Bezár

Internet

Palkovics: 60 milliárd forintból kutathat a Szegedi Tudományegyetem 2017-2021 között

Palkovics: 60 milliárd forintból kutathat a Szegedi Tudományegyetem 2017-2021 között

2019. szeptember 07.
1 perc

Magyarország jelenének és jövőjének sikerében minden eddiginél fontosabb szerep jut a kutatásoknak és innovációnak - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton Szegeden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén. A miniszter beszédében kiemelte, hogy az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg - emlékeztetett Palkovics László, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását. Rovó László rektor elmondta, hogy az új tanévben mintegy 7700 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n, ezzel Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye jelentősen növelni tudta hallgatói létszámát.

Palkovics László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén azt mondta, a 21. században tapasztalható minden eddigieknél gyorsabb fejlődés különösen az ipar és a technológia területén teremt új kihívásokat.


A kormány elkötelezett az iránt, hogy az ország kellő módon és időben felkészüljön a jövőre.


2010-ben a segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom kialakítását tűzte ki célul, ennek eredményeként ma 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, a munkanélküliség pedig 3,5 százalék alá csökkent, ami a legkedvezőbb adat a rendszerváltás óta - hangsúlyozta a miniszter.


A gazdasági eredmények tették lehetővé a felsőoktatási rendszer megerősítését. A megörökölt alacsony hatékonyságú, a munkaerőpiaci igényektől eltávolodó felsőoktatási rendszer átalakítása során sikerült az autonómia megerősítése mellett stabilizálni az intézmények gazdálkodását. Jelenleg a feladata az oktatási és kutatási minőség további javítása, a tudományegyetemek nemzetközi versenyképességének erősítése - mondta a miniszter.


Az SZTE 2017 és 2021 között 60 milliárd forintos támogatásból csaknem száz kutatási, fejlesztési és innovációs célú projektet kezdett meg - emlékeztetett Palkovics László, kiemelve ezek közül a szegedi science park kialakítását.


Link: origo.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek