SZTE magazin

2020

[1] 2 3 
2020. december 22.

A „nagymama szabályt” ajánlotta a közösségi médiát használók figyelmébe az SZTE ÁJTK Munkaügyi Kapcsolatok és Társadalombiztosítási Képzések Intézetének tanársegédje. Dr. Lukács Adrienn is online előadást tartott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karra jelentkező fiatalok számára nyitott programban, melynek címe: „Law is in the Air – Ülj be virtuálisan jogi kari előadásokra!”

2020. december 22.

Idén ünnepli tizenötödik születésnapját az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete. Az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség országosan elismert mentorprogrammal, színvonalas rendezvénysorozatokkal, kiterjedt önkénteshálózattal és hosszútávú, gyümölcsöző céges támogatással büszkélkedhet.

2020. december 17.

„Hiszem, hogy az olvasás terápiának is kiváló. Szerintem ráadásul az egyik leghatékonyabb módja a személyiségfejlesztésnek” – vallja Szabados Ágnes, az RTL Klub híradósa, riporter, a Nincs Időm Olvasni Kihívás alapítója, irodalomterapeuta, az SZTE alumnusa.

2020. december 15.

Az innovatív közoktatási intézmények szakemberei, a felsőoktatási képzésben részt vevők, a kutatók és a tudományos utánpótlásban lévők számára biztosít fórumot az Iskolakultúra folyóirat, mely 2018-tól a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karán jelenik meg. A már több mint háromszáz lapszámot megélt folyóirat főszerkesztője, Géczi János, az SZTE BTK Neveléstudományi Doktori Iskola oktatója avatott be minket a lap múltjába és jelenébe.

2020. december 08.

Megnyílt egy folyosó Magyarország és az arab világ között az első magyar követ Egyiptomba érkezésekor. A két térség közötti különleges kapcsolat a rendszerváltásig egy irányba haladt – véli Prof. Dr. Nagy László. A Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora az 1947 és 1989 közötti időszakot tárja az olvasó elé a Magyarország és az arab világ című könyvében.

2020. december 04.

Tizenötödik alkalommal adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, melynek idei nyertese, a GriffSoft Informatikai Zrt. számos, az egyetemmel közösen végzett kutatás-fejlesztési projektben, duális képzésben, illetve gyakornoki programban várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A díjátadással, együttműködéssel, szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban Ferenczy Imrét, a GriffSoft Informatikai Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

2020. december 03.

A VICTORIA Projekt egy 2017-ben indult uniós kutatási projekt, aminek a célja az, hogy a bűncselekmények vagy terrorcselekmények bekövetkezése után a nyomozási munkát fejlett képelemző módszerekkel segítse. A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékének adjunktusával, Dr. Alexin Zoltánnal beszélgettünk, aki tagja volt a projekt adatvédelmi tanácsadó testületének.

2020. december 03.

Ásotthalmon és Deszken is folynak édesburgonya termesztési kísérletek. Szarvas Adriennel, az SZTE Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar tanársegédével beszélgettünk a kutatásról és a felmerülő termesztéstechnológiai problémákról.

2020. december 02.

A Szeged Sportolója Díjat és a Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség Év Női Sportolója címet is elnyerte Gardi Dominika, az SZTE JGYPK negyedéves hallgatója. A fiatal tehetséget kérdeztük új kitüntetéseiről, versenyekről és a tanulmányairól.

2020. december 02.

Az American Corner Szeged és a Szegedi Csillagvizsgáló közös szervezésében tartott online előadást Dr. Nagy Andrea, Fulbright-alumna, a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tudományos munkatársa „Holdra szállás: tények és tévhitek” címmel.

2020. november 26.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 4-én Tudományos Díjakat adtak át az MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság székházban. A fiatalokat minden területen díjazták, legyen az természettudomány vagy bölcsészettudomány. Csernus-Lukács Szilveszterrel, a bölcsészettudomány kategória első helyezettjével beszélgettünk a díjról, és a bölcsészettudományok fontosságáról. A díjazott pályamunka címével kapcsolatban voltak félreértések, de talán pont ez tette egyedivé az oklevelet.

2020. november 16.

„112 és ami mögötte van” címmel a Szegedi Tudományegyetem – együttműködve a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitánysággal – ismét meghirdette különleges kurzusát. A szegedi egyetemi hallgatók számára 2 kreditet hozó képzés megújult tartalommal jelentkezik. A kurzus vezetőjét, Csete Ágnes rendőr őrnagyot a Covid-19 járvány alakulása miatt online formában indult oktatásról is kérdeztük.

2020. november 11.

A Kultúr-váró olvasóterem a MÁV Zrt. és a Somogyi-könyvtár együttműködésében nyílt meg a szegedi pályaudvaron. A várótermi polcokon a bibliotéka vasútállomásnak ajándékozott könyvei sorakoznak. Az olvasótermet 2020. szeptember 15-től minden nap hajnali 4-től 23 óra 30 percig látogathatja a könyvbarát utazóközönség. Több napon át figyeltük, szegedi egyetemistákat is kérdeztünk: ki miért tér be a Kultúr-váróba.

2020. november 06.

A mérnökhallgatók országos versenye 2014-ben született és az Automotive Hungary kiállítással együtt szokták megrendezni. A vetélkedő és a kiállítás vegyítése azért célszerű, mert így a csapatok a fejlesztéseikhez új szponzorokat találhatnak, mellette álláslehetőségekkel is találkozhatnak. Az SZTE Mérnöki Kar csapatának két tagját kérdeztük a 2020-ban is megrendezett versenyről.

2020. november 05.

„… Támogassák a magyarságot a szabadságért vívott harcában!” 1956. november 3-án levelet írt és távirazott Szent-Györgyi Albertnek a szegedi egyetem nevében a rektor és 17 professzor. A világ valamennyi egyeteméhez intézett felhívás hazai és amerikai története – mint cseppben a tenger – mutatja, miként állt ki a szegedi egyetemről indult forradalomért az itteni professzori kar.

2020. november 03.

Debüt díjjal jutalmazta 2020 nyarán a Magyar Írószövetség Bék Timurt. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatójának első verseskötete 2019-ben jelent meg Aszterión címmel. A szegedi bölcsészt a díjról és terveiről is kérdeztük.

2020. november 02.

A halloween nem tartozik a hagyományos ünnepek közé, népszerűsége évről évre növekszik. A szegedi Kövér Béla Bábszínház – a fiatalok, köztük az egyetemisták érdeklődésére számítva – idén kísértetkastéllyá változott, és UN-DEAD címmel a legendás színészt, Drakula megtestesítőjét, Lugosi Bélát idézte meg.

2020. november 02.

Fiataloknak nyújt segítséget és felvilágosítást a legkülönbözőbb problémákban K corner csatornáján Mikuska Krisztián, az SZTE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar német-angol tanári szakos hallgatója. Saját szórakoztatásra utazások élménybeszámolóival kezdte, de a koronavírus miatt kialakult helyzetben az edukáció vette át a főszerepet. Legújabb videójának elkészítésekor a témáiról és saját tapasztalatairól beszélgettünk vele.

2020. október 30.

Az év orvosának választották 2016-ban Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet, az egykori szegedi orvostanhallgatót. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke egy jemeni kis faluban nőtt fel, 1996-ban diplomázott a szegedi egyetemen általános orvos szakon. Pályája során példátlan eredményeket ért el a koraszülöttmentés és a gyermekgyógyászat területein.

2020. október 28.

A Szegedi Egyetemi Énekkar hosszú fennállása során először némult el ebben a szemeszterben. Ennek körülményeiről és a folytatás mikéntjéről kérdeztük a fennállásának 95. évfordulóját ünneplő kórus vezetőit, Száz Krisztinát és Kohlmann Pétert.

2020. október 27.

Miként állt helyt az SZTE a COVID-19-pandémia első hullámában? E kérdéskör áll a Szegedi Egyetem Magazin (SZEM) nyomtatásban és online is elérhető legújabb száma középpontjában. Az SZTE magyar és angol nyelvű reprezentatív kiadványa – hagyományaihoz híven – a kimagasló kutatói és oktatói, érdekes sport és művészi teljesítményeket is fölvillantja.

2020. október 27.

Vajda Villő az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szlavisztika (orosz) szakos hallgatója. Tagja az SZTE Vívó Klubnak, a Mafita Egyesületnek, és szabadidejében novellákat ír, amelyekkel már versenyeken is sikeresen indult. Az egyetemről, az írásról és az orosz kultúra iránti érdeklődéséről is kérdeztük az SZTE hallgatóját.

2020. október 25.

A szegedi egyetemet a tudományos világ térképére tette, az universitas közösségét összekovácsolta Szent-Györgyi Albert Nobel-díja. 83 évvel ezelőtt a szegedi egyetemen milyen körülmények között dolgozott a Nobel-díjas professzor, akit kollegái és a diákok ünnepeltek? Az SZTE Klebelsberg-könyvtár Contenta rendszerében fellelhető Délmagyarország 1937. október végi riportjai megmutatják az összefogásban, az egymás munkájának elismerésében rejlő erőt.

2020. október 19.

„Mi történt Écskán?” – dokumentumregény egy bánsági ügyvédi dinasztia irattára alapján címmel jelentette meg kötetét Prof. Dr. Várady Tibor. Az SZTE ÁJTK Civis Academicus Honoris Causa-díjazottja, a Közép-európai Egyetem professor emeritusa szerkesztésében, az Igazságügyi Minisztérium és a Vajdasági Jogász Egylet gondozásában 2020-ban Újvidéken látott napvilágot a „Délvidéki (vajdasági) magyar jogászok. A Monarchiától a titói korszak végéig” című kötet. A szerzővel műveiről Dr. Révész Béla, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék, docense beszélgetett.

2020. október 19.

Hazánkban a vívás a legsikeresebb sportágak közé tartozik. Az olimpiák történetében a legtöbb aranyérmet ebben a kategóriában szerezték a sportolóink. Szegeden több évtizedes hagyománya van a vívó sportnak, a sportágat városunkban jelenleg az SZTE Vívó Klub képviseli. A klub egyik edzésén jártunk, ahol közelebbről megismertük a szegedi vívók mindennapjait.

2020. október 20.

Filozófia szakon végzett az SZTE-n, a hétköznapokban reklámszövegeket, hétvégéken slam poetryt, ritkán verseket ír. Gyerekkorában költő akart lenni, mostanra Magyarország egyik legismertebb slammere, a 2019-es Slam Poetry Országos Bajnokság győztese. A következő Alumni Uni – Tudásműhely vendégével, Sárközi Richárddal beszélgettünk alkotásról, slam poetryről, irodalomról.

2020. október 14.

A következő Alumni Uni – Tudásműhely vendégével, Beck Zoltánnal beszélgettünk ars poeticáról, alkotásról és az alternatív zene fogalmáról. A leginkább a 30y zenekar frontembereként és énekeseként ismert Dr. Beck Zoltán a dalszövegíróként tevékenykedik, szakmai igazgatója a Zenélő Egyetemnek és számos zenei projekt alkotója, résztvevője. Az idén 20 éves 30y zenekar meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, az együttessel némileg összefonódott Beck Zoli neve ikonikusnak számít a magyar alternatív zenei szférában.

2020. október 14.

Tudjuk-e, hogy egy átlag magyar dupla annyi energiát használ el, mint egy átlag indiai? Mit jelent az, hogy exportáljuk a kibocsájtásainkat? Mit tehetünk egyéni és kollektív szinten, hogy csökkentsük a klímakatasztrófát? Miért fontos, hogy ne engedjük 1,5 Celsius-foknál tovább a felmelegedést?

2020. október 13.

1849. október 6-án végeztek ki Aradon tizenhárom honvédtisztet, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Egy tisztelgő megemlékezés miként szolgálja az ismeretterjesztést? Ezt is megkérdeztük Gorcsa Oszkártól, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Doktori Iskola Phd hallgatójától, aki előadást tartott a nemzeti gyásznapon a szegedi Milleniumi Kávéházban.

2020. október 07.

Vélhetően Faludy György dedikációját fedezték fel egy asztal hátlapján az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon lomtalanítás közben. Mi a "Faludy György itt járt" dedikáció története? Mi a valószínűsége egy "Itt járt Faludy György"-firkának? E kérdésekről az SZTE BTK Irodalomtudományi Tanszék végzős doktorandusz hallgatója, a Faludy-kutató Gál József adott beszámolót.

2020. október 02.

Az írók és filozófusok focimeccs, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar rendezvénye már ötéves múltra tekint vissza. A 91. Ünnepi Könyvhét és a IV. Magyar Könyvkiadók Napja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Topolya sori Sportközpontjában mérköztek meg az írók és filozófusok mint focisták.

2020. szeptember 30.

Két mesekönyvét két szegedi iskola rendhagyó óráján mutatta be az SZTE biológus doktorjelöltje. Bodor Attila a 91. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényén Patás Mátyás történetéhez kötődő konyhai kísérleteket is bemutatott „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

2020. szeptember 28.

Mocsári Bence az SZTE Gazdaságtudományi Kar kereskedelem és marketing szakos hallgatójának a tanulmányai mellett fontos szerepet tölt be az életében a sport. Kiemelkedő eredményeket ért el úszásban és triatlonban, jelenleg a 2021-es Tokiói Nyári Paralimpiai Játékokra készül. Többek között erről is kérdeztük a tehetséges sportolót.

2020. szeptember 26.

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

2020. szeptember 25.

A hungarofuturista mozgalom ismert alakját, Nemes Z. Máriót Ektoplazma című könyvéről Bartók Imre író és Cserna-Szabó Endre fotóművész kérdezte az SZTE BTK IV. Magyar Könyvkiadók Napja online programján.

2020. szeptember 23.

Milyen kutatómunkát végeznek a Csongrád-Csanád Megyei Levéltárban dolgozók? E kérdésre is választ adtak a levéltárosok, bemutatták köteteiket a 91. Ünnepi Könyvhét résztvevőinek 2020. szeptember 20-án, a szegedi Napfény Műteremben.

2020. szeptember 22.

Bő fél éve, a „műanyagmentes július” végén robbant be a magyar köztudatba Antal Éva, vagy ahogy YouTube-on jelen van, a Vászonzsákoslány. Ő és párja zero waste életmódot folytatnak, azaz nem termelnek szemetet – vagy legalábbis nem sokat, ahogy az 8 hónapos kísérletük folyamán kiderült, ennyi idő kellett ugyanis, hogy megtöltsenek egy befőttesüveget a háztartásukban termelt hulladékkal.

2020. szeptember 22.

2020. Elkezdődött az évtized, amikor már biztosan nem érünk rá késlekedni, a klímaváltozással összefüggő időjárási szélsőségek a hétköznapokon is érezhetőek. Egyes hangok pánikot keltenek, mások szkeptikusak. Az Alumni Uni következő előadása arra törekszik, hogy tényszerű adatokkal, friss kutatási eredményekkel szolgáljon - globális és szegedi viszonylatban - és praktikus tanácsokat nyújtson az utca emberének "hogyan ne nyírd ki a bolygód" témában.Az Alumni Uni - Tudásműhely egyik előadójával, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docensével, Dr. Gál Tamás városklimatológussal beszélgettünk.

2020. szeptember 18.

A tévé esetleges eltűnéséről, a televíziós személyiség és a celeb közti határvonalról, valamint a diákok ismereteiről is szó esett 2020. szeptember 15-én, a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A 91. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényén a szerzővel, Pusztai Virággal, az SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézményének adjunktusával Forró Lajos, az SZTE JGYPK főiskolai docense és a könyvet megjelentető SZTE Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó vezetője beszélgetett.

2020. szeptember 18.

A 91. Ünnepi Könyvhét számos lenyűgöző programmal várja az érdeklődőket Szegeden. 2020. szeptember 15-én Kovács Vera: Utak az erdőben című kötete került terítékre Grand Caféban.

2020. szeptember 17.

A közjó apostolai címmel jelent meg Prof. Dr. Botos Katalin legújabb könyve a Kairosz Kiadó gondozásában. Bemutatója a 91. Ünnepi Könyvhét keretében zajlott, amelyhez egyetemünk az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében csatlakozott. A kötet a XX-XXI. század történelemformáló közgazdászainak munkájával, életével és ma is aktuális üzenetével foglalkozik.

2020. szeptember 17.

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 91. Ünnepi Könyvhét rendezvény-sorozathoz 2020. szeptember 14. és 24. között kapcsolódnak az egyetemi programok. A kezdő napon – a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések szigorú betartása mellett – az SZTE BTK oktatója, Szilasi László irodalomtörténész vezetésével mutatkozott be a Homo Ludens Project kreatív írással foglalkozó csoportja. A Szövegdiszkó című produkció a kurzus vezetőjének és résztvevőinek alkotásait a képzőművészet és a zene segítségével elevenítette meg a ZUG Színház és Művészeti Tetthelyen. A kreatív csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.

2020. szeptember 08.

Energiakövetnek választották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatóját, Debreczeni Diánát. A harmadéves környezetmérnök szakos hallgató egy éven keresztül szupertanárként mutathatja meg általános és középiskolás diákoknak, hogy miért fontos a környezetvédelem, a tudatos energiafogyasztás, és, hogy a fizika igenis lehet izgalmas.

2020. szeptember 07.

Egyre többen futnak Szegeden is, és közülük egyre többen kacsingatnak a hosszabb távok felé. A hosszútávfutáshoz elhivatottság, egészséges szervezet és türelem kell. Dr. Mikulán Ritát, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait is ellátó sportorvost kérdeztük arról, milyen jótékony hatásai vannak a hosszútávfutásnak.

2020. szeptember 04.

1987-ben végzett matematika-fizika tanár szakon a JATÉ-n, jelenleg is az SZTE-n dolgozik egyetemi docensként. A természettudományok és a tanítás mellett életében végig jelen volt a színház is, és szentül vallja, hogy a színészet és a matematika egyáltalán nem állnak olyan távol egymástól, mint ahogyan azt az ember gondolná. Interjúnkban többek között tanításról, digitális oktatásról, tanárságról és színházról is kérdeztük Kosztolányi Józsefet.

2020. szeptember 03.

Az egykori szegedi egyetemi színház tagjaiból alakult Metanoia Artopédia társulata a Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára – című előadása legújabb változatát mutatta be az idén harmincadik jubileumát ünneplő THEALTER színházi fesztiválon. Az előadás célzottan a fiatal generáció számára készült, hogy tudatosítsa a gyűlöletkeltő beszédmódok veszélyeit.

2020. augusztus 31.

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

2020. augusztus 26.

A 30. THEALTER Fesztivál második napján, 2020. augusztus 15-én a Homo Ludens Project egy filmbemutatóval várta az érdeklődőket Szegeden a Belvárosi Moziban. A film Esterházy Péter Egy nő című regénye alapján készült. A forgatókönyvet a társulat művészeti vezetője Benkő Imola Orsolya írta, aki korábban a Szegedi Tudományegyetemen végezte tanulmányait.

2020. augusztus 26.

Egy anyaként megbukott világhírű pszichológus történetét mutatja be a fia szemszögéből a Láthatáron Csoport Hagyaték című előadása. A 30. THEALTER fesztiválon bemutatott előadás, Martin Miller A tehetséges gyermek igazi drámája és Alice Miller írásai alapján készült.

2020. augusztus 18.

Új sorozatunkban olyan volt SZTE-s hallgatókat mutatunk be, akik rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységeket, példaként állítva őket minden SZTE-s hallgató és alumni elé. A sorozat első részében Bencsik Mónika, a Szegedi Tudományegyetem egykori kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója mesélt az állatmenhelyeken és felolvasóként végzett tevékenységéről.

[1] 2 3 

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01