SZTE magazin

Nyito_j_Bunmegelozes2

Megújult és az online térbe költözött az SZTE és a rendőrség bűnmegelőzési kurzusa

„112 és ami mögötte van” címmel a Szegedi Tudományegyetem – együttműködve a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitánysággal – ismét meghirdette különleges kurzusát. A szegedi egyetemi hallgatók számára 2 kreditet hozó képzés megújult tartalommal jelentkezik. A kurzus vezetőjét, Csete Ágnes rendőr őrnagyot a Covid-19 járvány alakulása miatt online formában indult oktatásról is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Bűnmegelőzési kurzuson az ezredforduló óta vehetnek részt a szegedi egyetemisták. Hogyan alakult a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és az SZTE között az együttműködés?

– 2001-ben speciálkollégiumként adott tájékoztatást az érdeklődő hallgatóknak a rendőrségen folyó prevenciós munkáról a megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztálya. Kezdeményezésünk kedvező fogadtatásnak köszönhetően a következő tanévtől már kreditpontot érő féléves kurzussá nőtte ki magát a képzés. 2004 tavaszán a belügyminiszter, a megyei rendőr-főkapitányság akkori vezetője, az SZTE rektora és a BM Bűnmegelőzési Akadémia vezetője szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben vállalták a – főleg bűnmegelőzési, illetve ifjúságvédelmi témájú – oktatás folytatását és kibővítését. 2009-ben az SZTE rektora és a CSMRFK vezetője együttműködési megállapodást kötött, mely alapján kétfajta – általános bűnmegelőzési, illetve drogprevenció témájú – kurzus indult az egyetemen. Ezek összevonása után jött létre a jelenleg „112 - és ami mögötte van” néven futó féléves képzés.

 

Bunmegelozes2j


– A 112-es segélyhívó szám használatával kapcsolatos tudnivalók összegzése mellett mi a célja az SZTE és a rendőrség közös kurzusának?

– A rendőrség és a társszervek működésének, tevékenységének bemutatása, a jogi és kriminálpszichológiai alapismeretek mellett a kurzus témái között szerepel a bűnmegelőzés, a vagyonvédelem, az internetbiztonság, a hozzátartozók közötti erőszak, a drogprevenció, az elsősegélynyújtás vagy a közlekedés- és vízbiztonság, de szó esik a külföldi munkavállalással kapcsolatos biztonsági tudnivalókról is. Munkatársaink mellett – témától függően – meghívott előadókkal is találkozhatnak a kurzusra jelentkező szegedi egyetemi hallgatók.

 

– Szükséges-e bármilyen előismeret a képzés elkezdéséhez?

– A kurzuson való részvételhez nincs szükség különösebb előképzettségre. Nem bűnmegelőzési szakembereket akarunk képezni, inkább azt szeretnénk, hogy a félév befejeztével az egyetemisták érzékenyebbek legyenek a prevenció iránt, illetve a későbbiekben akár tevékenyen is részt vegyenek a környezetükben élők tájékoztatásában, a fiatalok egészséges életmódra, biztonságra nevelésében.

 

– Az SZTE mely hallgatóinak szól a kurzus?

– A korábbi években elsősorban leendő pedagógusoknak ajánlottuk a prevenciós kurzus felvételét, hiszen ők a későbbiekben, akár napi szinten találkozhatnak azokkal a problémákkal, melyek az egyes előadások anyagát képezik. Miután a képzést integráltuk a „Lépésről lépésre a biztonságért” elnevezésű saját projektünkbe, majd 2018-ban a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, az Országos Mentőszolgálat regionális mentőszervezetével és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetével közösen elindítottuk a „112 - Tudd, hogy segíthess!” programot, a kurzus is megújult, és az SZTE hallgatói közül már bárki jelentkezhet rá. Az új célkitűzésekkel összhangban, ebben a félévben összesen 63 fiatal vette fel a tantárgyat, nemcsak leendő pedagógusok, gyógypedagógusok, szociális szakemberek, de az egyetem szinte összes karáról jelentkeztek hallgatók. A 22 órás képzés aktualitásokkal is kiegészült tematikáját ehhez igazodva kellett kialakítani, együttműködve a 112-es készenléti szervekkel.

 

– Hogyan tudják majd hasznosítani a hallgatók a való életben a tanultakat?

– A tematika alapján látható, hogy olyan elméleti és gyakorlati ismereteket szeretnénk átadni a hallgatóknak, amelyeket akár a mindennapi életben, a hivatásukat gyakorolva is hasznosítani tudnak. Az egyes témák feldolgozásánál is ez a fő szempontunk. A félév végén megbeszéljük a hallgatókkal, hogy mennyire tartották hasznosnak az egyes előadásokat, esetleg milyen új témajavaslataik vannak. Minden évben sok pozitív visszajelzést kapunk a résztvevőktől, vannak kifejezetten népszerű témák, de ez természetesen az egyes hallgatók érdeklődési körétől is függ. Az ötleteket, javaslatokat igyekszünk figyelembe venni a következő kurzus tervezésénél, a tematika kialakításánál is.

 

– Mennyire nehezíti meg az idei félévben, hogy digitális formában valósul meg a képzés?

A 2020/2021. tanévben nemcsak a kurzus neve és tematikája változott, de az oktatás formája is. A járványhelyzetre való tekintettel a személyes kontaktust lehetőség szerint mi is mellőzzük. A hallgatók ebben a félévben elektronikus formában kapták meg a tananyagot, melynek feldolgozása során szintén elektronikus úton, illetve telefonon keresztül adott a lehetőség – a szervezőkkel és az előadókkal – a konzultációra. Jelenleg ez az egyetlen prevenciós kurzusunk működik a Szegedi Tudományegyetemen, de hasonló együttműködést alakítottunk ki a Gál Ferenc Egyetemmel is, ahol a következő félévben indul ismét megelőzési témájú oktatás.

SZTEinfo – Mátó Gábor

Illusztráció: CSCSMRFK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01