Bezár

Internet

Ismét megrendezik a Fizika napját Szegeden

Ismét megrendezik a Fizika napját Szegeden

2017. január 20.
2 perc

A szervezők várják a kis és nagy diákokat - különösen a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat - és minden fizika iránt érdeklődő látogatót.

Szalai Tamás, az SZTE Fizikai Intézet közkapcsolati felelőse a várható programokról az egyetem közleményében kifejtette, az idei Fizika napján – a korábbi évekhez hasonlóan – gazdag és izgalmas programcsomagot kínálnak az odalátogatóknak. 9-14 óra között folyamatosan, mintegy 15 standon mutatnak be látványos és többségében kipróbálható kísérleteket, szimulációkat, legyen szó színes optikai jelenségekről, okostelefonos mérésekről, a kvantumfizika rejtélyeiről, vagy elektrosztatikus „villámshow-ról”.


Szavai szerint a vendégeket „klasszikus” bemutató előadással is várják, amelynek keretében az egyetem rektora, Szabó Gábor mutatja be kedvenc kísérleteit. Nem maradnak program nélkül a világűr szerelmesei sem: Szatmáry Károly „Élet keresése az Univerzumban” címmel tart előadást, míg a folyosói standokon többek között a csillagrobbanások, gravitációs hullámok és fekete lyukak világába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Szintén kiemelt téma lesz a fizika és az élettudományok kapcsolata: az egyetemi kutatások mellett az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai is mutatnak érdekességeket a mikrovilág titkaiból, a „Fény és Élet” témakörben pedig interaktív biofizikai foglalkozásokon is részt vehetnek a látogatók – idézi a közlemény a szakembert.

A folyamatos bemutatók mellett turnusos formában megvalósuló programokon is lesz lehetőség részt venni. A nagy intenzitású lézerlaboratórium kisebb csoportokban fogadja majd a látogatókat, míg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar udvarán tavaly felállított, monumentális (11 m magas) légnyomásmérő eszköz, az úgynevezett Torricelli-cső működés közbeni megtekintésére két turnusban lesz lehetőség.


A rendezvény kiemelt célja, hogy kedvet ébresszenek a fiatalokban a természettudományok, a fizika, és az ezeken a területeken végezhető felsőfokú tanulmányok iránt. Utóbbi témában a legfontosabb motiváció az szokott lenni, hogy az így megszerezhető tudással milyen eséllyel léphet valaki a munkaerőpiac színpadára.

Ennek megfelelő bemutatására különböző területeken dolgozó egykori diplomásaikat hívták meg, hogy meséljenek az érdeklődőknek saját példáikról. Lesz velük Junior Príma díjas kvantumfizikus, orvosi képalkotó berendezéseket fejlesztő cég munkatársa, illetve fizikusként a pénzügyi szférában dolgozó fiatal szakember is. Cégek is elfogadták meghívásukat: az ELI-ALPS Kft. és a Hobré Laser Technology Kft. egyaránt bemutatja majd standjaikon a karrierlehetőségeket és az egyetemmel való együttműködésüket.

A közlemény szerint a szombati nap kiváló lehetőséget nyújthat a továbbtanulás iránt érdeklődő diákoknak, illetve szüleiknek és tanáraiknak, hogy kötetlen formában tájékozódjanak a felvételiről, az egyetemi képzésekről és a diplomaszerzést követő lehetőségekről.


Link: hirado.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek