Bezár

SZTEhírek

Legújabb híreink

|<(1) <(1) 2 3 4 5 6 (7)> (18)>| 

Füveszkert

2023. szeptember 14.
2 perc

Különleges programnak ad otthont 2023. szeptember 17-én 10:00 és 16:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje – rovarfogó és egzotikus növények működését figyelhetik meg az érdeklődők egy mikroszkópon keresztül.

20230829_161458

2023. szeptember 08.
4 perc

Az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat történetei idén a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében születtek. A több mint 1500 beküldött pályamű közül Monostori Andrásnak, az SZTE volt hallgatójának Hidropónia című novellája is nyertesként került ki a város és az ország legforgalmasabb busz- és villamosmegállóinak plakátfelületeire.

Japan Prize

2023. szeptember 08.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódik a Gyulán ötödik alkalommal megrendezendő Japán nap programjába. Az mRNS-kutató Karikó Katalin, az SZTE professzora munkásságának Japánhoz kötődő részleteit, díjait is megismerhetik az érdeklődők a gyulai Magyar – Japán Kulturális Egyesület és a városi önkormányzat 2023. szeptember 9-i rendezvényén, a Vigadóban. E napon az SZTE japán orvostanhallgatóinak egy csoportja is Gyulára látogat.

HLP_nyito

2023. szeptember 08.
3 perc

Augusztus 30-án sajtótájékoztatót tartott Benkő Imola Orsolya, a társulat művészeti vezetője, az SZTE oktatója, és Szilágyi Szabolcs színész, szervező. A következő évad nem lesz szokványos, elsősorban a színházi nevelésen a hangsúly.

Hatvany

2023. szeptember 12.
2 perc

Különleges programmal kezdi a 2023/24-es tanév őszi félévét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – az épület 2023. szeptember 13-tól egészen október 11-ig Hatvany Viktória festőművész, az SZTE ÁJTK alumnája festményeinek ad otthont. A kiállítást Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja nyitja meg.

Spira Eszter Mirjam

2023. szeptember 07.
6 perc

Spira Eszter Mirjammal beszélgettünk a közelmúltban megjelent második könyve kapcsán, amely az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg Találkozzunk a Csillagok völgyében címmel. Eszter mesélt írásról, anyaságról, egyetemi emlékeiről és a nagyon aktuális Barbie című filmet sem hagyhattuk ki, hiszen Eszter ízig-vérig mai nő.

Mentorhalo

2023. szeptember 07.
2 perc

Kilenc előadásból áll a Mentor(h)áló őszi programsorozata, amely szeptember 7-től december 12-ig tart Szegeden, az IH Rendezvényközpontban. Olyan népszerű előadókat hallgathat meg a közönség, mint például Görög Ibolya protokoll szakértő, Kepes András író vagy Dr. Bánki György pszichiáter.

hamar_zsolt

2023. szeptember 07.
1 perc

Szeptember 1-től a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának docenseként folytatja a munkáját Hamar Zsolt, a Morvai Filharmonikusok vezető karmestere.

geocamp_dron

2023. szeptember 07.
4 perc

A földrajz nemcsak színes, érdekes, de gyakorlatban is használható tudást ad. A geográfus szakma műhelytitkaival is megismerkedő SZTE Geocamp 2023 résztvevői a terepen, a laborban, az előadások és az elemzések során is megbizonyosodhattak erről. Földrajzos szemléletmód, geográfus szakemberek nélkül nem tervezhető a fenntartható jövő! - vallják az SZTE GEOCAMP-tábor résztvevői.

specialis_sejtterapiaval_gyugyulhatnak_a_betegek_szegeden

2023. szeptember 06.
1 perc

Egy 1,354 milliárd forintos összköltségvetésű projektben őssejt alapú hepatociták kutatása zajlik a Szegedi Tudományegyetem részvételével a SOLVO Biotechnológiai Zrt. által vezetett konzorciumban.

zenekar_benti

2023. szeptember 06.
1 perc

A Szegedi Nemzeti Színház ad otthont a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny döntőjének szeptember 10-én 19 órától. A nagyszabású eseménynek a Szegedi Tudományegyetem polgárai is részesei lehetnek: szeptember 6-tól a színház Stefánia 6. alatti jegyirodájában igényelhetnek páros belépőjegyet a nem mindennapi zenei élményre.

FANUC_2023

2023. szeptember 05.
2 perc

Az idei évben először a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát a FANUC Olimpia Robotikai Versenyen. A két csapat tagjait, az SZTE Mérnöki Kar mechatronikai mérnök szakos hallgatóit a versenyről és a felkészülésről kérdeztük.

SZTE_gyakornoki_program

2023. szeptember 05.
3 perc

Valós projektek, gyakorlati ismeretek - egy izgalmas félév kezdete. Az őszi félévben rekordszámú pozícióval várnak az egyetemi egységek és civil szervezetek. Jelentkezz minél hamarabb az SZTE Karrier Iroda alternatív gyakornoki programjába.

IMG_8214

2023. szeptember 04.
2 perc

Megkezdődött a beiratkozás hete a Szegedi Tudományegyetemen. A 2023-as felvételi eljárásban harminc százalékkal növelte az SZTE a hallgatói létszámát, így idén is rengetegen érkeztek a Beiratkozási Gólya Napokra a József Attila Tanulmányi és Információs Központba (JATIK), ahol számos érdekesség várja az új hallgatókat szeptember 4. és 8. között.

Az ELI ALPS 7. tanártovábbképzési napjának résztvevői

2023. szeptember 04.
15 perc

Az ELI ALPS lézeres kutatóintézet 2017 óta 7. alkalommal rendezte meg továbbképzését a természettudományokat tanító középiskolai tanárok számára. Az egynapos program célja idén is az volt, hogy a pályán lévő pedagógusok ismereteit új technológiák, kutatási irányok és eredmények bemutatásával egészítsék ki, valamint az „új fizika” kísérleti és modellezési szemléletével inspirálják a tanári gondolkodást.

karrierepites

2023. szeptember 01.
1 perc

2023. szeptember 4-16. között teljesíthető a jövőbeni munkaerőpiaci elhelyezkedés sikerét és a felsőoktatásban megszerzett tudás jövőállóságát támogató „Karrierépítés összegyetemi kurzus”.

Dr. Sárközy Márta

2023. szeptember 04.
4 perc

A krónikus veseelégtelenség következtében valamint a különféle onkológiai kezelések krónikus mellékhatásaként létrejött szívelégtelenség illetve kardiális fibrózis molekuláris mechanizmusait vizsgálja, valamint e kóros folyamatok megelőzésére és/vagy kezelésére alkalmas új szereket illetve már más indikációban forgalomban lévő gyógyszereket tesztel Dr. Sárközy Márta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Kórélettani Intézet Kardiovaszkuláris Kutatócsoportjának kutatója, friss Bolyai-ösztöndíjasként.

IMG_7965

2023. szeptember 01.
3 perc

Jubileumhoz érkezett a „Sapiens Ubique Civis – PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity” című konferencia. Az antikvitás ifjú kutatói már tizedik alkalommal találkoznak a Szegedi Tudományegyetemen. A 2023. augusztus 30. és szeptember 1. közötti program főszervezőjét, Nagyillés Jánost, az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék docensét kérdeztük az eseményről.

fenntarthatosag_kurzus

2023. szeptember 01.
2 perc

A 2023/2024-es tanév első félévében is meghirdeti közös kurzusait a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem

ageneralistalizmanja

2023. augusztus 30.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Lemma_csapatkep_nyito

2023. augusztus 29.
2 perc

Matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes gimnazistáknak szervezett tábort a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Az ötnapos program során a fiatalok 22 szakmai előadást hallgattak végig, majd délután és este szervezett szabadidős programokon vettek részt. A táborba 28 gimnazista diák érkezett, akik a végére rengeteg pozitív szakmai és közösségi élménnyel távoztak. A helyszínt a szegedi Eötvös Loránd Kollégium, valamint a Bolyai Intézet biztosította.

SZTE

2023. augusztus 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén ősszel is meghirdeti nemzetközi együttműködésben kialakított, UI GreenMetric Online Course on Sustainability nevű, szabadon választható fenntarthatósági kurzusát. A hat külföldi intézménnyel közösen fejlesztett, angol nyelvű online kurzusba alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók egyaránt bekapcsolódhatnak.

X_SZTE

2023. augusztus 29.
2 perc

Rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendezi meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke 2023. augusztus 30-a és szeptember 1-je között.

A Neohelicon 50 konferencia megnyitója

2023. augusztus 28.
3 perc

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában megnyílt a Neohelicon összehasonlító irodalomtudományi folyóirat fennállásának 50. évfordulóján rendezett nemzetközi irodalomtudományi konferencia. Az esemény résztvevőit Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte, majd Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész, a Neohelicon társfőszerkesztője és Lucia Boldrini, a University College London tanára, a Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (International Comparative Literature Association) elnöke emlékezett meg a rangos magyar komparatisztikai folyóirat múltjáról.

Birkás Balázs, SZTE

2023. augusztus 28.
3 perc

Birkás Balázs világ- és Európa-bajnok kajakozó, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar végzős hallgatója már jól tudja, mi az, hogy siker, hiszen többször is volt benne része. Családjában ő az első élsportoló, emellett műszaki menedzsernek tanul, és a Magyar Honvédség Sportszázadánál szerződéses katona.

IMG_6104

2023. augusztus 28.
4 perc

Újfajta környezetbarát és fenntartható lehetőségeket keres, és közben a tehetséges hallgatókat is támogatja Gyulavári Tamás, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

IOI_guide

2023. augusztus 28.
1 perc

Tréning napot tartottak augusztus 27-én azoknak az önkénteseknek, akik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián csapatvezetőként vesznek részt, hozzájárulva ezzel az esemény sikerességéhez. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban gyülekeztek a csapatvezetők, hogy felkészülten kezdhessék a versenyt.

Pallgi Petra

2023. augusztus 24.
5 perc

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás által okozott szöveti pusztulást igyekszik megakadályozni Dr. Pallagi Petra, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport és a HCEMM-SZTE Molekuláris Gasztroenterológiai Kutatócsoport legújabb Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A kutatócsoport célja, hogy új, humán vonatkozású információkat nyerjen a hasnyálmirigy fiziológiai és patofiziológiai működéséről, és ezeket felhasználják a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek terápiájának javítására.

neohelicon
2023. augusztus 23.
4 perc

A Neohelicon - Acta Comparationis Litterarum Universarum összehasonlító irodalomtudományi folyóirat 50 éves évfordulóján rendez nemzetközi konferenciát 2023. augusztus 28-30. között a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozata és a Szegedi Tudományegyetem. A konferencia programjában magyar és világirodalmi témájú komparatisztikai előadások szerepelnek magyar, angol és francia nyelven.

Sonkodi_Rita

2023. augusztus 22.
4 perc

Sonkodi Rita festőművész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója festményein keresztül állít emléket Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek a Dóm Látógatóközpontban. A szeptember 10-ig megtekintő kiállításról, festészeti témáinak ihletforrásairól és az egyetemi életről beszélgettünk.

tanszergyujtes

2023. augusztus 21.
1 perc

Idén is elindult a tanszergyűjtés az SZTE Alma Mater szervezésében. A használt, de jó állapotban lévő iskolai felszereléseket a Honvéd téri épület portáján és a Somogyi Könyvtárban lehet leadni augusztus 31-ig.

koltovelnemjarnek

2023. augusztus 15.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Mora_pad

2023. augusztus 08.
1 perc

Móra Ferencről neveztek el padot a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumának folyamatosan szépülő Móra-kertjében 2023. augusztus 3-án, csütörtökön Vészits Andrea, írónő közreműködésével.

MRGE_nagy_gyula

2023. augusztus 08.
2 perc

Dr. Nagy Gyula, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa, a Kelet-Közép Európai térségből egyedüliként kapcsolódott be egy nemzetközi tanulmány elkészítésébe. A kisebbségi közösségek bizonyos tagjai egyszerre küzdenek társadalmi kirekesztettséggel, munkanélküliséggel és gazdasági kizsákmányolással. Globális tendencia, hogy a környezeti ártalmak is fokozottan sújthatják ezeket a csoportokat. A Minority Rights Group “Minority and Indigenous Trends 2023” idén a vízzel, vízhiánnyal kapcsolatos emberi jogi kihívásokra, igazságtalanságokra fókuszál.

Madácsy Tamara, SZTE

2023. augusztus 07.
4 perc

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport friss, Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport egy olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat.

csapatkep_2

2023. augusztus 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem négy csapata mutatkozhatott be a HSUP képzést lezáró Demo Day-en, a Velencei-tónál. A vállalkozóvá válást segítő kurzust 32 egyetem 194 csapata végezte el, amelyek közül a 20 legpiacképesebb ötletet hívták meg a rendezvényre. A legtöbb projekt - harmadik éve - az SZTE-ről érkezik.

borgeoeloadpme

2023. augusztus 04.
1 perc

Hol, mitől finom a bor? A Szegedi Tudományegyetem oktatói tudják és el is mondják a hallgatóknak, akik évről évre egyre többen veszik fel a kurzust, amiről a Novum című műsor készített riportot.

mato_reka_boritokep

2023. augusztus 03.
4 perc

Mátó Rékával, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán végzett volt mechatronikai mérnök hallgatónkkal beszélgettünk OTDK-s pályamunkájáról.

Dr. Illés Imre Áron ókortörténész

2023. augusztus 03.
14 perc

A római városok élére választott tisztviselőknek maguknak kellett fizetniük egyes városi feladatokat, és még választási ígéreteiket is perben kérhették rajtuk számon, de egy ideig így is megérte. A rómaiak találták fel a klientúrát, a felszabadított rabszolgának éljeneznie kellett volt tulajdonosa választási gyűlésén, a korrupcióra külön kifejezésük volt, és büszkén viselték a spectabilis, eminentissimus, perfectissimus és hasonló címeket. Viszont a városok versengése miatt rendelet tiltotta, hogy egy 2000 fős római város tízezer fős színházat építsen.
Dr. Illés Imre Áron ókortörténész, az SZTE Ókortörténeti Tanszék adjunktusa a római városigazgatás forrásainak kutatásával nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia idei Bolyai János Kutatási Ösztöndíját.

IMG_9143

2023. augusztus 03.
1 perc

Bár a nyári időszakban alapvetően mindenhol belassul kicsit az élet, a Szegedi Tudományegyetem EUGLOH-csapatáról ez korántsem mondható el. A júniusi éves találkozót követően folyamatosan folynak az egyeztetések, műhelymunkák, múlt héten pedig az egész csapat összeült egy közösségépítő falatozásra a Hági Udvarba.

hlp_jajalegyozotteknek_foto_Thealterphoto2023_RRCC3395

2023. augusztus 03.
2 perc

A szegedi Homo Ludens Project társulat egy különleges előadással várta az érdeklődőket a 33. THEALTER-en. A Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című produkció, Benkő Imola Orsolya rendezése, aki a Szegedi Tudományegyetem oktatója és a társulat művészeti vezetője.

A 42 soros mainzi Gutenberg-Biblia (1455)

2023. augusztus 02.
4 perc

Mit ért a mai ember a kegyelem szó alatt, és mire gondol, ha a „pelyvához hasonlókról” hall? A Biblia szövegének köznyelvi megértése, fordításainak, parafrázisainak nyelvezete lesz a 34. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia előadásainak fókuszában. A problémakör sok vonatkozásban hasonlít a tudományos közlések köznyelvi megértésének kérdéseihez.

SZAOK_felveteli_eredmenyek

2023. augusztus 02.
5 perc

Az idei felvételi jelentkezésekről és eredményekről kérdezte Prof. Dr. Lázár Györgyöt, az SZTE SZAOK dékánját Tráser László. A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a jelentkezések létszáma mintegy harmadával volt magasabb a tavalyinál. Ennek megfelelően a bekerülési pontszám is emelkedett, idén 428 pont kellett az SZTE általános orvos képzésére.

tropusi-lepkekert

2023. augusztus 01.
1 perc

Ismét látogatható az SZTE Füvészkertben a Trópusi Lepkekert. Nyitva tartás: 9.00-17.45 óra között.

Szin_UnitDiskDensity-byAllisonLi-Lede-scaled_j

2023. július 31.
2 perc

Több mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolnia az SZTE Bolyai Intézet, az ELKH Rényi Intézet, valamint a BME Matematikai Intézet kutatóinak. Az Ambrus Gergely, az SZTE Bolyai Intézet Geometria Tanszékének docense, intézetvezető-helyettes részvételével megvalósult projektben az elméleti matematikusok és a mesterséges intelligencia kutatóinak összefogására volt szükség: a bizonyítás a geometria, a Fourier-analízis, a lineáris programozás, a gráfelmélet, valamint a számítástudomány módszereit ötvözi. Az eredményről júliusban a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi etalonjának számító Quanta Magazine is beszámolt.

Szelpal_Szilveszter

2023. július 31.
10 perc

Július hónap Alma Mater Tagja Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, az SZTE TTIK és BBMK alumnusa.

badmnnyit

2023. július 31.
4 perc

Pápai Bálint egyéniben, valamint testvérével Balázzsal párosban is a negyeddöntőbe jutott a miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságán. A hétnapos megmérettetésen hat kategóriában hirdettek eredményt, többszáz mérkőzést vívtak a csapatok. Az SZTE-t a két TTIK-s Pápai fivér mellett Bozsó Janka, az ÁJTK és Bordás Gyöngyvér, a JGYPK hallgatói képviselte.

Nyito_Wurzburgban_Kariko

2023. július 28.
5 perc

Nyári buli zárta a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválját. A díszvendég, Karikó Katalin biokémikus 2023. július 26-án előadást tartott, majd átvette a 23 hónappal ezelőtt neki ítélt Theodor Boveri-díjat. A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

Nyito_Viczian_Daniel_IMG_5262

2023. július 28.
7 perc

„Magas fokú érdeklődés a természettudományok és a kíváncsiság más kultúrák és emberek iránt.” Ez a közös pont azok között, akik részt vehetnek a Nobel-díj átadó ceremóniáján. 2023 decemberében Viczián Dániel, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves kémia szakos hallgatója, köszönhetően a szegedi Radnóti gimnázium diákjaként elért tanulmányi sikereinek, elnyerte a jogot arra, hogy Stockholmba utazzon. Hogyan? Erről kérdeztük az 57. Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról és az 55. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáról is egy-egy ezüstérmet begyűjtő fiatalt.

Pont Ott Party, 2023

2023. július 28.
4 perc

2023. július 26-án, a hagyományokhoz híven a Dugonics tér adott otthont a Szegedi Tudományegyetem Pont Ott Parti-jának. Az eseményen az egyetem leendő, jelenlegi és egykori hallgatói, Szeged város lakói, és az itt turistáskodók közül is sokan részt vettek.

|<(1) <(1) 2 3 4 5 6 (7)> (18)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek