SZTE Info

Ingyenes képzés indul a Szegedi Tudományegyetemen

Három új kurzussal segíti a tanulási nehézséggel küzdő egyetemistákat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi életvezetési tanácsadó központja, az ingyenes képzések fejlesztik a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeit, növelik a tanulási hatékonyságot és az önbizalmat - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZTE-n több mint száz súlyos tanulási zavarral küzdő hallgató és ennél jóval több enyhébb fokú tanulási nehézséggel és egyéb pszichés fejlődési zavarral diagnosztizált fiatal tanul. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kiemelt feladata a speciális képzési igényű hallgatók segítése, tanulmányaikat - a többi között - képzésekkel, személyes és online, valamint karriertanácsadással, személyi segítővel és egyéb szolgáltatásokkal támogatják.


Az Építs versenyelőnyt a diszlexiából! csoportos kurzus célja, hogy a résztvevők felfedezzék erősségeiket, tudatosan alakítsanak ki támogató szokásokat, rutinokat és együttműködéseket, erősödjön az önbizalmuk, valamint fejlesszék reflexiós és önreflexiós készségüket. A kurzus mellett a központ országosan is egyedülálló speciális nyelvtanfolyamokat szervez diszlexiás hallgatók számára az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézettel együttműködve.

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként az SZTE hirdetett zsonglőrködést kurzusként a speciális képzési igényű hallgatók számára. Az eszközös képességfejlesztő tréning a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeinek fejlesztésére irányul, célja a tanulási hatékonyság fokozása, a kudarcélmények és stresszhatások oldása, a sikerorientáció kialakulásának segítése. A különleges mozgásforma fejleszti az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését és javítja a koncentrációs képességet. A rendszeres zsonglőrködéssel fejlődik a vizuális feldolgozás, a mozgásirányítás, a ritmusérzék. A képzési tematikának megfelelően a hallgatók öt zsonglőreszközzel ismerkednek meg.


A hallgatók tanulási hatékonyságát növeli egy négy alkalomból álló kurzus. A képzés célja a diákok tanuláshoz való viszonyának pozitív irányú megváltoztatása, a tanulási szokások formálása, alapképességek fejlesztése, saját hatékony módszerek kialakítása. A kurzusokon figyelem-, emlékezet- és gondolkodásfejlesztéssel, számítógépes olvasásfejlesztéssel és a tanulás hatékony stratégiáival is foglalkoznak - áll a közleményben.


Link: eduline.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *