Bezár

SZTE Magazin

Nyito_KKonyvtar

„Olvass és ajánlj könyvet!” – Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűevők olvasókörében jártunk

„Olvass és ajánlj könyvet!” – Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűevők olvasókörében jártunk

2020. április 23.
5 perc

„SZTEKK: Boldog könyv napját Mindenkinek!” – „üzen” olvasóinak egy kis videóval az április 23-i „könyv és a szerzői jogok napján” a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár. A könyv és az olvasás gyönyörűségére emlékeztető világnapon az egyetemi bibliotékának – a COVID-19-járvány idején is elérhető, mert – az online térben folyamatosan működő Betűevők… olvasókörében jártunk, ott Könyvajánló oldalra és Szieszta polcra bukkantunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Fedezd fel az olvasás szépségét!” „Ajánlj regényt, novellát, verset, szakirodalmat…, hogy másokat is ösztönözz a könyvek forgatására!” E cél érdekében az UNESCO 1995-ben a könyv és a szerzői jogok napjává választotta április 23-át, Shakespeare és Cervantes emlékére. Ebből az alkalomból ajánljuk a mindenkori olvasó figyelmébe az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűevők olvasókörét, Könyvajánlóját és Szieszta polcát.

 

Kktar_szieszta_csoport_Betuvetok

 

Könyves beszélgetések

 

– Maga a Betűevők olvasókör 2015-októberében tartotta az első olvasó találkozóját. Ám az az ötlet már korábban megfogalmazódott, hogy szeretnénk egy olyan, az SZTE Klebelsberg Könyvtárhoz köthető olvasókört kialakítani, ami rendszeresen összeül és találkozik. A célunk az volt, hogy ezekkel a programokkal egy olvasói közösséget teremtsünk, ahol adott a könyvekről való közös beszélgetés lehetősége – válaszolta „eredetkutató” kérdésünkre Csengődi Erika, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szakirodalmi Információs Osztály megbízott csoportvezetője.

 

A Betűevők… találkozókat – a járványmentes időszakban – havonta egyszer, előre megadott időpontokban tartják. A szorgalmi időszakbeli összejövetelek témáját nagyjából fél évre előre, közösen választják ki. Beszélgettek már például műfajokról és szerzőkről is.

 

– A könyvbarátok személyes kapcsolattartásának a támogatására jött létre a Betűevők facebook csoport, amelyhez bárki csatlakozhat, olyanok is, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az összejöveteleinken – tette hozzá az online térben is aktív közösség „FB-oldalának” egyik adminisztrátora, Perlaki Gabriella, az egyetemi bibliotéka könyvtárosa.

 

A találkozók összefoglalói minden alkalom után felkerülnek a facebook Betűevők – könyvtári olvasókör nyilvános csoportnak a közösségi hálón létező oldalára. Sőt: a találkozók összefoglalóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján is elolvashatják a könyvbarátok.

 

Kkonyvtar_4j


– A tagok a legnagyobb közösségi háló jelentette fórumon keresztül is ajánlhatnak egymásnak olvasnivalókat vagy témákat, melyeket szívesen megbeszélnének egy jövőbeli alkalommal. Adott a lehetőség ezen kívül könyves hírek, események megosztására is, melyek jó kiindulópontjai lehetnek egy-egy beszélgetésnek – egészítette ki a „Betűevők…” titkait a facebook csoport oldalának másik adminisztrátora, Fülöpné Papp Éva könyvtáros. – Igyekeztünk alkalmazkodni az igényekhez, és kiszolgálni a nagyobb rajongói táborokat, így volt már Harry Potter, Star Wars vagy éppen Tolkien műveihez kapcsolódó tematikus találkozónk is.

 

A történelmi regény, az északi mitológia, a romantikus, a fantasy-irodalom is szerepelt már a Betűevők… témái között. Kikacsintottak a szomszédos országok irodalmára vagy épp a mesés kelet felé is. Esetenként egy-egy szerző vagy egy-egy korszak termését tekintették át, azzal a céllal, hogy minél jobb könyveket ajánljanak egymásnak a könyvtári olvasókör tagjai.

 

 

Évi több tízezer kattintás

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Könyvajánló oldala a Betűevők olvasókörrel párhuzamosan jött létre.

 

A http://konyvajanlo.ek.szte.hu/ linkre kattintva bárki ajánlhat olvasnivalót. Az oldal nem kötődik szervesen a Betűevők csoporthoz, de remekül kiegészíti annak működését.


Kkonyvtar_2

 

– A könyvajánló oldal abban segít, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár olvasói a könyvtár állományában megtalálható könyveket ajánlják egymásnak. Az ide feltöltött ajánlók minden esetben kiegészülnek a könyvtári katalógusra mutató linkekkel – a még könnyebb megtalálást elősegítve. Az oldal egyébként nagyon népszerű: bár már számos hasonló létezik, látogatottsága mégis eléri az évi több tízezer kattintást – árulta el Csengődi Erika.

 

Ma már e-könyv ajánlók is színesítik az SZTE Klebelsberg Könyvtár Könyvajánló oldalát, mivel az elkötelezett olvasók egyre kevésbé tesznek különbséget, hogy milyen formátumú könyvet olvasnak. A nyomtatott könyvek birodalma és az online térben elérhető olvasmányok „felhői”, e két világ egymást kiegészítve él.

 

 

Szieszta polc

 

A könyvtár látogatóinak és a Betűevők… csoport tagjainak is nagyon fontos és kedvelt gyűjteménye az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szieszta polca, ahol folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb és izgalmas olvasnivalók. Az ebbe a gyűjteménybe kerülő kötetek kifejezetten gyakori „alapanyagai” a Betűevők… találkozóin tárgyalt témák.


Kktar_sziesztapolc

 

– Mivel a kialakult COVID19-járvány miatt személyesen most nem tudunk találkozókat tartani, de szerettük volna a csoport tagjai között a kapcsolatot virtuálisan fenntartani, azért kapnak nagyobb hangsúlyt a Facebook-csoportba kikerülő könyvajánlók – hangsúlyozta Perlaki Gabriella.

 

– Mindannyian érezzük a személyes találkozások hiányát, de ha valami egy kicsit is megmarad vagy emlékeztet a megszokott közösségekre, annak nagyon fontos szerepe lett mostanság – tette hozzá Fülöpné Papp Éva. – Például a Betűevők… is egy ilyen kapocs.

 

– Nem szeretnénk elengedni az olvasóink kezét, ezt az ígéretet számos módon próbáljuk megtartani – zárta a kört Csengődi Erika.

 

Megtudtuk, az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2020. április 23-án, amikor a világ 25. alkalommal ünnepli „a könyv és a szerzői jogok napját”, egy kis videóval is „üzen” az olvasóinak: „SZTEKK: Boldog könyv napját Mindenkinek!”

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Klebelsberg Könyvtár


Korábban írtuk az SZTE Klebelsberg Könyvtárról:

13+1 érdekesség az SZTE bibliotékájáról a könyvtárosok világnapján

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

Versek a havasi esküvőn és Az őrült majom függelékeként

József Attilától József Attiláig – Fölidézhető költemények, szavalatok az SZTE „Vers délben” program-sorozatából

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE oktatói számára

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE hallgatói számára

Online megtekinthető fotókkal csatlakozik az SZTE a „Maradj otthon!” Fesztiválhoz

Online Oktatás Okosan – Hallgatói tájékoztató a digitális oktatásról

Virtuális kiállítások az otthonmaradás idejére

E-könyves és „hangos” olvasmányok

Kulturális ajánló – szegedi egyetemi színekkel – az otthonmaradás idejére

Távolról is elérhető, segíti olvasóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár

„Házhoz megy” az egyetemi könyvtár és az archívum

SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár használati információk

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek