Bezár

Internet

Népbetegség lett a szájüregi daganat

Népbetegség lett a szájüregi daganat

2017. március 07.
3 perc

Azt eddig is tudtuk, hogy baktériumok állnak számos emberi megbetegedés mögött: különféle gyulladásokat, mint a tüdő-, a mandula-, a középfülgyulladás, különféle fertőzéseket, mint a szalmonella, vérhas, kolera, és olyan ismert betegségeket is, mint a tébécé, skarlát, tífusz – baktériumok okoznak.

Azt azonban kevesen gondolnák, hogy daganatos elváltozásokért is felelősek lehetnek. Debreceni és szegedi kutatók most ezt igyekeznek bebizonyítani, és megkísérlik azonosítani azokat a mikróbákat, amelyek megbetegítenek.


A program vezetője, Minárovits János, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának professzora azt mondta: a fogágygyulladás és a szájüregi daganatok járványszerűen terjednek, népbetegségnek tekinthetők. A szájüregi daganatok a hatodik leggyakoribb ráktípusnak számítanak a világon, évente 500 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Európában Magyarországon a legmagasabb a szájüregi betegségek előfordulása és az ebből fakadó halálozás is, pedig ha időben orvoshoz kerül a beteg, gyógyítható lenne.
„Éppen ezért kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét, ez ugyanis jelenleg öt év távlatában csak ötven százalék – mondta el Minárovits János. – A figyelmeztető tüneteket tükör segítségével fel lehet fedezni, és érdemes évente legalább egyszer fogorvoshoz menni. Rizikófaktor a HPV-fertőzés, a dohányzás, az alkoholizmus, a huzamos ideig tartó gyulladás a szájban, a rossz fogak és az elhanyagolt szájhigiéné, valamint a túlzott cukorfogyasztás is. Ha bármi olyan elváltozást, fekélyt, vérzést, csomót tapasztalunk a szájüregben, torokban, nyelven, ami korábban nem volt, meg kell nézetni. Ezeket a tüneteket természetesen nemcsak daganatos megbetegedés, hanem gyulladás, fertőzés is okozhatja, ám jelentkezésük esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.”


A Szegedi Egyetem, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával, és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával most 690 millió forint uniós és hazai támogatással egy négyéves programot indított azért, hogy molekuláris módszerekkel vizsgálja a szájüregi baktériumközösségek összetételét. Ez egy igen változatos összetételű flóra, több mint hétszázféle mikróba van az emberi szájban. Ezeknek a felét tudják jelenleg azonosítani. A magyar kutatók azon dolgoznak, hogy minél többről kiderüljön, milyen szerepet játszik a fogínygyulladás és a daganatok képződésében. Az már kiderült, a dohányzás, a rossz szájhigiéné, a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása megváltoztathatja az említett baktériumközösségeket, ez pedig összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával. Most rengeteg beteg nyálmintáját elemzik, azonosítják a bennük lévő mikróbákat, hogy felismerjék közülük a bajt okozókat. Biomarkereket akarnak meghatározni, mert ha ez sikerül, onnantól gyors tesztekkel elég célirányosan azokat keresni, ami lerövidítheti a szájüregi daganatos elváltozások korai diagnosztizálását. Fábos Erika

Figyeljen a jelekre: évente 1700-an halnak bele


-Fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben
-Fájdalmas vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban
-Gyanús fehér vagy vörös elszíneződés a nyelven, szájüregben
-Csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájban vagy a torokban
-Fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés
-Zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban
-Szokatlan vagy intenzív ínyvérzés


Többkilónyi jó baktérium él velünk
Baktériumból, azaz egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusból tízszer annyi van a testünkben, mint emberi sejt.

A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található.
Nagyobb részük ártalmatlan vagy egyenesen hasznos, szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a jelenlétük: segítik az emésztést, szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében, részt vesznek az immunanyagok termelésében. Immunrendszerünknek fontos részét képezi az a baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, javarészt a vastagbél területén helyezkedik el.


Link: teol.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek