Bezár

Internet

2019.

1 2 3 4 5 (6)> (8)>| 
2019. szeptember 07.
1 perc

Magyarország jelenének és jövőjének sikerében minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásoknak és innovációnak - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton Szegeden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén. A miniszter beszédében kiemelte, hogy az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg - emlékeztetett Palkovics László, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását. Rovó László rektor elmondta, hogy az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

2019. szeptember 05.
2 perc

Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai pilot program indul, amelynek keretében 34 vidéki iskolában mintegy ezer diák kap hozzáférést az ajánlott és kötelező olvasmányok mellett a kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárhoz.

2019. szeptember 04.
1 perc

Több mint 120 középiskolás, pályaválasztás előtt álló diák érkezett Hódmezővásárhelyről és a környező településekről a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára, hogy megismerkedjen a mezőgazdaság high-tech oldalával és a startupok világával, valamint a csapatmunka előnyeivel.

2019. szeptember 04.
2 perc

Az olasz lánynak a saját egyeteme ajánlotta a szegedi universitast, azért mert itt sok gyakorlati tapasztalatot is szerezhet orvostan-hallgatóként.

2019. szeptember 04.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

2019. szeptember 04.
2 perc

Mintegy 400 programmal várja szeptember 27-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem a kutatási eredmények, a tudomány iránt érdeklődőket. Ezen az éjszakán a hagyományoknak megfelelően más napokon nem látogatható laborok, terek nyílnak meg az érdeklődők előtt. A szegedi egyetem 11 karának 500 kutatója, oktatója és hallgatója mutatja be tudományterületét. Minden program ingyenes.

2019. szeptember 04.
2 perc

Az idén összesen 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, közülük több mint 1150 új külföldi hallgató. A legtöbben, mintegy 480-an, az Általános Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire iratkoztak be.

2019. szeptember 04.
2 perc

Hivatalosan is elindul a Szegedi Tudományegyetem Táncsics Mihály Gimnáziumba kihelyezett gépészmérnöki képzése, melyet szeptember 4-én jelentett be Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere, Bojtor István, alpolgármester és dr. Blahó János, az intézmény igazgatója. A képzés első évfolyamára mintegy 45-en jelentkeztek.

2019. szeptember 04.
1 perc

Az orvosegyetemek közötti együttműködésről, orvosi továbbképzésről és a népegészségügyi területet érintően írt alá megállapodást Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter kedden Budapesten.

2019. augusztus 18.
1 perc

Mérsékeltnek nevezhető az egészségügyi szakdolgozói hiány Csongrád megyében. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Rádió 88-nak elmondta: tulajdonképpen Szegeden az orvosképzésnek köszönhetően van utánpótlás, illetve kutatások is zajlanak. A megyében koncentráltan töltik be a munkahelyeket az egészségügyi szakdolgozók, de az elvándorlás itt is tapasztalható.

2019. augusztus 18.
2 perc

Az augusztus 4-11. között Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel jöhetett haza.

2019. augusztus 16.
1 perc

Öt magyarországi egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb listájára, amelynek elkészítéséhez több mint 1800 felsőoktatási intézmény vizsgáltak meg a szakemberek, és a legjobb ezret rangsorolták. A magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a legjobb helyen.

2019. augusztus 16.
2 perc

Tizennyolc olyan személy kapott kitüntetést pénteken a fővárosban megrendezett központi ünnepségeken, aki Csongrád megyében él, vagy egykor itt dolgozott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium is elismerésben részesítette a kiemelkedő szakembereket.

2019. augusztus 16.
2 perc

A legfiatalabb és az első női vezető a szegedi jogi kar történetében Görög Márta. Az SZTE ÁJTK új dékánjának célja egy 21. századi intézmény kialakítása, valamint a külföldi hallgatók számának növelése.

2019. augusztus 16.
1 perc

A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll az intézmény.

