Bezár

SZTE Magazin

Egyetemi_kurzus

Egyetemi kurzus a civil önkéntesség

Egyetemi kurzus a civil önkéntesség

2019. november 26.
3 perc

Szabadon választható kurzusként 2017 tavasza óta minden szemeszterben felvehetik az SZTE hallgatói a Közösségi önkéntesség nevezetű tárgyat. Az egyetemi berkekben egyedülálló kurzus szemeszterzáró foglalkozásán jártunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Helyi civil szervezetek munkájába kapcsolódhatnak be, a lokális társadalmi problémák enyhítéséért dolgozhatnak az SZTE Közösségi önkéntesség kurzus hallgatói. Az egyetemisták megtapasztalják, hogy képesek változást elérni, számít az egyéni és közösségi szerepvállalásuk. Ez a kurzus sokak számára szakmai fejlődést, tanulást is jelenthet. A 2019/2020. tanév őszi félévében 45 résztvevő teljesítette sikeresen a követelményeket.


A hallgatók részt vehetnek olyan tanodák foglalkozásain, amelyek mélyszegény vagy hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásával, tanításával foglalkoznak. Társaságot nyújthatnak pszichiátriai kezelésre szoruló gyermekeknek. Együttműködhetnek olyan szervezetekkel, akik fogyatékkal élők segítésével, érdekvédelmével foglalkoznak. Segíthetnek hajléktalanok, szegény emberek támogatásában élelem vagy más adományok gyűjtésével, csomagolásával, avagy társaságukkal. Részt vehetnek társasjátékok terjesztésében, fejlesztésében, fotózásban, érzékenyítő színházi előadások berendezéseinek előkészítésében, közösségi házaknál programok szervezésében és más projektekben is.


„Kiknek ajánlaná az SZTE hallgatói számára kínált Közösségi önkéntesség kurzust?” – kérdeztük Fehér Nándort. Az SZTE Mérnöki Kar élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök mesterszakos hallgatója 20 órát önkénteskedett a lelkibeteg és nehéz sorsú gyerekekkel foglalkozó Tündérkert Alapítványnál.


– Az önkénteskedést és a kurzust annak ajánlom, akiben megszületett az elhatározás és a vágy, hogy foglalkozzon más emberekkel – jelentette ki az egyetemista. – Megtanulható itt, hogy miként tudunk helyesen segíteni. Mert az egy dolog, hogy segíteni akarsz valakin, de hogy jól segíts, azt meg kell tanulnod, például ezen a kurzuson. Azoknak is ajánlható a Közösségi önkéntesség, akik új dolgokat szeretnének megtapasztalni, vagy „csak” szeretetet akarnak adni.


Gyakorlóhelyek

A civil önkéntességet tanuló szegedi egyetemisták számára gyakorlóhelyet biztosító szervezetek: Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, MASZK Egyesület, ÁGOTA Alapítvány, AKUT Egyesület Patrónus Hálózat, Szeretetláda Karitatív Egyesület, LMBT Közösségért Csoport, Szegedi Focus Műhely Alapítvány – Homo Ludens Project, Tündérkert a Gyermekek Lelki Egészségéért Alapítvány, Motiváció Oktatási Egyesület, Hallássérült Gyermekekért Egyesület.


SZTEinfo - Újvári Gréta


A fenti összeállítás szerkesztett változata megjelent a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Alma Mater Magazin 2019-2020. évi 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin aloldaláról, vagy lapozgatható formában itt is.


Egyetemi_kurzus


További cikkek az Alma Mater Magazin 2019-2020. /1. számából:


Generációk elismerése az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén

A jövő a kreativitás - interjú Hajnal Dániel filmvágóval

„I am Soyuz” Lili: „Mindenhol otthon érzem magam”

Alumni Uni – Tudásműhely: Újratervezés

Világhírű IT-s cégeknél az SZTE TTIK egykori hallgatója

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

Vámbéry nyomdokain járt, környezeti katasztrófa veszélyéről szól az SZTE geográfusa

Identitások fogságában – Radnóti Miklósra emlékezünk

Pro és kontra: A modernizált Bánk bánról

Rendhagyó Kávészünet az SZTE őszi fesztiváljának buliszínpadán

Az SZTE „Vers délben” programsorozatáról a magyar költészet napja alkalmából

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

Az SZTE MK legújabb díszpolgára a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Két szegedi tanár is megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek