SZTE magazin

Nyito_halloween

Halloween ünnepén a szegedi bábszínházban, Lugosi Béla társaságában

A halloween nem tartozik a hagyományos ünnepek közé, népszerűsége évről évre növekszik. A szegedi Kövér Béla Bábszínház – a fiatalok, köztük az egyetemisták érdeklődésére számítva – idén kísértetkastéllyá változott, és UN-DEAD címmel a legendás színészt, Drakula megtestesítőjét, Lugosi Bélát idézte meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Azokra emlékezünk, akik már nincsenek köztünk: az október 31-i halloween, a november 1-jei mindenszentek és a november 2-i halottak napja is ünnep.

 

A halloweeni szokások magyarországi elterjedéséről megoszlanak a vélemények. Miért? Sokan attól tartanak, hogy az angolszász kultúra egyik legnagyobb ünnepe elvonja a figyelmet a csendes, tiszteletteljes megemlékezésről. Ennek oka valószínűleg a halállal kapcsolatos nemzetenként és kultúránként eltérő hozzáállás – gondoljunk csak például a mexikói Día de Muertos örömteli, színes kavalkádjára, szemben a magyarországi hagyományokkal.

 

Vitathatatlan – mondják mások –, hogy halloween idején szinte minden gyermek élvezi, hogy beöltözhet és több édességet ehet, mint a hétköznapokon. A kamaszok és a felnőttek körében népszerűek a jelmezes bulik. A halloween nagyszerű lehetőséget kínál az az ötletes arcfestésre.

 

A halloweeni rendezvényekre is hatottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendelkezések. Ennek ellenére több esemény közül válogathattunk 2020. október 31-én este Szegeden. A Kövér Béla Bábszínház egy különleges, „rémbejárással” egybekötött előadásra invitálta a közönséget. A terek félhomályba vagy teljes sötétségbe burkolózva várták a bátor jelentkezőket, akik végig mertek menni a kijelölt útvonalon, vállalva a furcsa és rémisztő lényekkel való találkozást. Aki sikeresen végigért az állomásokon, az elsötétített várakozóteremben pihenhetett az este fő attrakciója, a színművész Lugosi Béla (1882-1956), a klasszikus horrorfilmek sztárja, Drakula gróf, a vámpír alakjának megidézése előtt.

 

A Barboncás Társulat UN-DEAD című előadása több különböző életszakaszt jelenített meg a színművész Lugosi Béla életéből. A Kövér Béla Bábszínház igazgatója, Kiss Ágnes egyedi bábjátékával, szakaszonként váltakozó stílusban, kronológiailag fordított sorrendben mutatta be „Mr. Lugosi” történetét. Fölidézte a színművész tragikus utolsó éveit, Drakulaként megélt fénykorát, valamint gyermekkorát, amikor is megszökött otthonról, hogy színésszé válhasson. A rövid történetekben Jászai Mari és Raszputyin is megelevenedett a klasszikus horrorfilmek sztárja mellett – a bábszínházból lett kísértetkastélyban.


SZTEinfo Lovai Szilvia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01