Bezár

Internet

2017.

1 2 3 
2017. március 24.

Bemutatták A nagypolitikától a hétköznapokig – A magyar holokauszt 70 év távlatából című tanulmánykötetet Budapesten, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

2017. március 24.

Befejeződött az európai gravitációshullám-detektor, a Virgo fejlesztése – jelentette be 2017. február 20-án az Európai Gravitációs Obszervatórium (European Gravitational Observatory, EGO).

2017. március 24.

A hatosztályos gimnáziumokban matematikából átlagosan Szingapúr eredményeit hozták a diákok, a gond az általános iskolában és a szakképzésben kezdődik - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a PISA-eredményekről az Európai Bizottság 2017. évi országjelentésről rendezett budapesti konferenciájának panelbeszélgetésén.

2017. március 23.

Az Európai Unió (EU) kríziseken keresztül fejlődik, az integráció hat évtizedes története azonban azt mutatja, hogy a nehézségeken mindig sikerült túllépni - jelentette ki az igazságügyi miniszter Szegeden.

2017. március 16.

Magyarország egyetemeinek színi társulatai találkoznak március 17-től 20-ig Szegeden. A II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) célja Szeged kulturális életének színesítése is.

2017. március 14.

Hat város kilenc középiskolájának delegációi találkoznak az Európai Parlament Modell XV. Nemzeti Ülésén. Az uniós kezdeményezésű „szerepjáték” résztvevőit 2017. március 9-15. között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola látja vendégül. A program megnyitóját államtitkár-helyettes és EP-képviselő is megtisztelte jelenlétével.

2017. március 07.

Szív- és vázizom-kutatási összefogás az alkalmazkodás, regeneráció és teljesítőképesség javítása érdekében.

2017. március 07.

Volt szegedi egyetemi hallgatók immár szakemberként állnak a jelenlegi diákok mellé annak érdekében, hogy minél jobban megismerhessék az őket érdeklő szakterületet, tisztában legyen karrierlehetőségeikkel.

2017. március 07.

Újabb fronton indul küzdelem a korai halálozás visszaszorítására Magyarországon. Ősztől elindul az országos vastagbélszűrés program, amelyre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és magyar forrásból – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a cél az, hogy 2019-ig 10 százalékkal csökkenjen a halálozások száma, ami évente 500 ember életét jelentené.

2017. március 07.

Azt eddig is tudtuk, hogy baktériumok állnak számos emberi megbetegedés mögött: különféle gyulladásokat, mint a tüdő-, a mandula-, a középfülgyulladás, különféle fertőzéseket, mint a szalmonella, vérhas, kolera, és olyan ismert betegségeket is, mint a tébécé, skarlát, tífusz – baktériumok okoznak.

2017. március 03.

Szegedi kutatók olyan alapvető mechanizmusokat térképeznek fel, amelyek a neurodegeneráció hátterében állhatnak.

2017. március 02.

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SzBK) közös gyógyszeripari kutatás-fejlesztési projekten dolgozik, nőgyógyászati és biotechnológiai témában. A tavaly év végén indult, 4,89 milliárd forint költségvetésű közös projekt 2,83 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében.

2017. március 02.

A Dél-Tiszántúl egykor legjellemzőbb növénytársulása, a pannon löszgyep fajait megőrző ötéves természetvédelmi munka kezdődik márciusban a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A 67 millió összköltségű projekt célja a Körös-Maros Nemzeti Park térségében élő veszélyeztetett, ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése. A nemzeti park területén lévő, több éve felhagyott szántókon a természetes löszgyepekhez hasonló fajkészletű és mintázatú élőhelyfoltokat alakítanak ki, a botanikus kertben szaporított őshonos növényfajok egyedeinek kitelepítésével és helyszíni magvetéssel.

2017. február 15.

Hamarosan egy teljesen környezetbarát termékkel is fűthetünk. Egy szegedi kutatócsoport évek óta azon dolgozik, hogy értékes tüzelőanyagot állítsanak elő, méghozzá szén-dioxidból.

2017. február 14.

A molekuláris gyógyászat lehetőségeit az alapkutatásoktól a betegágyig vizsgáló kiválósági központot hoznak létre uniós támogatással Szegeden. Az intézmény székhelye a lézerközpont melletti tudományos és innovációs parkban lesz, közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

2017. február 14.

A szupernóvák megfigyelése és leltározása az építkezés alatt sem szünetel. Két komoly, nyolcvan centiméter tükörátmérőjű, automatizált robottávcső épül a közeljövőben Magyarországon hatszáznyolcvanhétmillió forintból a legizgalmasabb csillagászati jelenségek megfigyelésére.

2017. február 13.

Jelenleg két hallgató végzi gyakorlatát a duális képzés keretében, a hódmezővásárhelyi Hód- Mezőgazda Zrt.-nél. Feladataikról, és a gyakorlatról beszélgettünk Földesi Lászlóval, a Hód- Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató helyettesével.

2017. február 09.

Szeged - Közös történelmi gyökerek, színvonalas képzés, kellemes időjárás - ilyen okokat soroltak a külföldi diákok, ami miatt a szegedi egyetemet választották. A második félévben 174-en kezdik meg tanulmányaikat az Erasmus-programban - tegnap ismerkedtek a karok kínálatával.

2017. február 09.

A tumorközpontban a kutatók azt vizsgálják a daganatmintákban, hogy mi váltja ki a rákos sejtek elszaporodását. A másfél milliárd forintos uniós támogatású program eredményeként korábban felfedezhető lehet majd a daganat – mondta Haracska Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

2017. február 09.

Nemcsak úgy általában a rákhalálozásban járunk az élen az európai országok között, hanem a lakosságszámhoz viszonyítva a szájüregi rákok előfordulásában is. Az elmúlt 32 év alatt csaknem a négyszeresére nőtt a fej-nyak területen keletkezett daganatok miatt elhunytak száma. Ennek a betegségcsoportnak nem jók a kilátásai: ha nem fedezik fel idejében, nehezen műthető, megfelelő orvosi ellátás esetén is csak mintegy 50 százalékos az ötéves túlélés.

2017. február 07.

Az MTA CSFK és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati sikere hozzásegíti a magyar kutatókat a világűr hatalmas energiájú és igen gyors folyamatainak – szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások – vizsgálatához. A két új, 80 cm tükörátmérőjű, automatizált távcső nemcsak itthon, de a régióban is komoly fejlesztésnek számít.

2017. február 06.

Február 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások az egyetemekre, főiskolákra. A Szegedi Tudományegyetemen ezért a jelentkezés finisében még egy utolsó nyílt napot tartottak szombaton, ahol a diákok tájékozódhatnak a hallgatói életről, a nyelvtanulási és sportolási lehetőségekről, a külföldi ösztöndíjakról és a kulturális kínálatról is. Akik ott voltak, az online jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kaptak.

2017. február 05.

A világszerte erdőpusztulásokat és fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden – közölte a konzorciumvezető Soproni Egyetem az MTI-vel.

2017. február 03.

Három új kurzussal segíti a tanulási nehézséggel küzdő egyetemistákat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi életvezetési tanácsadó központja, az ingyenes képzések fejlesztik a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeit, növelik a tanulási hatékonyságot és az önbizalmat - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

2017. február 01.

Változatos programokat kínál a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális irodája és több művészeti csoportja az egyetem és a város polgárainak.

2017. január 24.

Kilenc évre szóló megbízatása február elsején kezdődik. Paczolay Péter korábban az Alkotmánybíróság elnöke volt, a Köztársasági Elnöki Hivatalt is vezette, a Szegedi Tudományegyetem professzora, jelenleg római nagykövet.

2017. január 23.

Új kutatólaboratóriumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Őssejteket és szöveteket tenyésztenek laboratóriumi körülmények között, így már nem kell a beteg emberek vagy állatok szöveteit felhasználni a vizsgálatokra. Minderre 180 millió forint támogatást nyert az egyetem.

2017. január 20.

A hatalmas érdeklődés ellenére is kulturáltan megfértek a diákok a Hungexpo területén tartott oktatási börzén, ahol az egyetemek informatív, sokszor látványos bemutatkozása mellett jó szórakozási lehetőségekből sincs hiány.

2017. január 20.

A szervezők várják a kis és nagy diákokat - különösen a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat - és minden fizika iránt érdeklődő látogatót.

2017. január 18.

A helyes újraélesztés technikájáról készítettek oktató videót a szegedi sürgősségi osztályon dolgozók. A kisfilm jelnyelvi tolmács segítségével a hallássérülteknek is próbál segíteni, de bemutatják a félautomata defibrillátor használatát is.

2017. január 14.

A Szegedi Tudományegyetem összes kara képviselteti magát a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet január 19-21. között rendeznek Budapesten.

2017. január 12.

A tudósok a szájüregi rák és a fogágyi gyulladások korai felismerését kutatják Szegeden.

2017. január 12.

Stratégiai megállapodás aláírásával erősítette meg eddigi együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és az online mérőműszereket gyártó és forgalmazó Hobré Instruments BV. A kibővített kooperáció célja, hogy a partnerek kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, közös kutatás-fejlesztési projekteket indítsanak. A holland vállalat emellett támogatja az SZTE tehetséggondozási törekvéseit és részt vesz a duális képzésben is.

2017. január 12.

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben – tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. január 12.

Február 15-ig jelentkezhettek a 2017-es felsőoktatási felvételire. Új cikksorozatunkban megnézzük, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. 7. rész: Szegedi Tudományegyetem.

2017. január 09.

440 millió forintot kapott a Szegedi Tudományegyetem az anyagcserezavarral összefüggő betegségek vizsgálatára. A kutatás során többek között azt tanulmányozzák majd, hogy mik lehetnek a szívelégtelenség kiváltó okai, és milyen folyamatok vezetnek szívkárosodáshoz.

2017. január 05.

Tavaly év végén immár 28. alkalommal adták át a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése. A díjalapító célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények népszerűsítése – az elismerést napjainkig 207-en vehették át. Az ünnepséget a Parlamentben tartották.

2017. január 05.

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben - tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

2017. január 03.

A megfelelő eszközt igyekeznek kiválasztani a folyékony táplálék elszállításához két hangyafaj egyedei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak kísérletei szerint, melyek eredményeiről az Animal Behaviour című folyóirat januári számában számoltak be.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek