Bezár

Az Egyetemről

Nyito_konyvek_KK

13+1 érdekesség az SZTE bibliotékájáról a könyvtárosok világnapján

13+1 érdekesség az SZTE bibliotékájáról a könyvtárosok világnapján

2020. április 14.
5 perc

Értéket gyűjtenek a könyvtárak és közvetítenek a könyvtárosok. Erre hívja föl a figyelmet a könyvtárosok világnapja 2020. április 14-én is. A Covid-19-járvány időszakában a szegedi egyetemi és főiskolai könyvtárak elmúlt 10 évtizedből online is összegyűjthető érdekességek közül adunk egy csokorra valót.

A szegedi felsőoktatási intézmények integrációja egyik következményeként jött létre az Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára. A bibliotéka históriájáról tájékoztatja olvasóit az egyetemi könyvtár a honlapján itt. Az intézmény dióhéjba foglalt, ám fotókkal dúsított történetét plasztikusabbá teszik a szegedi egyetemi és főiskolai diákújságok és a regionális napilapok oldalain megjelent cikkekbe foglalt érdekességek. A könyvespolcok közötti virtuális szemlénken lelt 13+1 érdekességgel ajándékozzuk meg a könyvtárosokat és a könyvtárak szolgáltatásait köszönettel hasznosító olvasókat április 14-én, a könyvtárosok világnapján.

 

Hitte volna, hogy a függetlenségéért a szegedi egyetemi bibliotékának is meg kellett küzdenie? A tervek között szerepelt 1921-ben, hogy a szegedi múzeumi és a Kolozsvárról száműzött egyetem itt befogadott intézményi könyvtárát összevonják – adta hírül a Délmagyarország. Ezt követően sem nyugodtak a kedélyek: a regionális napilap 1938-ban a Somogyi-könyvtár és az Egyetemi Könyvtár közös elhelyezéséről cikkezett.


Olvasoterem_sze_1965_017_005_pdf1

 

Baumgarten-díjat nyert – Illyés Gyulával, Tersánszky J. Jenővel és Gelléri Andor Endrével egyetemben – „a szegedi egyetemi könyvtár volt tisztviselője”. A Délmagyarország 1934. január 14-i információja szerint „A kitüntetettek között van dr. Joó Tibor, a Nemzeti Múzeum hírlaposztályának ösztöndíjas tagja, aki a szegedi egyetem könyvtárában is dolgozott. Joó, aki bölcseszeti doktor, történet és kultúrfilozófiai problémákkal foglalkozik. Értekezései nagyrészt tudományos folyóiratban jelennek meg.”

 

Gondolta volna, hogy a bűnügyi hírek közé is bekerült a szegedi egyetemi könyvtár? „Elfogták az egyetemi könyvtár tolvaját: többezer pengő értékű könyvet lopott el – derül ki a Délmagyarország 1939. január 20-i számából.

 

„Először a központi egyetem és az egyetemi könyvtári épület kell felépíteni: Rerrich Béla tervei a Dóm tér másik felére” címmel 1941. április 27-én olvashattak a városi napilap olvasói egy – ma már tudjuk – meg nem valósult elképzelésről.

 

Furcsa, de „üzemi könyvtári tanfolyamot” is indított 1951-ben az egyetemi bibliotéka – a napilapos hírek szerint.


Folyoiratolvaso_sze_1965_017_005_pdf2

 

A bibliográfiák bibliográfiáját alkotta meg, mert újításaival a könyvtártudomány fejlődéséhez többféle módon hozzájárult az egyetemi bibliotéka. A Szegedi Egyetem című lap 1954. február 9-i számában Péter László közli, hogy „hasznos segédkönyv a most készülő, kezdeményezésszámba menő munka, az 1953-ban megjelent mintegy 250 magyar bibliográfiának összesítését, jegyzékét tartalmazó mű. Ez a ’bibliográfiák bibliográfiája’ újszerű a magyar könyvtári irodalomban.”

 

„130 tudományos intézettel és könyvtárral tart cserekapcsolatot a Szegedi Egyetemi Könyvtár” – derül ki az 1956. január 16-i „délmagyaros” pillanatfölvételből.


Mikrofilm_sze_1965_017_005_pdf

Képzelje el: „Évi 200 ezer filmkockával szolgálta a Dél-Alföld kutatóit az egyetemi könyvtár mikrofilm felvevőgépe”. Ez az 1963. június 19-i szegedi napilap szerint a kor – mai kifejezéssel élve – innovatív megoldása.

 

Milyen volt 55 éve a tanárképzősök bibliotékája? „Százötezer kötet könyv. Köztük ritkabecsű, muzeális értékek. Tizennyolcadik századi könyvritkaságok. Tanszékeken, szakágak szerinti megosztásban elhelyezett állomány. Zsúfoltság, hely-hiány: mind a könyvek, mind a könyvek forgatóinak elhelyezése szempontjából. Leginkább ezek a tények jellemzik a Szegedi Tanárképző Főiskola könyvtárát” – összegez Matkó István a „Könyvespolcok között” című riportjában a Szegedi Egyetem 1965/17. számában.

 

Új kiadványsorozatot indított a József Attila Tudományegyetem Könyvtára. A sorozat első számaként a közelmúltban jelent meg — Lisztes László és Palotás Gyuláné összeállításában — a Széphalom repertóriuma. A Széphalom című irodalmi és tudományos folyóirat a szegedi egyetem tanárai és a városban élő írók által 1920-ban alakított Széphalom-Kör 1927. januárjában indított lapja volt…” – emlékeztetett a Szegedi Egyetem 1971-ben.

 

72 sűrűn gépel oldalon számoltak be a könyvtárosok 1981. évi munkájukról. „Tudományos könyvtárként gondot fordítunk munkatársaink tudományos jellegű alkotótevékenységére, ennek támogatására, ösztönzésére is” – állították.

 

Osztrák-könyvtár a szegedi egyetemen – Egymillió schilling ajándékba” címrendszerrel jelent meg 1991. május 17-én a Szegedi Naplóban „T. E.” beszámolója a bibliotéka gyarapodásáról.

 

„A zárszintnél tartanak az Ady-téri egyetemi könyvtári-informatikai központ építői Szegeden. A mintegy 7,7 milliárd forintos beruházásnak eddig közel a harmadát, 2 milliárd forintot fordítottak az építkezésre, amelynek befejezési határideje 2004 júniusa. Erre az időpontra már ki kell költöztetni jelenlegi helyéről, a Dugonics-téri épületből a mintegy 1,5 millió kötetes egyetemi könyvtárat és a köteteket el kell helyezni az Ady-téri tárolókban” – vette át a webradio.hu hírét a Bölcső 2003/5-6. száma.

 

15 éve hogyan került bagoly a TIK-be? „Vérbagoly az éjjeli könyvtárban” címmel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba szervezett második könyvtári éjszakáról Gonda Zsuzsa számolt be a Délmagyarország 2005. október 13-i lapjain. Elárulta: „A madárról egyébként Aranyi Zoltán könyvtárostól megtudtuk: azért tartják érdeklődőnek, sőt okosnak, mert szeme az emberéhez hasonló.”

 

*

 

A könyvtár és a könyvtárosok jelentősége kerül fókuszba az április 14-i világnapon – az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) kezdeményezésére.

 

SZTEinfo – Összeállította: Újszászi Ilona

Archív fotók: Klebelsberg Könyvtár

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtárról, a szegedi egyetemi bibliotéka által nyújtott szolgáltatásairól az elmúlt másfél hónapban írtuk:

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

Versek a havasi esküvőn és Az őrült majom függelékeként

József Attilától József Attiláig – Fölidézhető költemények, szavalatok az SZTE „Vers délben” program-sorozatából

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE oktatói számára

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE hallgatói számára

Online megtekinthető fotókkal csatlakozik az SZTE a „Maradj otthon!” Fesztiválhoz

Online Oktatás Okosan – Hallgatói tájékoztató a digitális oktatásról

Virtuális kiállítások az otthonmaradás idejére

E-könyves és „hangos” olvasmányok

Kulturális ajánló – szegedi egyetemi színekkel – az otthonmaradás idejére

Távolról is elérhető, segíti olvasóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár

„Házhoz megy” az egyetemi könyvtár és az archívum

SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár használati információk

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek