Bezár

Internet

Görög Márta szeret közösségben dolgozni és közösséget építeni, először lett női vezetője az SZTE jogi karának

Görög Márta szeret közösségben dolgozni és közösséget építeni, először lett női vezetője az SZTE jogi karának

2019. augusztus 16.
2 perc

A legfiatalabb és az első női vezető a szegedi jogi kar történetében Görög Márta. Az SZTE ÁJTK új dékánjának célja egy 21. századi intézmény kialakítása, valamint a külföldi hallgatók számának növelése.

Július elsejétől új dékánja van a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának. Az új vezető sok mindenben „leg"-nek mondhatja magát: ő az első női vezető, nagy valószínűséggel a legfiatalabb dékán, és a legfiatalabb professzori kinevezést kapott nő is a jogi karon. Megtudtuk, Kiskunfélegyházán nőtt fel, matematika–fizika fakultációs volt a gimnáziumban, sokáig orvos akart lenni, ám később ezt az elképzelését elvetette. Úgy fogalmazott már az első napokon magával ragadta a jog szépsége, belső logikája. Elsőévesként elkezdett nyaranta, majd később a szorgalmi időszakban is gyakornokként dolgozni, mindezek mellett köztársasági ösztöndíjas volt, tudományos munkát végzett. – Az öt év alatt végig ügyvédnek készültem, ám 1998-ban felajánlott az akkori dékán egy doktorandusz állást. 21 éve történt ez, azóta az egyetem számos területén megfordultam már, ezek mind támogatták a fejlődésemet – magyarázta.


Görög Márta 2005 óta vezeti az SZTE Alma Matert, majd az Akadémia kiváló ösztöndíjasai között Bolyai Klubot hozott létre; az ország magánjogászainak az egyesületét vezette elnökként az elmúlt három ciklusban. 2016 óta a kar Civilisztikai Tudományok Intézetének vezetője, emellett az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság tudományos titkára. A beszélgetés során többször is hangsúlyozta, szeret közösségben dolgozni, közösséget építeni, dékánként is ez az elsődleges célja. – Egy olyan 21. századi jogi kart szeretnék kialakítani, amely a digitalizációra, a technológia gyors változására, a demográfiai változásokra, mint nemzetközi trendekre reagálva építkezik a kar kiválóságára. A fejlesztési koncepció érinti mind a kutatást, mind pedig az oktatást. Olyan komplex, tudományterületeken átívelő kérdésekkel is foglalkozunk, mint például a mesterséges intelligencia, a tudástranszfer, s az egyes kutatási területeken elért eredményeinket kívánjuk az oktatás keretében hallgatóinkkal megosztani. – fogalmazott Görög Márta.

Emellett nemzetközi láthatóságukat is fejlesztené, vagyis a külföldi hallgatók számának növelése is céljuk. Mindehhez szervezetfejlesztési és infrastrukturális változásokra van szükség. Utóbbit nagy valószínűséggel jövőre kezdik, pályázati forrásból teljesen felújítják a kar épületét.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek