SZTE magazin

Nyito_Kulturvaro

Lépj be a szegedi vasútállomás Kultúr-váró olvasótermébe!

A Kultúr-váró olvasóterem a MÁV Zrt. és a Somogyi-könyvtár együttműködésében nyílt meg a szegedi pályaudvaron. A várótermi polcokon a bibliotéka vasútállomásnak ajándékozott könyvei sorakoznak. Az olvasótermet 2020. szeptember 15-től minden nap hajnali 4-től 23 óra 30 percig látogathatja a könyvbarát utazóközönség. Több napon át figyeltük, szegedi egyetemistákat is kérdeztünk: ki miért tér be a Kultúr-váróba.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az olyan ember, aki könyvet olvas, soha nincs egyedül” – olvasható a Carlo Goldoni-idézet a szegedi vasútállomás emeletén levő mini bibliotéka előtt. Ez a Kultúr-váró a vasútállomás emeletén található. Mellette egy zongora áll.

 

 

A KÖNYV- ÉS ZENEBARÁT MÁV

 

A szegedi vasútállomáson vonatra vagy utasra várókat, az egyetemistákat és professzorokat igen impozáns és tájékozódásra, olvasásra, zenélésre ösztönző környezet várja.


Kulturvaro_t

 

A MÁV Zrt. Területi Igazgatósága elhelyezett egy zongorát a szegedi pályaudvar emeleti csarnokában. Mint ahogy a váróterembe is bárki bemehet, úgy a zongorát is szabadon használhatják a hozzáértő utasok.


Vasutallomason_zongora


A közelben megtekinthető egy vasúttörténeti kiállítás is.


Vasuttorteneti


Vasuttorteneti_2


A vasúttörténeti tárlatnak helyet adó csupaüveg szobácskával átellenben a Kultúr-váró kialakításához keresett partnert a MÁV Zrt.


Kulturvaro_b

 

Az idei ünnepi könyvhét programjaként 2020. szeptember 15-én nyílt meg a Kultúr-váró, amelyet minden nap hajnali 4-től 23 óra 30 percig látogathat a könyvbarát utazóközönség. A könyvespolcok övezte csendes „szobában” szőnyegre helyezett fotelok és növények gondoskodnak az otthonosság érzetéről. Talán a nyugalom szigetének is el lehetett volna nevezni a Kultúr-várót, hiszen élvezetesebb itt várni a vonatra, mint egy utazni készülőkkel és padokkal telezsúfolt csarnokban.


A szegedi pályaudvaron létrehozott kulturális szolgáltatásokkal a pár évvel ezelőtt felújított „nagyállomás” szépségét szeretné még vonzóbbá tenni a MÁV.

 

Remek ötlet a Kultúr-váró megnyitása. Néhány alkalommal kipróbáltuk e mini bibliotékát és megfigyeltük: ki miért tér be a Kultúr-váróba.

 

 

MIT GONDOLNAK A DIÁKOK?

 

Egy viszonylag forgalmas vasárnap délutánon sikerült két kíváncsi egyetemi hallgatót szóra bírni a Kultúr-váróról szerzett tapasztalataikról. A megkérdezett diákok véleménye közel azonos. Jó ötletnek tartják a Kultúr-váró megnyitását.

 

Kolturvaro_o


„Eddig nem is tudtam, hogy létezik, és hogy ilyen jó állapotú könyvekbe lehet beleolvasni. Szerintem ezt jól csinálták. Midenképpen jó ötletnek tartom” – nyilatkozott elégedetten egy bölcsész.

 

„A kezdeményezés szerintem nagyon jó, főleg ha ezek az emberek rávehetőek arra, hogy amikor a vonatra várnak, olvassanak. Szerintem elég eldugott helyre tették a Kultúr-várót. Ha valaki nem tudja, hogy konkrétan hol kell keresnie, akkor nem biztos, hogy oda fog találni. Ez szerintem egy negatívum” – fejtette ki véleményét egy másik egyetemista.

 

Kulturvaro_o2


A fiatal generáció tagjai közt is akadnak még, akik a hagyományos könyvolvasást részesítik előnyben. Közülük lehet látni néhány érdeklődőt a váróteremben, illetve az olvasást kedvelő idősebb generáció ül be néha egy-egy könyvbe belelapozni.

 

Ám szegedi Kultúr-váróról az általunk megkérdezett egyetemisták többsége nem hallott. Ennek egyik oka lehet, hogy manapság a fiatalok egy része nem olvas könyveket. Az internetről ugyanis letölthető bármilyen film, korlátlan mennyiségben, ami sokak számára csábítóbb, mint könyveket lapozgatni. Ráadásul a hagyományos, nyomtatott könyvekkel szemben előtérbe kerültek az online is elérhető az irodalom. Elterjedtté váltak továbbá az e-book olvasók is, melyekre szabadon tölthetőek könyvek.

 

 

MIT MOND A KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA?

 

Több pozitív visszajelzést is kapott a Somogyi-könyvtár, sokan érdeklődtek a Kultőr-váró kialakításról – tudtuk meg Sikaláné Sánta Ildikótól. A Somogyi-könyvtár igazgatója a megnyitó résztvevőjeként részletes információt nyújtott a Kultúr-váró működéséről és az eddig érkezett tapasztalatokról.


Kulturvaro_1

 

Fontos cél az utazóközönség várakozási idejét kellemesebbé tenni. Mindazonáltal az irodalom, az olvasás és a könyv népszerűsítését is lényeges – fogalmazott Sikaláné Sánta Ildikó. – A legtöbb utas – vasúton is, buszon is, metrón is – olvas, hiszen az utazási idő egyébként „holt” idő. Ennek kitöltésére kiváló például az olvasás.

 

A Kúltúr-váróban korosztálytól függetlenül, konkrét célcsoport meghatározása nélkül szépirodalom és szakirodalom egyaránt fellelhető. A szépirodalom műfajában regények, versek, gyermekirodalom, mesék, ifjúsági regények és novelláskötetek, a szakirodaloméban pedig például szakácskönyvek és pszichológiával foglalkozó könyvek is olvashatók.


Kulturvaro_2

 

Egyfajta kiskönyvtárként funkcionál a Kultúr-váró, könyvtárosok és kölcsönzés nélkül. A látogatók magukkal vihetik az utazásra a könyveket, majd azokat – lehetőség szerint – visszaszolgáltathatják a Kultúr-váró polcaira. Opció az is, hogy egy másik könyvvel pótolják az elvitt kiadványt, amennyiben valami oknál fogva nem szeretnék visszaadni az olvasmányt.

 

A forgalom közepesnek mondható. Sokan benéznek, olvasgatnak, de inkább rövidebb ideig a vonatra várva – jellemezte Sikaláné Sánta Ildikó a látogatottsági szintet. – A könyvállományt időnként frissítjük a Somogyi-könyvtár kiadványait hozzuk ide. Hiszen nem vonzó, ha hosszú hónapokon át ugyanaz a kínálat, így célszerű lesz alkalmanként cserélni a könyveket a Kultúr-váróban is.


Kulturvaro_3

 

A Somogyi-könyvtár tervezi, hogy a későbbiekben felméri az olvasók igényeit és elégedettségét, az eredmény alapján fejlesztik a szegedi vasútállomáson a Kultúr-várót, ahova máris érmes betérni.


 

SZTEinfo – Hegedűs Ádám Alex

Fotó: Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01