2019. augusztus 14.
2 perc

Magyar sikerekkel zárult a Keszthelyen megrendezett Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia.

2019. augusztus 14.
1 perc

Csütörtökön délután tartják Péter László irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Tiszatáj folyóirat alapító-névadó szerkesztője temetését a szeged-szőregi temetőben.

2019. augusztus 14.
1 perc

Megállíthatatlanul terjed az agrár-digitalizáció. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara szerint 10 éven belül a piaci viszonyok között működő mezőgazdasági vállalkozások többségében adatalapú, tudásvezérelt precíziós gazdálkodást folytatnak majd. Az iskola azoknak kíván segíteni, akik tudatos alakítói akarnak lenni ennek a folyamatnak. Képzésükben a fő hangsúlyt a drónos monitoringra helyezik, ami várhatóan a leggyorsabb fejlődés előtt áll a precíziós mezőgazdaságon belül.

2019. augusztus 06.
1 perc

Ketyeg az óra a felsőoktatási felvételiről lemaradóknak. A Szegedi Tudományegyetem több mint 180 képzésen hirdetett pótfelvételit. Csak a gépészmérnöki képzésen lehet már állami ösztöndíjas helyre felvételt nyerni.

2019. augusztus 05.
2 perc

A szén-dioxid hasznosítására dolgoztak alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói együttműködve a ThalesNano Zrt. mérnökeivel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

2019. augusztus 05.
2 perc

A magyar kutató célja az eszközzel, hogy egy másodpercen belül leálljon az epilepsziás roham, és helyreálljon a normális agyműködés.

2019. augusztus 05.
1 perc

Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kisdiákjai nyerték meg Dániában a World Robot Olympiad egyik világdöntőjét, a legfiatalabbak számára kiírt Open Elementary kategóriában lettek különdíjasak. A magyar küldöttség kiemelkedően jól teljesített, úgy tudjuk, hogy a 7 csapat mindegyike az első 10-ben végzett.

2019. augusztus 05.
1 perc

Több mint félszáz hellyel lépett előrébb a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, így e lista szerint is az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 2019/2020-as listáján.

2019. augusztus 03.
2 perc

Érdemes meggyőződni arról, mielőtt strandolni megyünk, hogy nincs-e valamilyen fertőző bőrbetegségünk, amit sokan elkaphatnak. A leggyakrabban a szemölcsöt gyűjtik be a páciensek Csoma Zsanett bőrgyógyász szerint. A papucsot ne felejtsük otthon!

2019. augusztus 03.
2 perc

2019. augusztus 1-jétől újabb három évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. A több milliárd forint nagyságrendben megvalósuló egyetemi fejlesztések folytatódnak, így a Szegedi Tudományegyetem továbbra is méltó helye a világszínvonalú oktató, kutató és gyógyító munkának.

2019. augusztus 02.
5 perc

Az önköltséges képzésre bejutó hallgatóknak sem kell feltétlenül minden félévben kifizetniük a több százezer forintos díjakat, két szemeszter után ugyanis van lehetőség átkerülni állami támogatású szakra, sőt sok egyetem saját pályázatokkal, intézményi vagy vállalati ösztöndíjakkal próbálja csökkenteni a fizetős diákok terheit. Lapunk összeállításából kiderül: a legjobb tanulóktól néhol az önköltség felét vagy egészét is átvállalják, de művészeti, sport- vagy tehetséggondozó támogatásokat is százezres mértékben gyűjthetnek be a fiatalok. Néhány ingyenes hely azért a pótfelvételin is akad.

2019. július 31.
2 perc

Gyermekkoromban a szüleim mind-össze két dologra használták a szódabikarbónát: anyám sütésre, apám meg a gyomorégése enyhítésére. Ehhez képest mára kiderül, hogy a nátrium-hidrogén-karbonát tulajdonképpen egy csodaszer, csak ezt eddig eltitkolták előttünk. Vagy mégsem?