitaminokat, ásványi anyagokat: például Omega-3 zsírsavval, szelénnel és cinkkel dúsítottak. Ezek azért fontosak, mert a terhesség alatti alacsony szelénszint kis születési súlyhoz vezethet, ahogyan hasonló hatású lehet az Omega-3 zsírsav hiánya is. Továbbá azok a kisbabák, akik megfelelő mennyiségű Omega 3-hoz jutottak az anyaméhben, nyugodtabbak, ritkábban fáznak meg, gyorsabban gyógyulnak fel betegségekből, és ellenállóbbak az allergiás megbetegedésekkel szemben is. A cink pedig – többek között – a folsav beépülését segíti, és nagy szerepe lehet a terhességi cukorbetegség megelőzésében is. A kutatás ezen része azért kiemelkedő, mert ezek a termékek előbb-utóbb a boltokba kerülhetnek, és hozzájárulnak a kismamák egészséges táplálkozásához, illetve a kisbabák egészséges táplálásához.


* A kutatások az EFOP 3.6.1 „Multidiszciplináris egészségügyi, egészségnevelési és egészségfejlesztési összefogás az egészséges gyermekvállalásért és az egészséges gyermekek megszületéséért a Dél- Alföldi régióban” című projektben valósulnak meg.


Szöveg: Antal Éva

Fotó: Illusztráció, pexels.com


További részletek: a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2019-es számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZEM aloldaláról.


szelen



További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2019-i számából:

Tudományos park épül az ELI körül

Európából Európába a legjobb hazai universitas

Világszínvonalú orvosi technika és kutatás

Ügyeletből az X-Faktorba

Életmódváltás túlsúlyos gyerekeknél

Mester és tanítvány

Ösztöndíjözön a tanulásért és a munkáért

Tudomány és kikapcsolódás a Füvészkertben

Klebelsberg útja a szegedi nagytájtól a dómig

A mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan újul meg az SZTE MGK

Érték, család, kiválóság, tradíció az SZTE ÁJTK új dékánja, Görög Márta iránytűjében

Kiemelkedően fontosnak tartja az egészségmegőrzést az ÚNKP-ösztöndíjas Dinnyés Katalin

A zenei és a vizuális alkotók bölcsőhelye lesz az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek