Bezár

Internet

A helyed keresed? - Az Educatio kiállításon jártunk

A helyed keresed? - Az Educatio kiállításon jártunk

2017. január 20.
2 perc

A hatalmas érdeklődés ellenére is kulturáltan megfértek a diákok a Hungexpo területén tartott oktatási börzén, ahol az egyetemek informatív, sokszor látványos bemutatkozása mellett jó szórakozási lehetőségekből sincs hiány.

A valaha volt legnagyobb területű Educatio kiállítását nyitotta meg az Oktatási Hivatal a Hungexpo G csarnokában, ami tekintettel a több ezer középiskolás érdeklődőre teljesen indokolt volt - főleg a tavalyi baki után, ami hatalmas sorban állást és tumultust is eredményezett. A beengedéssel semmi gondja nem akadt a diákoknak, sem regisztrációra sem karszalagra nem volt szükség, így egyből birtokba vehették a területet. Igazán nagy tömeg a talán csak az hiányzási igazolásokat adó pultoknál alakult ki, de az élelmesebbek ezek begyűjtését csak későbbre hagyták, miután megnézték a főiskolák és az egyetemek képzési kínálatát.


Az intézmények többsége igyekszik lenyűgözni a potenciális jelentkezőket: élő vagy kitömött állatokkal, fegyverekkel, szimulátorokkal, artistákkal és egyedi díszítésű frissen főtt kávéval is előrukkoltak, hogy csak párat említsünk. A legízlésesebb standja személyes megítélésem szerint a Budapesti Metropolitan Egyetemnek volt, de említést érdemel a Pallasz Athéné Egyetem is, amely az MNB és a Mercedes támogatásával a legnagyobb standot alakította ki hallgatói tervezésű autóval és versenyszimulátorral, közvetlenül a színpad mellett. Szomszédságában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sem küzdött helyhiánnyal - ilyen sok ülő katonát amúgy ritkán láthat az ember.


A leghatékonyabb standjai a legnépszerűbb, hallgató létszámban legnagyobb egyetemeknek voltak. Ezeknél nagy showra ne számítsatok - talán nem is ezért mentek -, hiszen a legjobbaknál a képzési kínálatuk nyújtja az igazi reklámot. A PTE és az ELTE közvetlen szomszédsága miatt akadt egy kisebb forgalmi dugó, de rendkívül hatékonyan tudták tájékoztatni a hallgatókat, alig kellett néhány percet várni egy-egy karnál a segítőkre, de említhettük volna az SZTE-t, a DE-t vagy a BME-t is.


Ezekre mindenképp érdemes rákérdeznetek

  • Milyen állásokat vállalhattok az elvégzett szakkal?
  • Milyen felvételi követelményeket kell teljesíteni? (emelt érettségi, nyelvvizsga, alkalmassági, pontszám)
  • Milyen specializációs vagy szakirányos lehetőségek vannak?
  • Milyen gyakorlati kötelességek vagy lehetőségek vannak?
  • Milyen ösztöndíjak igényelhetők vagy szerezhetők meg?
  • Milyen a kollégiumi helyzet?
  • Milyen a hallgatói élet, mennyire közvetlenek a tanárok?

A nap során folyamatosan tájékoztató előadásokat tartanak nektek a színpadnál és néhány elkülönített résznél, így a jelentkezési folyamat fontos részleteiről, a diákhitel igényléséről vagy a megszerezhető ösztöndíjakról is hasznos információkhoz juthattok, de a hallgatói életet könnyítő megoldásokról, álláskeresésről és hallgatói szolgáltatásokról is sok szó esik - kár lenne kihagyni.


Link: eduline.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek